Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem Bardzo smaczne i do tego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając(...)czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia ) 1 jajko 1 płaska ,łyżeczka ,czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku masło ( twarde , z lodówki ) Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek ,ile kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z jajkiem ( surowym ) , bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki , solą , pieprzem i czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy
Ogrodnik w podróżynieśmiertelnej pomidorówki. To tu późno po północy przy kolejnej filiżance herbaty odbywają się nasze rozmowy, to tu jest serce domu. W niedzielę mama przygotowuje dla nas pyszny, prosty obiad. Kotlety mielone. Wszyscy je lubimy. Kojarzą mi się z kuchnią babci w zestawie z ziemniaczkami puree i buraczkami. Taki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody(...)cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy do głębszego naczynia. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym
Raj dla PodniebieniaKotlety z kaszy gryczanej prażonej z żółtym serem, to ciekawe rozwiązanie dla osób, którzy nie lubią kaszy w wersji tradycyjnej lub świetna alternatywa dla dań mięsnych. Smakują pysznie, a ich wykonanie jest banalnie proste. Dla urozmaicenia można do nich dodać swoje ulubione składniki. składniki na około 20 kotletów 250 g kaszy gryczanej prażonej 150 g żółtego sera(...)wilgotna wsypujemy więcej mąki. W razie potrzeby wstawiamy masę na 20-30 minut do lodówki aby mocniej stężała. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł Kotlety
Smakowite DaniaPrzepis autorski (mój). Uwielbiam kotlety z ryżu i przeróżnych kasz! (Na blogu znajdziecie sporo przepisów na te pyszności, np. klik , klik , klik , klik .) Ostatnio wprowadzam córce do próbowania nowe smaki, więc dochodząc do kasz ugotowałam jaglaną, a przecież nie będę gotowała po dwie łyżeczki... Uwielbiam kaszę jaglaną i zawsze mam na nią mnóstwo pomysłów! (O kaszy jaglanej możecie przeczytać(...)klik , a inne przepisu z jej udziałam znajdują się tu - klik .) Wracając do kotletów... Wiecie co? Po usmażeniu znowu ugotowałam kaszę i to podwójną ilość! Naprawdę smakują rewelacyjnie i sprawdzą się na obiad oraz jako przekąska. Nawet na zimno i w wersji solo są pyszne, choć pasują też do lekkiego dipu i świeżych warzyw! Pychota! (około 5-6 sztuk) 100g
Di gotujeDzisiaj kolejna odsłona kotleta schabowego z panierem własnej pomysłowości.Chrupiąca skorupka i soczysty wewnątrz kotlecik. kotlety schabowe ser parmezan starty bułka tarta natka pietruszki vegeta sól pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego jajka do obtoczenia kotleta czosnek zioła prowansalskie ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety rozbijamy,solimy i pieprzymy.Jaja roztrzepujemy w miseczce.Przygotowujemy panierkę:wszystkie składniki sypkie ,posiekano drobno natkę pietruszki,mieszamy ze sobą w misce.Kotlety maczamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizbierać grzyby. Ostatnio w pół godziny zebraliśmy dwa ogromne kosze. Część poszła do suszenia i marynowania. Zamroziłam też porcji na zupę i sos, a z pozostałych grzybów, zrobiłam pyszne kotlety mielone. Może nie są zbyt fotogeniczne ale za to bardzo smaczne. Składniki 1 i 1/2 kg grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki 2 jajka 2 male cebule 2 czubate łyżki tartej(...)bułki natka pietruszki 1 ząbek czosnku-można pominąć sól i pieprz tarta bułka do obtaczania kotletów olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie Grzyby czyścimy i myjemy. Przekładamy do garnka z wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok 1o minut. Ugotowane grzyby przelewamy na sito i odcedzamy. Zostawiamy do przestygnięcia. Zimne grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebule kroimy
Kasia i jej kobiecy światzadziwiające, jak niewiele dodatków potrafi urozmaicić danie. Niby zwykłe kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala(...)sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję. Dłońmi formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Smacznego
Zielona KuchniaCheeser -serowy kotlet z piersi kurczaka Pyszny serowy kotlet , to nowy pomysł na przełamanie nudy w kuchni . Przecież wszystko już było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki mięsa serem, niczym ściany tapetą i obtaczam w jajku , a wszystko ,stara się(...)filet zanurzamy w jajku , zgarniając jego nadmiar ręką , kładziemy jedną stroną na serze , podnosimy i dokładamy do przyklejonego sera , jeszcze trochę , tak żeby powstała gruba warstwa – dociskamy do kotleta . Delikatnie obtaczamy ponownie w jajku , dociskając ser, następnie w bułce tartej , także dociskając wszystko dłońmi . Odkładamy na 30 minut do lodówki , jak zesztywnieją , łatwiej będzie smażyć – nie rozlecą się
