przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje(...)Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz 4 x 120 g kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej
karmelowyDziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i surówkę z białej kapusty w wersji delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Do ziemniaków dodać zarumienioną cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić
Monia miesza i gotujewięc postanowiliśmy zrobić coś rozgrzewającego, słonecznego, co przypomni ciepło letnich dni i kojarzy się wyłącznie z ciepłym klimatem :) Propozycja dzisiejsza to wspaniałe curry z warzywami, a do tego wyśmienite kotlety ryżowe. Curry i ryż nieodzownie kojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :) Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :) Słoneczne curry z warzywami(...)dodatek kotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby) Składniki do curry: 2 duże czerwone papryki 1 średniej wielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy 1 papryczka chili oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski
vegetanieWeekend za nami. Walentynki zapewne udane ? Czas wracać do zwykłych zajęć w pracy, w domu. Dzisiaj pomysł na chili z sojowymi kotletami i do tego super frytki z batatów. Zapewne znane Wam danie, ale chcieliśmy pochwalić się naszą wersją. Zawsze próbujemy konstruować własne wersje i mamy nadzieję, że podobają się Wam nasze innowacje :) To co, lecimy do kuchni ? Pewnie, trzeba(...)coś upichcić :P Chili z sojowymi kotletami i frytki z batatów (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 puszka soczewicy 1 czerwona papryka 1/2 bulwy selera 1 duża czerwona cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety
vegetanieKolejna propozycja na obiad. Kotlety mają na zewnątrz chrupiącą panierkę a w środku są soczyste a nie suche jak to czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki: 4 schabowe(...)mleka sól pieprz 2 łyżki startego sera cheddar 2-3 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem
Amatorka kuchennamnie zwykłe kajzerki + jedna razowa) Mięso doprawiam solą i pieprzem i formuję 5 równych kulek, które spłaszczam delikatnie dłonią. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażę kotlety po kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki(...)minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską, usmażoną cebulkę, plasterki ogórka, usmażony kotlet z serem, pomidor i całość przykrywam drugą częścią bułki z keczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy z oliwek
Mango Papajawyłącznie same korzyści dla naszego zdrowia. Oczywiście inne przepisy też będą się pojawiać na blogu… goście też muszą coś jeść Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na kotlety jaglane (z kaszy jaglanej) z tuńczykiem. Wyjątkowo zdrowe składniki a kotleciki naprawdę są smaczne. Kasza jaglana do tej pory nie należała do moich ulubionych ale teraz to się zmieni(...)odkrywam jej nowe zastosowania… :)! Zapraszam Was na pyszne kotlety jaglane z tuńczykiem Kotlety jaglane z tuńczykiem Składniki: 600g ugotowanej kaszy jaglanej 2 puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać
UgotujmyTo.plJeden z tradycyjnych polskich obiadów, to oczywiście mielone, ziemniaki i mizeria. Będzie nie do końca tradycyjnie, bo kotlety mielone drobiowo wieprzowe - zrobiłam z papryką i serkiem topionym. Do tego mizeria oraz znane już dufinki. Składniki: - 700g mięsa drobiowego- 700g mięsa wieprzowego- 125g boczku wędzonego- 1 duża cebula- 1 główka czosnku- 1 czerstwa bułka- kawałek czerwonej papryki- 2 jajka- sól(...)pieprz- serki topione (po 1 do kotleta)- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso, boczek, cebulę, czosnek, paprykę i odciśniętą z wody bułkę mielimy maszynką. Zmielone składniki wyrabiamy. Dodajemy sól, pieprz, jajka – ponownie dokładanie wyrabiamy (najwygodniej w rękawiczkach jednorazowych). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły
