kotlety - 13055 przepisów (strona:118/871)

Kotlety cielęce 79

sklarowanego masła 80 g masła kilka łyżek mąki szklanka tartej bułki sól  Przygotowanie Cielęcinę rozbiłem najpierw je po nacinając ( brzegi ). Grubość pożądana 3-4 mm. Tak rozbite kotlety panierowałem w mące, jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem osuszyłem płaty cielęciny papierowym ręcznikiem, posoliłem je. Po panierowaniu warto strząsnąć z kotletów nadmiar mąki i bułki ( zbyt gruba panierka to zbędne(...)kalorie ). Na koniec docisnąłem panierkę dłonią, aby drobinki bułki nie osypywały się na patelnię. Na patelnię wlałem oliwę w ilości takiej, aby kotlety pływały w nim. Jak tłuszcz rozgrzał się, przyrumieniłem kotlety z obu stron po 5 min . Zmniejszyłem ogień, położyłem na każdym plasterek masła, przykryłem patelnię , zostawiając szparkę. Po 5 minutach przewróciłem kotlety, przykryłem aby doszły , następne 5 minut

R'n'G Kitchen
Kotlety jajeczne. 170

świętach wielkanocnych, przeważnie zostają nam ugotowane jajka. Trzeba je, jakoś wykorzystać, żeby się nie zmarnowały. Ja robię pastę jajeczną, albo kotlety jajeczne. Tym razem, padło na kotlety. Bardzo je lubię, ale moje chłopaki nie bardzo. Nie, to nie :) Więcej dla mnie :) Dla nich, zrobiłam mięsne i każdy był zadowolony :) Z podanych składników wyszło mi pięć kotletów. Składniki: 5 jajek ugotowanych(...)twardo 1 jajko surowe 1 bułka pszenna szczypiorek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie. Jajka utrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek pokroić i wrzucić do jajek. Dodać odciśniętą bułkę i wbić jajko. Przyprawić sola i pieprzem. Wyrobić ręką. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Agusiowe smakołyki
Kotlety pulpety rybne w marynacie 95

Kotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad. Wystarczy usmażyć ich trochę więcej i to co zostanie zalać marynatą. Można smażyć kotleciki lub pulpety... to już zależy tylko od nas. marynata : 200 ml octu 10%, 800 ml wody, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy(...)ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy

królestwo garów
Kotlety z kokosem i sosem curry 126

Kotlety schabowe w świątecznej odsłonie z dodatkiem sosu, a właściwie to chyba salsy na ciepło :) Jak zwał, tak zwał, ale ważne, że wyszło smacznie :) Składniki : - 4 kotlety schabowe ( z powodzeniem można użyć drobiowych ), - około 1/2 szklanki wiórków kokosowych, - około 1/4 szklanki płatków owsianych, - mąka, - jajko, - sól, pieprz, - papryka słodka, - olej do smażenia. Sos : - czerwona cebula, - 2 - 3 połówki brzoskwini(...)puszki, - łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - curry, - chilli. Wykonanie : Kotlety rozbić, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Jajko rozbełtać, a wiórki, płatki i paprykę wymieszać. Kotlety maczać w jajku, a następnie w mieszance z wiórkami i smażyć na rozgrzanym oleju. Czerwoną cebulę drobno pokroić i poddusić na łyżce oleju, dodać pokrojone brzoskwinie, przyprawy, trochę zalewy i łyżkę soku

Przepisy Mikołaja
Kotlety pożarskie - pyszne 134

Dzień dobry :-) Jedliście już kiedyś kotlety pożarskie? Jeśli nie, to polecam Wam je bardzo, bo są po prostu pyszne, delikatne i puszyste. W Wikipedii wyczytałam, że jest to rosyjska potrawa, która powstała na początki XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie tak mu posmakowało, że kazał(...)włączyć do menu dworskiego. O kotletach podawanych w restauracji Pożarskiego mieszczącej się w Torżoku wspomniał nawet Aleksander Puszkin. Nazwa może też wywodzić się od nazwiska rosyjskiego bojara Dimitrija Pożarskiego.  Kotlety robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. To, że są puszyste i delikatne to zasługa ubitej piany z białek. Smażymy je też

kruche babeczki
Schabowe pieczone pod serową pierzynką 106

Kotlety schabowe moczone w mleku i upieczone z sosem majonezowo-cebulowym pod pierzynką z żółtego sera. Aromatyczne, delikatne, miękkie. Podane z puree ziemniaczanym lub ziemniakami pieczonymi z dobrą surówką lub warzywami będą wspaniałym obiadem, nie tylko od święta. Smacznego Kotlety schabowe pieczone pod serową pierzynką SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 5 plastrów(...)żółtego sera, można użyć tartego sól, pieprz mleko PRZYGOTOWANIE: Schab myję, suszę, tłuczę na cieńsze kotlety. Układam w misce, zalewam mlekiem, odstawiam na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, przykryte. Następnego dnia obieram cebulę i czosnek, siekam drobno, mieszam z majonezem w miseczce. Schab wyjmuję, układam w naczyniu żaroodpornym. Solę i pieprzę z obu stron. Smaruję sosem majonezowo

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z porem i koperkiem 422

moim blogu znajdziecie kilka przepisów na kotlety mielone, m.in. nadziane pieczarkami , boczniakami ,  żółtym serem , jajkiem z płynnym żółtkiem czy szpinakiem . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko(...)dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 6-8 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami. Mięso przed wymieszaniem i panierowanie kotletów mielonych Smażenie kotletów mielonych