Ogrodnik w podróżysera to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Mięso panierujemy w mące, następnie kładziemy na niego pomidora, ananasa i ser tym razem bluee. Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku. Podajemy z ulubioną sałatką. Danie jest bardzo smaczne a ser nadaje wyrazistego smaku. SKŁADNIKI : 1 podwójna pierś z kurczaka(...)jajka mąką do obtoczenia kotletów sól, papryka do smaku olej do smażenia DODATKOWO: 1 pomidor kilka plastrów ananasa 100 g sera z pleśnią dowolna sałatka PRZYGOTOWANIE : Każdą z piersi przecinamy na pół i rozbijamy, doprawiamy do smaku. Następnie panierujemy w jajku i mące, smażymy na oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Blaszkę od piekarnika smarujemy oliwą, układamy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś na obiad przygotowałam podwójne schabowe, jakiś czas temu jadłam je na przyjęciu rodzinnym, bardzo mi zasmakowały i często przyrządzam je na obiad. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, dodatek startej cebuli sprawia że kotlety rozpływają się w ustach. Składniki: 4 plastry karkówki 4 plastry schabu 2 cebule Sól, pieprz Przyprawa smaczuś Tradismak Przyprawa mefisto Tradismak Bułka tarta(...)smażenia Siekacz zmiękczający do mięsa Sposób przygotowania: Plastry schabu i karkówki rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, smarujemy nią kotlety z karkówki, przykrywamy schabem, lekko dociskamy dłonią. Kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy na pół godziny
Bajeczna KuchniaChyba wszyscy mamy słabość do kotletów? Wygodna sprawa. Obiad na 2-3 dni dla całej rodziny. Za sprawą zmiany dodatków, każdego dnia będzie inaczej. Jak widać, u mnie były w towarzystwie młodych ziemniaków i leczo. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3-4 ząbki czosnku garść świeżego oregano i tymianku 1 jajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego sól(...)Kupuję już zmielone mięso. Bo łatwiej i wygodniej, prawda? W wielu miejscach można wybrać sobie kawałek mięsiwa i poprosić o zmielenie. Jako, że indyk jest delikatny, to do wyrobu kotletów nie dodaję już bułki, jak w przypadku mielonych z wieprzowiny. A zatem wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy odpowiadającej wielkości kotlety. Jeśli zbyt się nam kleją do rąk, to polecam moczyć
Karczma HonoriettyJeżeli nie polejemy kotletów boczkiem będzie to danie wegetariańskie:) SKŁADNIKI 5 ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie. 1 jajko 1/2 szklanki mąki FARSZ 1 cebula 1/2 papryki 1/2 bakłażana 1 łyżka masła sól pieprz kminek ostra papryka tymianek 1 jajko lub 1 serek topiony olej lub smalec do pieczenia Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić, połączyć z jajkiem i mąką, szybko wyrobić(...)farsz pokroić w kostkę, przesmażyć, przyprawić. Ciasto rwać i spłaszczać w dłoni nakładając po łyżce farszu, dobrze skleić i delikatnie spłaszczyć. Pieczemy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Do polania kotletów wytopiłam boczek z cebulką ale można też podać z ulubionym sosem. Z tej ilości składników wychodzi 7 dużych kotletów
harrisaKotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu(...)się nie zwijało. Każdy kawałek rozbić z dwóch stron tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, strzepnąć nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć partiami na średnim ogniu na złoty kolor, kilka razy obracając kotlety. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPiersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym to pyszna propozycja na soczyste kotlety w chrupiącej, naleśnikowej panierce :) Polecam je jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czy schabowego ;) Polecam również przepisy na kotlety siekane i na kotlety zapiekane z pieczarkami i serem ;) Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Składniki: 2 duże filety z […] The post Piersi z kurczaka
Kulinarne PrzebojeKiedy nie ma się zbytnio dużo czasu,a masz jedną pierś z kurczaka i 4 wygłodzone osoby - to te kotlety są do wykonania właśnie przez Ciebie! Idealne na małą ilość mięsa i małe stadko wygłodniałych osób ! A znikną z talerza jeszcze szybciej niż trwa przygotowanie kotletów ! No to do dzieła: Składniki: 2 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu(...)kostkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wersja krótka - czyli od razu po wymieszaniu składników, łyżką wykładamy masę na patelnie, formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu. Tu UWAGA - większe prawdopodobieństwo rozwalenia się kotletów przy obracaniu. Potrzebne wtedy dwie łopatki do obracania. Jednak ja często RYZYKUJĘ ;) i korzystam z tej wersji. Wersja dłuższa
Justa próbuje gotować