mojewypiekiinietylkomąki pszennej4 g suszonych drożdży125 ml ciepłej wodyszczypta soli¼ łyżeczki cayenne3 plasterki suszonych pomidorów60 g startego sera provolonełyżka oliwysezam do posypaniałyżka mleka do posmarowania bułek kotlety:puszka czerwonej fasoli6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanejząbek czosnkułyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprz, chili do smakudodatkowo:4 plasterki sera havarti4 łyżki kiełków brokułakilka plasterków czerwonej papryki4 małe ogórki kiszone4 łyżki pikantnego ketchupu (użyłam ketchupu(...)minut.Odstawiamy na kratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety.Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.Mieszamy ją z kaszą, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami.Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach.Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą.Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety
Mienta blogOsobiście bardzo smakują mi tradycyjne kotlety schabowe, jednak czasem lubię dodać do nich coś od siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje.Składniki:500g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz(...)łyżki oliwy z oliwek, bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia.Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą.Masą natrzeć kotlety. Odstawić na godzinę do lodówki.Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyć
Z miłości do słodkościtematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy, aż po kotlety. Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :)P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą na ok 4 - 5 kanapek.1. Bułeczki (wg przepisu kwestiasmaku.pl): Składniki: 125 ml dobrze ciepłego, ale nie gorącego, mleka(...)czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony, tak, by burgery były wilgotne, nie wysuszone, bo będą wiurowate :( Musicie próbować i utrafić odpowiedni
Taste Of My Daypokrojone pieczarki i wymoczone wcześniej suszone grzyby. Dusimy farsz pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. Piersi kurczaka przecinamy na pół. Rozbijamy by powstało nam 12 kotletów. Każdy kotlet posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Następnie wkładamy kotlety do blaszki na muffiny. Każdy kotlet w osobną dziurkę (ja mam blaszkę na 12 muffinów). Nakładamy łyżeczką farsz(...)grzybowy w środek i zawijamy wystające końce kotletów z kurczaka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 20- 25 minut. Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera i kawałek zielonej oliwki. Pieczemy jeszcze około 15 minut. Uwaga: blaszki nie smarujemy niczym, bo podczas pieczenia wyleci nam spora ilość oleju z farszu
Aga w kuchnijabłkami, a dziś żądna byłam typowo mięsnego smaku; i choć nie lubię zamykać się na jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem różnych aromatycznych przypraw – takie roślinne odpowiedniki mają różne wcielenia, dlatego nie sposób(...)zrazy. Koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jeżeli o mnie chodzi, z kiszoną kapustą. Jestem przekonana, że te słodko-słone zawiniątka z nutą kolendry od razu skradną Twoje serce. Roślinne kotlety zagęścisz dodając do nich na przykład kaszę manną, zmielone płatki owsiane lub po prostu bułkę tartą. W przypadku tej ostatniej wskazane jest, aby przygotowywać ją samemu w domu – taka będzie
Roślinna - blog wegańskiwięcej pracy w kuchni. To chyba wynik łakomstwa i poszukiwania nowych smaków :) Ostatnio robiliśmy pierogi ziemniaczano - jabłkowe i wyszły super, więc pomyśleliśmy, dlaczego nie zrobić coś podobnego i wykombinować kotlety w podobnym stylu. Tak więc z rozmachem, mając w lodówce kalafiora, postanowiliśmy zrobić jeszcze wersję zapiekaną. Zobaczcie co nam wyszło z tych kombinacji. Było naprawdę smacznie :) Polecamy ! Kotlety ziemniaczane(...)jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski, cayenne olej ryżowy do smażenia Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej). Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Następnie
vegetanieWitajcie :) Lubicie seler i rożne jego wersje jedzeniowe ? Najczęściej robimy z selera kotlety w najprostszej formie, czyli gotowany i obtaczany jak klasyczne kotleciory :) Jeśli lubicie lub chcecie spróbować takiej wersji, to polecamy nasz przepis TUTAJ Dzisiaj skupiliśmy się na wersji mielonych w połączeniu z ziemniakami i marchewką. Wyszło przepysznie, do tego kasza jaglana z papryką i oczywiście surówka. Zobaczcie(...)zdjęcia i poczytajcie przepis. Mamy nadzieję, że wypróbujecie i podzielicie się wrażeniami. Selerowo-ziemniaczano-marchewkowe kotlety mielone z kaszą jaglaną (4-5 osób) Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 3 ziemniaki 1 por (niewielki) 1 jajo (lub len mielony zmieszany z gorącą wodą) 1 garść otrębów pszennych bułka tarta otręby żytnie lub gryczane pieprz, ostra papryka, tymianek, lubczyk
vegetanieChyba najbardziej uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko(...)lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety mielone z dodatkiem dyni...niby nie ma jej tam dużo..ale smak jest lekko wyczuwalny...kotlety były bardzo smaczne...Moja rodzina zjawia się do domu o różnej godzinie,więc czasem mam "problem"z obiadem(...)portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A jest idealnym rozwiązaniem...Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil. Usmażone kotlety wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego,nakryć pokrywą i kotlety przez jakiś czas będą ciepłe...a razie potrzeby wystarczy naczynie wstawić do mikrofalówki lub kuchenki i po prostu zagrzać. 50 dkg mięsa
Moje domowe kucharzenieFarszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety. Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule(...)przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewyplastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron(...)minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii
Aga w kuchniwyborze widocznych zalążków w ciągu kilku dni można wyhodować grzyby na obiad. I tak było u mnie :) Oto pierwsza łatwa i szybka propozycja dania np. na obiad. Składniki : Kotlety 6 dużych i płaskich boczniaków (liczba zależna od apetytu) jajko 2 łyżki mleka sól ok. 200 ml bułki tartej olej Sałata sałata odmiany "Królowa lata" 4 duże liście mięty omszonej szczypiorek(...)plastry. Rozdrobnić szczypiorek, a cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać sałatę, miętę, rzodkiewki, szczypiorek i cebulę. Boczniaki obtaczać dokłądnie w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Smażyć kotlety na ciemno złoty kolor na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Wykładać kotlety na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem dodać do sałaty oliwę
Weekendy w domu i ogrodziejuż pewnie zauważyliście najbardziej rozbudowana na moim blogu jest kategoria mięsa . Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety, aby były rumiane z każdej
O kuchni z uczuciemKotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :) Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso(...)panieruję najpierw w mące, następnie w roztrzepanych i doprawionych przyprawami jajkach, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę kotlety z obu stron do zrumienienia. Odsączam na papierowych ręczniczkach, podaję z ziemniakami i surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródgulaszem sojowym i warzywami. Szybkie i łatwe danie, które nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Żeby nie tracić czasu bierzmy się do pracy :) Wegetariańskie curry z warzywami i kotletami sojowymi (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych 1 młoda cukinia 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 garść fasolki szparagowej 1/2 papryki chili 1/2 szklanki słonecznika 1 garść pestek(...)masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam masalę, kardamon oraz słonecznik i pestki dyni. Prażymy z uwagą
vegetaniepory kotlety mielone smażyłem. Tym razem zdecydowałem się je upiec. Wyszły o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste niż te smażone. Nie były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób. Składniki (na ok.7 kotletów): 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1/4 szklanki mielonej bułki 1 jajo 1 spora cebula 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka klarowanego(...)cebulę z czosnkiem oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, po czym zdjąć
W SMAKSkładniki: 4 kotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ostra papryka Przygotowanie: płatki migdałowe mieszamy z bułką, jajka rozbijamy, roztrzepujemy z solą i sokiem z cytryny kotlety rozbijamy i oprószamy pieprzem, papryką i solą mąkę wysypujemy na talerz i panierujemy kotlety
Luźna KuchniaDziś proponuję kolejne danie z filetów z kurczaka " SOCZYSTE KOTLETY" -możemy je podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem, jak kto lubi. SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany(...)czosnkiem i bazylią (ostatnio dużo jej używam, odkryła ją moja koleżanka - dzięki Krysiu jest super) 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła do smażenia WYKONANIE: Piersi pociąć na kotlety, ubić. Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście
Kuchnia Beatypastą pomidorową są szaszłyki, które znalazłam na kwestii smaku.com (modyfikując przepis) i które postanowiłam zrobić, ponieważ uwielbiam suszone pomidory. Ilość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :) Składniki: 1 kotlet schabowy bez kości 2 pomidory suszone i 3 łyżeczki zalewy olejowej 5 cienkich plasterków boczku patyczek do szaszłyków Kotlet oczyszczamy z ewentualnych błonek i myjemy. Bardzo(...)Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków Podgrzewamy tłuszcz, który wytopił się z boczku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtaka prosta rzecz. Wiem, że dużo zależy od dostawcy mięsa, ale świeże mięso też można zepsuć, jeśli robi się je ot tak, po prostu, byle zrobić. Taki właśnie niesmaczny kotlet schabowy jadłam całkiem niedawno i nie dało się przełknąć (zresztą to było nie tylko moje zdanie). Tata też gdzieś jadł i mówił, że nawet się pokroić nie dało, nie mówiąc(...)skoro mam takie fajne opinie na temat schabowego:) to chętnie się podzielę moim sposobem przygotowania. A wystarczy sól, pieprz, mocne ubicie, dobrze przyrządzona panierka i... trochę serca :) Składniki: kotlet schabowy bez kości mąka jajko bułka tarta sól pieprz Mięso oczyścić, umyć i bardzo mocno ubić - ja lubię gdy mięso jest "przezroczyste":) Mam wtedy pewność, że będzie dobrze usmażone Panierka musi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś zapraszamy na niedzielny obiadek, a serwujemy na niego pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i plasterkiem pomidora. Niby tradycyjnie a jednak troszkę inaczej. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu co na dziś przygotować to zachęcamy to wypróbowania przepisu. Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej(...)jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki najlepiej małe, kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i podsmażamy, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy. Na usmażone kotlety nakładamy pieczarki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKwiecień przywitał nas piękną, słoneczną pogodą. Oby takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z indyka połączonego z warzywami i koperkiem. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI(...)kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej papryki1 czerwona cebula1,5 szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę
kulinarnyJadelikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać. Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”.Składniki:4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber)1 pęczek szparagów (zielonych)1/2 kg młodych ziemniaków1 łyżeczka suszonego rozmarynu3 łyżki oliwy z oliwekplasterek masłasólMarynata:2 łyżki oleju1 ząbek czosnku1 łyżeczka suszonej szałwiisólpieprzSos balsamiczny(...)szklanki octu balsamicznego1,5 łyżki mioduPrzygotowanie:Marynata:Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
Oryginalny smakjajka, 2 łyżki czosnek niedźwiedzi Royal Brand, 1 mała papryczka chilli, 3/4 łyżeczki sól morska guerande Royal Brand, 1 szklanka płatki kukurydziane zmielone, 1/2 szklanki olej rzepakowyumyte i osuszone kotlety rozbić tłuczkiem jajka roztrzepać z solą morską, papryczką chilli z pestkami, czosnkiem niedźwiedzim do jajek włożyć kotlety i odstawić do lodówki na 30 minut zmiksowane płatki kukurydziane wsypać do miski(...)obtaczać w nich kotlety smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron schabowe można podać z tłuczonymi ziemniakami, mizerią lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!!Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram SÓL MORSKA
W Mojej Kuchni Lubięmozzarella 3 szt parówki 3 łyżeczki majonez Przyprawa do dań Kucharek pieprz 3 łyżki mąka 1 jajko 8 dag bułka tarta olej do smażenia Wykonanie. Schab pokroić na 3 kotlety. Rozklepać, doprawić przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Każdy kotlet posmarować 1 łyżeczką majonezu, posypać startą mozzarella i położyć na każdym kotlecie parówkę. Każdy kotlet zrolować i panierować
Kulinarny karnet Christopherarozpadły.... PRZYGOTOWANIE: Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy(...)Następnie rozgrzewamy na patelni olej i układamy roladki, obsmażamy na małym ogniu (to jest własnie tajemnica odnośnie nawet zwykłych kotletów, mięso dojdzie a się nie spali od razu np. panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak 10 minut dusimy
Zainspiruj się kuchnią