Chyba najbardziej uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko(...)lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również
mojewypiekiinietylkoDostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjioprószyć solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 30 minut. Po tym czasie panierować plastry cukinii w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor. Po usmażeniu kotlety układać na papierowych ręcznikach, aby wchłoneły nadmiar tłuszczu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość i wielkość kotletów zależy(...)zmniejszenia ilości kalorii w potrawie, można nie panierować plastrów w mące, tylko w jajku i samej bułce tartej. Mąka sprawia, że panierka lepiej się trzyma na plastrze cukinii. Kotlety bardzo dobrze smakują np. z sosem czosnkowym lub z ulubioną surówką
Gospodyni Miejskakule, które lekko spłaszczyłam i w każdej zrobiłam wgłębienie. Zapiekłam ok. 10min. w 200st. Z ciasta francuskiego wycięłam 4 koła mniej więcej o średnicy mięsnych kul (spody pod kotlety) i cienkie paseczki, które posłużyły mi do oplatania kotletów z wierzchu. Wstępnie podpieczone kotlety ułożyłam na kołach z ciasta. Następnie każdy oplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam(...)dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczki śmietany odrobina czosnku drobno posiekany szczypiorek Składniki sosu wymieszałam. Polałam nim gotowe kotlety. Podpatrzone , z moimi zmianami. A tytuł posta skradłam z piosenki Video
bastalenaJakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety mielone z dodatkiem dyni...niby nie ma jej tam dużo..ale smak jest lekko wyczuwalny...kotlety były bardzo smaczne...Moja rodzina zjawia się do domu o różnej godzinie,więc czasem mam "problem"z obiadem(...)portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A jest idealnym rozwiązaniem... Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil . Usmażone kotlety wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego ,nakryć pokrywą i kotlety przez jakiś czas będą ciepłe...a razie potrzeby wystarczy naczynie wstawić do mikrofalówki lub kuchenki i po prostu zagrzać. 50 dkg mięsa
Moje domowe kucharzeniemarynaty...bardzo.smaczny...mięciutki..aromatyczny...robiłam już kilka razy..na blogu są już schabowe marynowane, ale tym razem za radą Kaś do marynaty dodałam majonez..Takie marynowanie to świetny sposób....kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy w dowolnej chwili bez dodatkowej pracy przy panierce itp. 1,20 kg schabu sól i pieprz Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki(...)COSTA D’ ORO OLISANA OMEGA 3 Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Usmażone kotlety przełożyć na patelnie i przykryć.Przykryte trzymać na najmniejszym ogniu ok.10--15
Moje domowe kucharzeniekolorowe owoce, chrupiące orzechy i soczyste warzywa prezentują się nie tylko apetycznie, ale również zachęcają do spożywania. Dlatego z przyjemnością proponuję dzisiejszy przepis inspirowany konceptem zdrowej miski, tradycyjne, mielone kotlety w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, pieczonych ziemniaków i batatów, zielonej fasolki, brokułowych różyczek i tzatziki. Zdrowa miska po polsku 4 porcje Składniki: 8 mielonych kotletów z tego przepisu(...)fioletowy 250 g brokułu 250 g fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu sól do smaku ¾ łyżeczki suszonych płatków chili surówka z czerwonej kapusty tzatziki Usmażyć kotlety mielone z przepisu w linku. Przyrządzić surówkę z kapusty według przepisu w linku. Ja zamieniłam cebulę na por i pominęłam jabłko. Połowę majonezu zastąpiłam olejem rzepakowym. Ziemniaki i bataty pokroić
codojedzeniakolorowe owoce, chrupiące orzechy i soczyste warzywa prezentują się nie tylko apetycznie, ale również zachęcają do spożywania. Dlatego z przyjemnością proponuję dzisiejszy przepis inspirowany konceptem zdrowej miski, tradycyjne, mielone kotlety w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, pieczonych ziemniaków i batatów, zielonej fasolki, brokułowych różyczek i tzatziki. Zdrowa miska po polsku 4 porcje Składniki: 8 mielonych kotletów z tego przepisu(...)fioletowy 250 g brokułu 250 g fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu sól do smaku ¾ łyżeczki suszonych płatków chili surówka z czerwonej kapusty tzatziki Usmażyć kotlety mielone z przepisu w linku. Przyrządzić surówkę z kapusty według przepisu w linku. Ja zamieniłam cebulę na por i pominęłam jabłko. Połowę majonezu zastąpiłam olejem rzepakowym. Ziemniaki i bataty pokroić
codojedzeniaposiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, kucharkiem, papryką ostrą, pieprzem mielonym, tartą bułką. Zostawić w misce na 30 minut aby smaki się dobrze przegryzły. Na patelni stopić smalec, zwilżonymi dłońmi formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz, z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, zrumienione kotlety nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut. Ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem(...)talerzu porcję polać tłuszczykiem posypać papryką słodką i podać z kotletami i np. zasmażaną młodą kapustą lub inną surówką - mielone kotlety z koperkiem są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i z chrupiącą skórką, smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwody 50 ml śmietanki 30 % 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki masła sól, pieprz, natka pietruszki masło klarowane do smażenia bądź olej ewent. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kotlety z indyki: 3 sznycle z indyka na panierkę potrzebujemy bułkę tartą, mąkę kukurydzianą i 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie sosu pieczarkowego 1. Na tłuszczu przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem(...)mieszamy i wlewamy zmieszaną wodę ze śmietanką. Doprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec odkrywamy do zgęstnienia sosu, jeśli nie chciałby zagęścić dodajemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Kotlety z panierce 2. Kotlety rozbijamy i oprószamy dowolnymi swoimi ulubionymi przyprawami (u mnie to jest zawsze papryka słodka, czosnek, sól, pieprz oraz kurkuma) 3. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą
Gotowanie...to proste !Całe życie mieszkam na Podkarpaciu, ale te kotlety robiłam pierwszy raz. Żałuję, że tak pozno. Uwielbiamy kaszę gryczaną, a te kotlety to po prostu sztosik. Hreczanyki są charakterystyczne dla kuchni południowego Podkarpacia, dla Bieszczad. Miałam akurat ugotowaną kaszę z dnia poprzedniego, której nie zjedliśmy, dlatego wykorzystałam ją do obiadu. Naprawdę nam smakowały. W ogóle kaszę gryczaną jadamy dość(...)mielonego (szynka, łopatka) 1 niepełna szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz opcjonalnie majeranek bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso, ugotowaną kaszę, jajka, sól i pieprz umieścić w misce. 2. Cebulę posiekać, zarumienić na oleju, dodać do reszty składników. Dodać również
Kuchnia domowa Anipieprzem, wymieszać i podsmażyć, aż ser się roztopi. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Każdy filet rozkroić na pół, aby powstało 6 kotletów. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem przez folię (dość cienko), doprawić solą i pieprzem. Na brzeg każdego kotleta wyłożyć część farszu porowego i zawinąć w rulon (brzegi kotleta lekko zawinąć do środka
Danka Pichcitego mega sos czosnkowy i żaden wampir do was się nie zbliży. Łapta produkty, które wklepię poniżej. Ukłony, ukłony...Arek Gie Składniki: 200 g kotletów sojowych 3 łyżki oleju sezamowego 1 litr bulionu warzywnego 10 g przyprawy kebab shoarma 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 jajka 1 sałata 200 g jogurtu bałkańskiego 1 łyżka majonezu(...)łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 3 ząbki czosnku 8 naleśników tortilli cukier sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety sojowe moczymy przez kwadrans w gorącym bulionie warzywnym. Odcedzamy, studzimy i kroimy w centymetrowe paski. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kotlety, dodajemy przyprawę i smażymy, dokładnie łącząc ze sobą produkty. Z jajek robimy jajecznicę
R'n'G KitchenVegan: To wersja Whoppera, która starannie naśladuje smak i teksturę tradycyjnego Whoppera, ale bez mięsa. Składa się z sałaty, pomidorów, cebuli, kiszonych ogórków, majonezu wegańskiego i oczywiście charakterystycznego wegańskiego kotleta. 2. Whopper Vegan z serem: Dla miłośników sera Burger King oferuje wersję Whoppera z wegańskim serem. To danie zawiera wszystkie klasyczne składniki oraz plastry wegańskiego sera, który doskonale komponuje się(...)awokado: Ta odmiana Whoppera skupia się na świeżości i zdrowych składnikach. Oprócz klasycznych składników, dodaje plastry awokado, które nadają mu kremową konsystencję. RalfWhopperBurger: Składniki RalfWhopperBurger : – Bułka – Wegańskie kotlety – Ogórek konserwowy – Pomidor – Cebula – Sałata – Ketchup – Majonez wegański Przygotowanie RalfWhopperBurger : 1. Tradycyjnie podpiecz bułkę w tosterze lub na grillu. 2. Kotlety usmaż według instrukcji
RafalCookktóre wręcz krzyczały do mnie: „Zrób i pożryj mnie!” i tak powstał ten cudny i ogromny RalfBigBurger. Oto składniki mojego RalfBigBurgera: – Bułka, dokładnie półtorej bułki – Kotlet wołowy, a właściwie dwa, stawiając na jak najlepszą jakość mięsa – Ser Cheddar, a właściwie 4 plasterki, kładzione na gorące mięso już w trakcie składania burgera – Ogórki konserwowe, kilka(...)plasterków – Cebula biała, kilka plasterków – Sałata lodowa, porwana na kawałki – Sos Przygotowanie RalfBigBurgera: 1. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i usmaż wołowe kotlety według własnych preferencji. 2. Bułki podpiecz na grillu lub w tosterze. 3. Sos oczywiście przygotuj wcześniej, mieszając wszystkie składniki razem, nie zapomnij tylko posiekać drobno kilka plasterków ogórka. 4. Na spód bułki nałóż trochę sosu
RafalCook