grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK
sierotka maRysia w kuchniszkl. mleka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki krem budyniowy: 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki cukru 2 żółtka 150 g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę(...)krem dodając w trakcie ucierania ekstrakt waniliowy. Na jeden placek nałożyć dżem i rozsmarować po całości,przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować warstwę kremu i przykryć trzecim plackiem. Polewę czekoladową roztopić i udekorować górę piernika. Gotowy piernik wstawić do lodówki na kilka godzin po czym wyjąć i pokroić w kostkę
Kolorowa kuchnia Elkiobwiążcie ciasto nitką i krójcie ponad nią. Rozcięte ciasto trzeba delikatnie wyskubać ze środka aby zrobić miejsce na krem. Postarajcie się nie zjeść tych okruchów, przydadzą się do kremu. (* Ja biszkopt zostawiam w uchylonym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5-10 min po czym wyjmuje go i upuszczam blaszkę z ciastem puki jest ciepłe w środku(...)chłodzimy w lodówce. Ciasto można nasączyć rumem czekoladowym, chociaż jest tak delikatne, że jest to zbędne. Przekładamy biszkopta kremem, zostawcie ze 2 łyżki kremu, trzeba na niego przykleić bezę. Teraz czas na polewę czekoladową, Wiec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy cała jest płynna dodajemy masło i mleczko. Łączymy wszystko razem i studzimy. Jeszcze letnią czekoladą polejcie bezę od góry
Kuba Gotujejeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru cukier puder do posypania Z podanych składników(...)budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia. Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem. Składniki polewy czekoladowej delikatnie podgrzać i rozpuścić. Nie gotować. Polać ciasteczka i pozostawić i stężenia polewy. Z papieru (najlepiej pergaminu, gdyż jest cienki) wyciąć małe serwetki. Serwetkę nałożyć
Jadło i czytadłoCzekoladowe ciasto z mascarpone , to ostatnio moje ulubione ciasto z kremem. To przepis, który polecam każdemu miłośnikowi wilgotnych, przekładanych ciast czekoladowych. - można je śmiało podać jako tort - wilgotne ciasto bez potrzeby nasączania - super pomysł na użycie serka mascarpone
AniaGotuje.plKawowy biszkopt, mocny akcent kawy w czekoladowej masie śmietanowej. Kruszonka z domieszką chałwy, a we wnętrzu.. skromna ale intensywnie wyczuwalna, warstwa agrestu w galaretce. Nie dla kontrastu. Dla stworzenia całości idealnie zgranej. Miękki, rozpływający się w ustach, delikatny torcik. Połączenie smaków niezwykle ciekawe i trafione, w czym utwierdza nas każdy kolejny kawałeczek na widelczyk nadziany. Pomimo niemałej zawartości czekolady(...)Ciasto wkładamy do formy, tortownicę zapinamy obręczą i smarujemy tężejącą masą agrestową - warstwa nie będzie gruba, ale i tak spełni swe zadanie. Z lodówki wyciągamy śmietanową masę czekoladową, ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodałam śmietan - fix, ale nie jest to konieczne. Puszysty krem wykładamy równą warstwą na masę agrestową. Ścięty wierzch placka kawowego ścieramy na tarce na wiórki do miski
Kronika PiekarnikaCiasto na co dzień i od święta. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Połączenie czekoladowego ciasta, czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego zwieńczone bezą.... mniam... CIASTO CASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem
Bon appetit mon amieCzekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, świąteczny, zjawiskowy deser. W szczególności spodoba się najmłodszym łasuchom. Składniki: 3 jajka 150g cukru 1/3 szklanka oleju 130ml mleka 230g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80g czekolady deserowej około 14 większych truskawek 14 łyżeczek dżemu truskawkowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany
Szalona Kuchnia Ewelinygłównie chodzi o efekt wizualny, więc można użyć jakichkolwiek czekoladowych muffinek, nawet gotowych z dobrej cukierni. W takim wypadu zamiast kruszenia jednej na kawałki polecam roztłuc kilka czekoladowych herbatników, albo oreo bez kremu. Składniki na 11 sztuk: Babeczki 12szt.: 220 g mąki 40 g ciemnego kakao 100 g - 120 g cukru ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy
Pełny talerzupominek. Szukacie przepisu na muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisy na to pyszne ciacho: Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Ciasto marchewkowe z polewą Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Babeczki marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z kremem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru
Kulinarne przygody Gatityteż bardzo proste przepisy, a raczej pomysły na przekąski czy słodkości, przy których bardziej będę skupiać się na fotografii, niż na przepisie. Tak jak w przypadku ostatnich czekoladowych łyżeczek , czy rurek z kremem, które opublikuję w poniedziałek. Sama jestem ciekawa, co przyniesie kolejny rok, a tymczasem zapraszam na bezę :) To jak, świętujecie ze mną? Beza z jagodowo-malinowym serkiem
Mienta blogSzczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki kukurydziane, których lekko słony smak idealnie podkreślił walory czekoladowo- kawowego biszkopta ze słodkim kremem na bazie kawowego budyniu. Słodkie, tortowe, mocnokawowe:) Oczywiście płatki kukurydziane po jakimś czasie lekko nasiąkają i już nie są takie chrupiące, ale przecież zawsze można ciacho obsypać
Domowe ciastadziś zapraszam można wykonać z mąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego. Składniki w temperaturze pokojowej ciasto: 550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną) 180 g słodziwa (użyłam erytrolu) pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej 3 ugotowane żółtka 2 jajka
Kucharzyca