kotlety ziemniaczane - 1657 przepisów (strona:78/111)

Chrupiące kopytka z papryką 362

sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli(...)koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy

Zasmakuj Kuchni
Schab z mozzarellą oliwkami i pomidorem pieczony w mleku kokosowym 143

kości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety i utłucz tłuczkiem do mięsa. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Posól mięso z jednej strony  i na tej też stronie układaj kawałki mozzarelli, oliwki i plastry pomidorów. Zwiń(...)kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki z zimną wodą. Podawaj z purre ziemniaczanym i dowolną sałatą. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
„Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk 98

plastry szynki 4 plastry sera żółtego 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia Filety z piersi z kurczaka rozbijamy na dość cienkie kotlety . Najłatwiej zrobić to przez woreczek lub reklamówkę , nie rozpadają się wtedy tak mocno . Każdy kawałek solimy , pieprzymy , układamy po plastrze sera i szynki , składamy na pół . Tworząc taką torebkę , półksiężyc . Obtaczamy(...)łatwiejsze w smażeniu . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na oleju z obu stron na piękny złoty kolor , na średnim ogniu . Podajemy na gorąco. Doskonałe z frytkami lub ziemniaczanym pure i groszkiem z marchewką . Smacznego ! Artykuł „Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Szare kluski ziemniaczane 77

Szare kluski ziemniaczane mogłabym jeść bez końca! Do dzisiaj pamiętam te przygotowywane przez moją babcię, miały naprawdę ciemno szary odcień! Było to spowodowane tym, że surowe ziemniaki ścierało się ręcznie na tarce, a zanim starło się wszystkie, część z nich mocno ciemniała. Nie wpływało to w ogóle na smak, i tak wszystkie znikały w zabójczym tempie Dzisiaj przygotowywanie klusek(...)przepisów Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki

WegePrzepis
Kotlety z łososia z pietruszką i koperkiem z puree ziemniaczanym 166

Dziś przełamuję swoje wspominania o szkolnym "rybnym kotlecie mielonym" :) Mam nadzieje ze zastąpię je tym smakiem :D Klasycznie kotlet musi być podany z ziemniaczkami i surówką SKŁADNIKI: 650 g łososia 1 łyżeczka musztardy garść suszonego koperku i pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)musztardą, jajkiem, bułką tartą i ziołami i ogórkiem pokrojonym w kosteczkę.  Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z por.   Smacznego

MarciochaKucharzy
Pizza na ziemniaczanym spodzie 199

kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy olejem i odstawiamy na bok na 2 godziny. Po tym czasie karkówkę smażymy na patelni grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz

My Culinary Art
KOTLECIKI Z KALAFIORA 166

Zapraszam do spóbowania przepisu na pyszne kotleciki z kalafiora. To chyba moje ulubione warzywne kotleciki. Kalafior to warzywo, które świetnie nadaje się do takich potraw. To

greengoodies
Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania) 262

jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię to po to, aby nie rozpadły się gdy będę je gotować w sosie). Podsmażone przekładam(...)sosu pomidorowego, który najpierw rozcieńczyłam i dobrze doprawiałam pieprzem, solą, słodką czerwoną papryką i suszoną bazylią . Dusiłam w sosie gołąbki przez około 40 minut. Pod koniec zagęściłam sos mąką ziemniaczaną i doprawiłam jeszcze do smaku. Była, to czysta improwizacja, która udała się w 100% (niestety nie odtworzę jej w 100%, więc polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie

Słodkie okruszki
Wegańskie burgery z kapusty 132

Ważne jest by dobrze doprawić główny składnik – kapustę, ponieważ całość może wyjść trochę jałowa. Dlatego użyłam bardzo dużo przypraw: czosnku, kurkumy, chlli, bazylii oraz soli i pieprzu. Dodatkowo upiekłam ziemniaczane łódeczki. Składniki: połowa małej białej kapusty duża cebula 5 ząbków czosnku łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki chilli sól i pieprz łyżka oleju rzepakowego 5 czubatych łyżek mąki(...)będzie miękka. Następnie odcedź i ostudź. W tym czasie na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj chilli i resztę przypraw. Wymieszaj z kapustą i mąką. Usmaż kotlety na natłuszczonej patelni. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne dlatego nie przewracaj ich często. Zostaw na każdej stronie podczas smażenia na około 5 minut. Kiedy ładnie się zarumienią łatwiej będzie je przewrócić

wysmienity
Kotlety z kaszy jaglanej 171

To był mój pierwszy raz ;) z kaszą jaglaną...Pierwszy i na pewno nie ostatni bo kasza wyjątkowo mi posmakowała...Zwłaszcza w takim oto wykonaniu... Wyszły pyszne

NaKońcuJęzyka
ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę 594

przepuszczonych przez praskę ziemniaków szczypta soli pieprz troszkę vegety do smaku lub wybranych ziół-mogą być np prowansalskie lub majeranek 1 jajko 3-4  czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą(...)niego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek Tak robimy z całym ciastem.  Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej.  Podajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Schab pieczony w sosie jerk 80

wykorzystywaniu znanych składników, jak chociażby mięso wieprzowe, dynia, kurczak, i łączenie ich z zupełnie nowymi, często egzotycznymi smakami i aromatami. Dobrym przykładem jest nasza dzisiejsza gwiazda, czyli schab wieprzowy . Kotlety schabowe zna każdy, ale czy próbowaliście kiedyś upiec schab w marynacie z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym, cynamonem i imbirem? No właśnie 🙂 A efekt jest po prostu wyśmienity! Książkę Jamiego Olivera(...)się krojony w cienkie plastry, w towarzystwie pieczonej dyni, miodowej focaccii i sałatki z jarmużu. Według mnie jest to jednak fantastyczny pomysł na obiad, dlatego podałam go z delikatnym ziemniaczanym puree i – podobnie jak Jamie – pieczoną dynią hokkaido . Inne dodatki, które będą świetnie do niego pasować to m.in. brązowy ryż, dziki ryż, sałata z miodowym winegretem

Na-talerzu.pl
Frytki z batatów 54

Frytki z batatów to świetny dodatek do dań obiadowych, kotletów drobiowych, potraw z ryb. Śmiało podasz je do mięsa z grilla lub ot tak, same posypane ziołami z ulubionym dipem. Do pysznych i chrupiących frytek pasują sosy na bazie pomidorów, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp , jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół (natki, koperku, kolendry) lub zwyczajnie ketchup. Poniżej przepis na dwie(...)porad. Zapraszam po niezwykle prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie domowych frytek, czyli smaczną przekąskę. SKŁADNIKI: 2 bataty słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia kostki lodu PRZYGOTOWANIE: Bataty obierz, umyj i pokrój w cienkie długie frytki. Możesz kroić je wzdłuż dłuższej części (powstaną długie frytki

Zasmakuj Kuchni
Kotleciki szu szu - miękke i soczyste 141

jogurcie naturalnym, żółtkach, mące ziemniaczanej i przyprawach. Kotleciki należy smażyć na małej ilości tłuszczu. Mięso po usmażeniu jest miękkie i soczyste. Zachęcam do przygotowania.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,7 kg) marynata 3 żółtka z dużych jaj 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej przyprawy: pieprz, papryka słodka(...)patelnię (np. typu wok) z niewielką ilością tłuszczu, tj. olej musi przykryć dno patelni. Kawałki kurczaka smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Marynowanie i smażenie mięsa Forma podania dziecku :)  Pomysł na przepis STĄD

Ugotować

Proponowane wyszukiwania