Ugotować
Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast 164

obiad. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Scroll down for recipe in English Pierś kurczaka w panierce parmezanowej (4 porcje) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, przecięte w poprzek na 4 cieńsze kotlety o grubości ok. 0,5 cm sól i pieprz 1 gałązka świeżego rozmarynu, listki drobno posiekane 1 szklanka startego parmezanu 2 jajka, lekko rozbełtane 1 szklanka bułki tartej olej(...)smażenia Przygotowanie: Dopraw kotlety z każdej strony solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj trzy miski, jedną z parmezanem, następną z jajkami wymieszanymi z rozmarynem i trzecią z bułką tartą. Obtocz każdy kotlet w parmezanie, obsyp potrząsając jego nadmiar, następnie zanurz w jajkach, pozwól żeby ich nadmiar ociekł i na koniec obtocz w bułce tartej. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu

karmelowy
Domowe burgery 336

Składniki /2 porcje – 2 plasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup    Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką(...)Formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). W tym czasie plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy

I LOVE LIFE
Domowy Burger! 120

zależności od wielkości) olej keczup Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Włączamy piekarnik aby się nagrzewał. Mięso mielone doprawiamy pieprzem i ew dodatkowo przyprawami, które lubimy po czym ugniatamy tak jak na kotlety mielone. Ważne nie wolno solić mięsa przed smażeniem. Formujemy z uzyskanej masy okrągłe kotlety. Można użyć do tego celu specjalne formy do burgerów lub ręcznie uformować okrąg i ew nożem(...)wyprostować krawędzie”. W między czasie do rozgrzanego piekarnika wkładany rozkrojone bułki aby były bardziej chrupiące i ciepłe. Przygotowane wcześniej kotlety smażymy na patelni polanej olejem roślinnym. Do smażenia burgerów można użyć również patelni grillowej lub grilla elektrycznego. Usmażone kotlety solimy. Wyciągamy gorące bułki i już wedle uznania składamy burgera w jedną całość. Ja zwykle na spód daję sałatę lub rukolę

Blog kulinarny S9.PL
Kotlety mielone i ćwikła 103

zaczęłam po prostu wmuszać w siebie jedzenie. Przez ten czas mój smakosz spis ywał się wspaniale i gotował dla nas tak jak pilnował czy jem. Nauczyłam mojego smakosza przyrządzać kotlety mielone i ćwikł ę , więc oto danie w jego wykonaniu - moim sposobem :)  Kotlety mielone kojarzą mi się z czasami gimnazjum. Pamiętam jak miałam lekcje do piątej wieczorem(...)czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam , a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką) . Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mi ęciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety

Na moim talerzu
Kotlety schabowe z pieczarkami 79

Sąsiedzi w niedzielę nadają alfabetem morse’a? Nadawajcie z nimi, a rodzinę zaskoczcie wnętrzem kotletów schabowych ;) Składniki 4 kotlety schabowe po 250 g 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 150 ml mleka smalec wieprzowy 6 łyżek mąki 2 jajka 4 łyżki mleka do jajek 10 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kotlety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem(...)razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dolewamy mleko, wsypujemy lubczyk i dusimy na wolnym ogniu, do momentu odparowania. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta umieszczamy farsz, kotlety składamy na pół, rozpłaszczamy. Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu

R'n'G Kitchen
Siekane kotlety z kurczaka 144

Kolejny pomysł na filet z kurczaka. Pyszne kotleciki siekane urozmaicą obiady w naszym domy :) Bardzo szybko je przygotować i wszystkim smakują Polecam! Na moim blogu znajdziecie również przepis na kotlety siekane z dodatkami:  Siekane kotlety z cukinią i koperkiem  oraz  Siekane kotlet z kurczaka z brokułem Składniki: Filet z kurczaka 500 g Ser żółty 100 g jajka(...)pieprz słodką paprykę oraz posiekaną pietruszkę. Następnie dodajemy mąkę oraz ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie smażymy kotlety średniej wielkości.( Na jeden kotlet przypada jedna pełna łyżka przygotowanej masy). Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również

Kulinarne przygody
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem 13541

kurczaka z serem i majonezem – to pyszna propozycja na prosty obiad z kurczaka. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by stworzyć coś pysznego, a zarazem innego niż zwykłe, tradycyjne kotlety panierowane . Takie kotleciki są bardzo soczyste i uwielbiane przez dzieci. Sprawdzą się również jako przekąska na Sylwestra – wystarczy je usmażyć w formie mini kotlecików, takich akurat na jeden kęs(...)Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Z podanych składników wyszło mi ok. 14 małych kotlecików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem – Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 500g 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku

Kulinarne Przeboje
Koltety mielone z indyka z suszonymi śliwkami 148

oddzieleniu kości miał ok 1 kg 1 bułka kajzera namocznona w mleku 1 jajko sól,pieprz 1 łyżka majeranku suszone śliwki kalifornijskie, po ok 2-3 sztuki na jednego kotleta bułka tarta olej do smażenia Udziec indyka zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Nabierać porcje mięsa i lekko(...)rozpłaszczyć na środku ułożyć suszone śliwki. Ilość śliwek zależy od ich wielkości a także od wielkości kotleta, dajemy wedle uznania. Mięsem oblepić dokładnie śliwki i uformować kotlety. Następnie kotlety oprószyć bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłka . U mnie wyszło 12 kotletów

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania