Kreatywne kotleciki z niespodzianką – w środku nadzienie z sera feta. Kotlety czy pulpety z mięsa mielonego zawsze szybko znikają w mojej rodzinie, dlatego zawsze przygotowuję większą ilość. I tak zawsze pada pytanie od chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje swoją obecnością w środku. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego(...)fetopodobny, bo jest mazisty i miękki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Nie używam tartej bułki, bo sprawia, że kotlety są twardsze niż z suszonej i namoczonej lub świeżej. ? Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. ? Natkę pietruszki drobno posiekać. ? Wymieszać
To co kochammiękki • olej do smażenia Wykonanie: • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Nie używam tartej bułki, bo sprawia, że kotlety są twardsze niż z suszonej i namoczonej lub świeżej. • Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na 2 łyżkach oleju. • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę(...)Wszystkie ułożyć w rondlu, podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Kotleciki są dość grube i mięso w środku mogło być surowe. • Podawać z puree ziemniaczanym i zieloną sałatą
To co kochamPlacki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie(...)usmażyć na maśle. Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę. Masę dokładnie wymieszać. Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor. Podawać z ostrym dowolnym sosem
Tradycyjna KuchniaFilecik w pysznej panierce Czasami trzeba urozmaicić dania obiadowe, proponuję fileciki z kurczaka w nietypowej ziemniaczanej panierce. Składniki: · 2 filety podwójne z kurczaka · ½ brokuł · 1 kulka mozzarelli · 2 jajka(...)Mięso panierujemy w mące, w roztrzepanym jajku oraz w ziemniakach 6. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 7. Kotlety gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaSzarpane kotleciki drobiowe z camembertem Proste i szybkie w wykonaniu kotleciki z kurczaka, warzyw i sera, które smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możemy je podać
Blog z ApetytemWiecie, że bardzo lubimy poznawać nowe smaki, a "stare" danie, choć tradycyjne, bardzo nam smakuje. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1
R'n'G Kitchenbyły surowe w środku. Po zmniejszeniu ognia smażenie trwa około 3-4 minuty. Drugą stronę można dosmażać pod przykryciem.) Kilka dodatkowych wskazówek: Czynników wpływających na smak i jakość kotletów może być wiele, poczynając od rodzaju mięsa. - Mięso nie może być za chude, ani za tłuste (tłuszcz się wytopi). - Warto też do masy dodać czerstwą bułkę namoczoną w wodzie(...)mięsnej to najlepsze do tego są jajka, ale przekonanie, że czym więcej tym lepiej i smaczniej jest błędne. Zamiast jajka można dodać gotowanego ziemniaka, odrobinę kaszy manny lub maki ziemniaczanej, lecz tu też pamiętajcie o umiarze. - A o smażeniu przeczytaliście już wyżej
Di gotujeSkładniki: 1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę podajemy gorące- SMACZNEGO! P.S oczywiście możecie zamienić kaszę na inną- ulubioną, lub ziemniaki
Luźna Kuchniabezglutenowy sposób na wykorzystanie nadmiaru gotowanych ziemniaków. Składniki : ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana w proporcji 4:1 (u mnie 720 g pure i 180 g mąki ziemniaczanej, z czego wyszły 3 pokaźne porcje) sól Nastawić wodę na gotowanie klusek. Osolić ją, gdy zawrze. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem albo tłuczkiem(...)wrzucać od największych. Gotować kluski ok. minuty-dwóch od momenty ich wypłynięcia na wierzch. Podawać z sosem. U nas sos na bazie pieczarek i warzyw. ----- Podobne: Knedle ze śliwkami Kotlety ziemniaczaono-jaglane Pyzy Po "Trzy metry nad niebem" Federico Moccii sięgnęłam za sprawą informacji, że książka cieszy się dużym wzięciem na świecie. Z tego też powodu została sfilmowana. To historia
Weekendy w domu i ogrodzielubię smażyć na oleju , a akurat skończył mi się olej kokosowy , który zdecydowanie jest zdrowszy do smażenia. Zielone kebaby przyrządziłam z zielonego groszku, szpinaku i ziemniaków. To jakby ziemniaczane krokiety ale w orientalnym stylu. Zielone mini kebaby 20 sztuk Składniki: 250 g świeżego szpinaku 500 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego 1 duży pęczek kolendry 5 cm świeżego imbiru(...)ząbek czosnku 2 zielone chili 500 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1 łyżka garam masala 6 łyżek mąki z ciecierzycy 5 łyżek zmielonych migdałów 4 łyżki skrobii ziemniaczanej 4 łyżki oliwy 20 orzechów cashew Pokroić szpinak na drobno i razem z mrożonym groszkiem gotować przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i opłukać zimną wodą. Odstawić groszek
codojedzeniapieczarkami i sosem śmietanowym: około 1,2 kg schabu bez kości 400 g pieczarek 3-4 małe cebule 180 ml śmietanki 30% szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki musztardy ostra papryka, czosnek suszony, sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy z obu stron przyprawami. Mięso kładziemy(...)Odsączamy je na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Również smażymy na tej samej patelni, aż odparuje z nich cała woda. Śmietanę mieszamy z bulionem, musztardą, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę plastrów schabu, na nich rozkładamy równomiernie połowę cebuli i pieczarek. Następnie znowu układamy plastry schabu, resztę cebuli i pieczarek. Całość zalewamy
e-PrzepisyKulinarneZapewniam, że ze spokojem ducha i podniebienia możesz zastąpić mięsne kotlety tymi wegetariańskimi. Smak nie ucierpi i nawet zagorzali mięsożercy nie będą marudzić, jeżeli wykorzystasz odpowiednie przyprawy; na te kotleciki składają się kalafior i brokuł w akompaniamencie świeżego koperku i czosnku. Smakują pysznie i wiosennie, i są niezwykle wszechstronne: na ciepło, na zimno, z młodymi ziemniakami do obiadu, na kanapkę(...)było nimi w pełni nacieszyć. Składniki: 1 mały kalafior 300g różyczek brokułu ¾ szklanki kaszy jaglanej 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku razowa kasza manna do panierowania kotlecików (możesz zastąpić bułką tartą) odrobina oliwy do smażenia Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj na parze
Roślinna - blog wegańskipyszne danie. Podasz je do kaszy gryczanej, potraw z ziemniaków (np. kluski śląskie, kopytka), oraz posiekanych ogórków kiszonych, warzyw lub ulubionych surówek. Bitki wieprzowe świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz z zasmażanymi buraczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki w sosie pasują na uroczysty obiad lub kilkudniowy(...)bądź kupić gotowe plastry schabu. Układam je na sporej desce, przykrywam folią i tłukę na cienkie kotlety. Postępuję tak z każdym kawałkiem mięsa. Wszystkie kotlety układam na płaskim talerzu. Na większej patelni rozgrzewam cztery łyżki oleju. Przesmażam na niej po trzy plastry kotletów. Na patelni mięso solę i pieprzę z obu stron. Najlepiej użyć świeżo zmielonego pieprzu. Mięso możesz także
Zasmakuj KuchniSkładniki: ziemniaki 1,5 kg, sznycle z indyka 5 sztuk opakowanie, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona i biała 4 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubię