Delikatne kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem zielonego groszku to znakomita alternatywa dla ciężkich, panierowanych tradycyjnych kotletów. Są mięciutkie i smaczne, a słodki groszek uzupełnia smak mięsa. Idealne dla dzieci i dorosłych (dzieci z pewnością polubią takie kolorowe danie), Kotlecik można spakować również do lunch boxa i zjeść z dodatkiem ulubionej sałatki lub pieczywa na drugie śniadanie w pracy. Przy(...)diecie warto zaopatrzyć się w olej lub oliwę w spray'u, to naprawdę oszczędność wielu zbędnych kalorii. Na 4 kotlety: pojedyncza pierś z kurczaka (ok.250-300 g) 1/2 szklanki mrożonego, zielonego groszku (poj.250ml) 1/2 cebuli 1 ząbka czosnku 1/2 małej kajzerki 1 jajko L sól pieprz Olej w spray'u lub 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę namoczyć i odcisnąć. Cebulę obrać
Krylowa KuchniaChyba już wiecie, że mam lekkiego fioła na punkcie wegetariańskich kotlecików, coraz próbuje nowych wersji i te najlepsze lądują na blogu. Dziś kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem, marchewką i cebulką i dodatkiem przyprawy curry. Do nich mój ulubiony dodatek – tzatziki. Warto zrobić na zapas masę i zamrozić – ja tak często robię. Potem wystarczy po rozmrożeniu uformować kotlety(...)usmażyć – obiad w 15 minut. A tu dla przypomnienia inne kotlety z kaszy jaglanej- z ciecierzycą, cukinią i sosem tahini Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 100 g szpinaku baby 1 łyżeczka przyprawy curry 1 jajko pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku
Cooking for Emilywarzywnym i gotujemy przez 15 minut. Do dużej miski wkładamy ugotowanego i poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka(...)Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 30 minut, do momentu aż kotlety będą rumiane (na 5 minut przed wyjęciem kotlety możne przekręcić na drugą stronę). Podajemy z lekkimi surówkami
Qchnia po prostuKotlety mielone z pieczarkami to inna, ciekawa i bardzo smaczna wersja takich kotlecików. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe, mielone z pieczarkami polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna wersja kotleta mielonego. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)mięso mielone, następnie dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą, jajko oraz 3 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru
Smakowite DaniaWyraziste w smaku nieduże kotleciki mielone zapiekane z pomidorem i cebulą w sosie bolońskim. Danie, które podacie przez cały rok. Do kotletów można dodać posiekane pieczarki lub paprykę, zamiast sosu bolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa z wody/patelni, surówkę(...)pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także z posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 średnie jajko ½ szklanki wody lub wody gazowanej 3 czubate łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 pomidor 500 g sosu bolońskiego sól, pieprz
Zasmakuj KuchniKotlety z mięsa bielonego wzbogacone różyczkami brokuła i zieleniną. Jeśli raz spróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu. Artykuł Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plKotlety rybno – ziemniaczane to pyszna propozycja na obiad. Do ich zrobienia można wykorzystać ziemniaki, co pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Tak samo dotyczy to ryby, jeśli piekliście bądź gotowaliście na parze i został trochę z obiadu, to jak najbardziej można wykorzystać taką porcję do kotletów. U mnie w domu sprawdziło się takie podanie … Czytaj dalej Kotlety rybno(...)ziemniaczane Artykuł Kotlety rybno – ziemniaczane pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąWiadomo, nie urodził się jeszcze taki, który potrafi ugotować odpowiednią ilość makaronu, albo ziemniaków. Te kotlety możecie zrobić z ziemniaków z wczoraj, albo ze świeżo ugotowanych i ostudzonych. U mnie akurat z sosem czosnkowym, ale pasują dosłownie do wszystkiego, kleks śmietany, łosoś, gulasz. Tylko wyobraźnia jest ograniczeniem. Składniki (8 kotletów): - 1/2 kg ugotowanych, potłuczonych ziemniaków (do tłuczenia można dodać masła(...)jajko - 1-2 łyżki mąki (masa powinna być dosyć luźna, ale trzymać formę kotleta. ilość mąki będzie zależała od rodzaju użytych ziemniaków) - mała cebula - sól, pieprz do smaku - bułka tarta - olej do smażenia Sos czosnkowy: - duży ząbek czosnku - łyżka majonezu - dwie łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - łyżka śmietany 18% - sól, pieprz, ulubione zioła Do potłuczonych ziemniaków wbijam jajko, dodaję mąkę
Cook&LoveKotlety gryczane z pieczarkami i białym serem to pyszna bezmięsna alternatywa mięsnych kotletów. Podaję je w różny sposób. Czasami z kleksem śmietany, czasami jak dzisiaj z sosem pieczarkowym. Oczywiście wskazana jest również surówka. W moim domu kasza gryczana jest bardzo lubiana. Pierogi z podobnym nadzieniem robią furorę. Fakt, to wschodnia część Polski a tu kasza … Czytaj dalej Kotlety gryczane(...)pieczarkami i białym serem Artykuł Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu. W poprzednim wpisie podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, robiąc te przygotowałam w podobny sposób ciasto. Te kotleciki można faszerować mięsem co pozostało nam z rosołu, przekręcić tylko przez maszynkę i dodać zrumienioną na oleju czy maśle cebulkę. … Czytaj dalej Kotlety ziemniaczane(...)mięsem mielonym Artykuł Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku. Można podać je z sosem, surówką. Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa. Z tych składników wyszło mi … Czytaj dalej Kotlety ziemniaczane(...)pieczarkami Artykuł Kotlety ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąvotes ) Kotlet de volaille z piersi przepiórki De volaille z piersi przepiórki to ekskluzywne danie, idealne na świąteczny obiad. Przepiórki są drogie ale jest na to rada, by zacząć cieszyć się częściej ich mięsem i nie płacić fortuny warto je hodować . Są niewymagające i szybko rosną . Z tego przepisu pewnie najszybciej skorzystają właśnie Ci co je hodują . Uważam, że warto(...)smaku, ale z rozwagą, żeby nie zabić naturalnego smaku mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na środku, złożony w kostkę, plaster sera i zwijamy, tak jak de volaille z kurczaka. Kotlet wychodzi mniejszy ale dużo smaczniejszy. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, lekko dociskając, żeby kotlet nie rozpadł się przy smażeniu. Odstawiamy żeby związały do lodówki na godzinkę. Smażymy
Ogrodnik w podróżyKotlety mielone z parmezanem to doskonały pomysł na to, aby zwykłego mielonego trochę udoskonalić. Kotleciki podawałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, wcześniej obgotowanych. Wszystko w towarzystwie ulubionej surówki z kapusty pekińskiej i wygłodniałej rodziny przy stole:) Czasami powracam do tradycyjnych przepisów, kiedy domownicy mają dość moich eksperymentów kulinarnych. Rzadko tak jest, bo bardzo im się podoba, jak ciągle jest coś innego(...)smaku olej do smażenia Zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Bułkę tartą wsypujemy na talerz, ręką formujemy owalne kotlety, lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce. Odkładamy na deseczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo parmezanem. Doskonale
gotuj ze mnąMeksykańskie kotleciki drobiowe Chrupiące, soczyste i aromatyczne kotleciki z kurczaka w pysznej panierce. W trakcie marynowania mięso kruszeje i nabiera delikatności. Kotlety możemy podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)odstawiamy na kilka jedną godzin (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, posiekaną pietruszką oraz sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor *** *** Kotlety podajemy z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytem