Jako sos polecam czosnkowy lub po prostu ketchup...mniaaam :-) Zapraszam do wypróbowania :-) Składniki: kasza jaglana 0,5 szklanki, woda 1,5 szklanki, pieczarki 200 g, papryka słodka, kurkuma, majeranek, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka pszenna 1 łyżka, bułka tarta do obtoczenia, Sposób przygotowania: Kaszę zalewamy gorącą wodą i stawiamy na palnik. Co jakiś czas kaszę(...)solą i pieprzem. Kaszę łączymy z pieczarkami i przyprawiamy do smaku. Gdy kasza ostygnie to dodajemy mąkę, mieszamy, jeśli masa jest zbyt sucha to dodajemy trochę wody. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je z każdej ze stron w bułce tartej. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety i smażymy aż będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami
kulinarne odsłony patijajka. A jeszcze bardziej polecam polane sosem koperkowym i podane z surówką z młodej kapusty. Składniki: 1 nieduża cukinia 1 szklanka ziaren ciecierzycy ząbek czosnku sól, pieprz, kminek, słodka papryka, tymianek, oregano olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Surową ciecierzycę namoczyć na całą noc. Gotować na małym ogniu przez do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Placuszki są delikatne, więc jeżeli damy za dużo oleju, to olej wsiąknie w kotlety i mogą pękać. Nie próbowałam wersji z surowym jajkiem, ale przypuszczam, że byłyby twardsze i bardziej zwarte
Czerwień i błękitrobiłyśmy dziś kolejny raz wspólnie kotleciki ze szpinakiem, mojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:) Składniki: MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka(...)oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy
Kuchnia Prezydentowejbyliśmy z Anią i jej Arkiem na andrzejkowym wyjeździe w Poznaniu. Było baardzo fajnie, byliśmy w knajpce, w której Magda Gessler przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety(...)nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż lub tortille (np. Develey) Wykonanie: Pierś pokroić
Trufelkowokuchni, a szaleństwami w morzu, wybieramy oczywiście szaleństwa 🙂 Stąd też dzisiejszy wakacyjny przepis, którym chcieliśmy się z Wami podzielić. Często robimy kawałki kurczaka lub schabu w panierkach wszelakich. Polecam kotlety w kokosowej panierce . Małe kąski z kurczaka w panierce kukurydzianej można wykorzystać do różnych dań np. do gyrosa, do tortilli, czy do naleśników. Przeważnie do panierek wykorzystuje się bułkę tartą(...)Stripsy z kurczaka. Składniki: 2 piersi kurczaka 2 jajka odrobina mleka do rozbełtania jajka mąka kukurydziana ulubione przyprawy do kurczaka – u nas to zazwyczaj sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, kurkuma, oregano Sposób przygotowania kurczaka w panierce kukurydzianej, stripsy z kurczaka: Umyte piersi kurczaka osuszamy i kroimy w paski, ale można pokroić na kawałki dowolnej wielkości delikatnie doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabeczki bez mięsa, też mogą być smaczne. Mogę powiedzieć, że to mielone bo podobnie się je robi. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2
harrisamleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki, ma rchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około(...)Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz z mascarpone mąką i mlekiem. Dodaję do sosu. Chwilę gotuję, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Kotlety polewam przygotowanym sosem, obficie posypuję posiekaną natką pietruszki
JejKuchniaKlopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe(...)jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego, vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki tartej, w smaku i w konstystencji nie zauważyłam różnicy dlatego nie podaję tych
NA MOIM TALERZUZamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym
potrawyregionalneminut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut. Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się(...)kostkę, gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy 1 łyżkę masła, lekko solimy i mieszamy. Sałatę płuczemy, osuszamy i polewamy oliwą. Na talerz układamy porcje surówki, bataty i kotlety z dorsza. Danie jest bardzo smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne kotlety na grill, z mielonej jagnięciny. Ze Stambułu przyjechało z nami do kraju trochę różnych przypraw, między innymi przyprawa do köfte. A ponieważ sezon grillowy w pełni, mogliśmy ją wypróbować w grillowanych kotlecikach. Kotleciki wyszły świetne, następnym razem sprawdzę wersję wołową. Uprzedzając ewentualne pytania - dodanie sody powoduje, że mięso jest bardziej puszyste(...)średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny) 4 ząbki czosnku 1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki)) sól pieprz 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej mały pęczek natki pietruszki przygotowanie Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą
Stare Garymusztardę starofrancuską Dijon firmy Maille, oraz ostatnio upodobałam sobie przyprawę w młynku od Kotanyi- do steków i potraw z grilla. Jest to mieszanka naturalnych przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego, w tym wypadku do schabu i żeberek. Mięso zamarynowane najpierw stało sobie jakąś godzinę(...)czosnkiem od ETERNO (to taka mieszanka owoców i warzyw w delikatnej octowej marynacie), znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa, 2 łyżki musztardy Dijon przyprawa do steku i potraw z grilla Przygotowanie Przygotowujemy marynatę z oliwy, musztardy i przyprawy do dań z grilla. Kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż dawno mówiłam Wam, że jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i kaszy jaglanej. Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie. Dziś przygotowałam dla Was
Ostra na SłodkoPrzepyszne roladki z indyka, które skrywają w sobie śródziemnomorskie nadzienie z sera typu feta i suszonych pomidorów. Połączenie wprost obłędne. Roladki upiekłam w glinianym garnku o
Gotowanie i blogowaniepanierek do drobiu. Bo kto powiedział ,że panierka to tylko bułka tarta ? Pieprz : Kolorowe ziarenka należy grubo rozgnieść, mięso obtoczyć z roztrzepanym jajku, następnie w pieprzu i usmażyć. Kotlety będą łagodniejsze w smaku jeżeli pieprz wymieszamy z bułką tartą. Sezam: Do bułki tartej dodajmy sezam. Mięso obtoczmy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu i soli, następnie obtaczamy(...)Otręby: Mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w otrębach, smażymy na złoty kolor Płatki kukurydziane: Filet obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu soli i odrobinę słodkiej papryki, następnie obtaczamy w pokruszonych wcześniej na drobnice płatkach kukurydzianych. Smażymy dokładnie na średnim ogniu do złotego koloru SMACZNEGO
W Moim Magicznym Domu