Smaczne kotleciki z ryżem i soczewicą możecie podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Kotleciki sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej
Kuchnia Bazyliipanierce Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 30minut Składniki: 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu 80 g orzechów nerkowca 20g wiórków kokosowych 1 łyzeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki soli Świeży tymianek i oregano Przygotowanie 1 Piersi z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym(...)180st.C. Na blasze kładę papier do pieczenia. 3 Pierś kroję w poprzek na 2 do 3 plastrów w zależności od grubości piersi, tak aby osiągnąć 1,5 centymetrowej grubości kotlety. Następnie kroję kotlety wzdłuż na paski o szerokości ok. 4 centymetrów. 4 Rozkładam fileciki na desce, przykrywam folią i delikatnie rozbijam młotkiem kuchennym. 5 Orzechy nerkowca rozdrabniam w malakserze
Book of spellscebule 1 łyżeczka majeranku 3 sztuki ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 łyżki mąki dodatkowo: tłuszcz do smażenia, 600 ml wrzątku do duszenia potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i posypać mąką z obu stron. Następnie każdy kawałek obsmażyć na delikatny, złoty kolor. Cebule obrać, pokroić w piórka i przysmażyć w garnku. Dodać przyprawy. Gdy cebula będzie(...)przełożyć np. do brytfanny, zalać 600 ml wrzątku, włożyć mięso i dodać esencję Knorr. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Podawać z kaszą. Od siebie dodałam nieco pieprzu i słodkiej papryki
Passions hobbies lifejuż miękka. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naszej miski z kaszą. W małej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą(...)natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów tłuszczu, na którym smażyliśmy
Walijskie Pichceniezdobyciem ekologicznego kawałka mięsa, czy chowu własnej sztuki wieprzowej. W każdym razie, właśnie taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę parzenia, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów na otrzymanie domowej wędliny w kuchennych warunkach, a z odrobiną przypraw mięso jest naprawdę bardzo aromatyczne, kruche(...)oprzeć :-) Zobacz też przepis na schab gotowany 5 minut . Składniki: 1 kg schabu marynata: łyżka majeranku suszonego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżka gorczycy łyżka oliwy płaska łyżka soli wywar do parzenia: 2 litry wody łyżeczka soli 5 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe Wykonanie: Składniki na marynatę utrzeć ze sobą. Marynatę
Poezja Smaków - blog kulinarnyFilety z piersi z kurczaka smażone jako kotlety są zbyt nudne i monotonne. Postanowiłam je przyrządzić w nieco innej formie. Wbrew pozorom niezbyt skomplikowanej. Polecam również inne równie pyszne szaszłyki: GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA(...)KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam jogurtem,wymieszałam i odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru chwilach mamy już pyszne szaszłyki. Idealnie pasuje
potrawyregionalnejakże zdrowej i wielofunkcyjnej kaszy. Nie będę rozprawiał się teraz na temat jej zalet (jest ich mnóstwo), tylko polecę jedną z ciekawszych form jej wykorzystania - w formie wegańskich kotletów. Są one niezwykle smaczne, przypominają nieco falafel i mają ogromną ilość substancji odżywczych. Samo zdrowie! Składniki: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki lnu złocistego (zmielonego na mąkę) 1/2 szklanki sezamu(...)marchew 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól morska 50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowego Dodatkowo: sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć) Przygotowanie: Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie
Food Squarezapiekania. Na patelnię, na pozostały tłuszcz wsypałam pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Podsmażyłam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Po 5 minutach wyjęłam pieczarki z patelni i rozłożyłam na kotletach. Podlałam 2 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Rozgrzałam patelnię, na której smażyły się pieczarki i wlałam wino, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn(...)sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem. Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni . Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym sosem. Tym razem z sosem z czerwonego wina. Doskonałe połączenie smaków, które serdecznie polecam
Kuchnia u KrysiKotlet z kurczaka na każdym chyba stole pojawia się bardzo często, najczęściej w klasycznej postaci. Dziś przedstawiam pomysł jak w łatwy sposób można nadać mu nowego, wyjątkowego smaku. Jak dla mnie taka wersja jest nawet smaczniejsza- mięso ma wyrazistszy smak a panierka jest chrupiąca, lekko słonawa i ma piękny złoty kolor. Składniki: duży filet z kurczaka 1/2 paczki krakersów(...)solonych 2 łyżki musztardy chrzanowej 1/2 szklanki mleka sól pieprz słodka papryka mąka tłuszcz do smażenia Mięso opłukać, pokroić na płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mleko wymieszać z musztardą. Mąkę przesiać na osobny talerz. Krakersy umieścić w woreczki i rozdrobnić je za pomocą wałka, przesypać na talerz. Mięso panierować w mące, następnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamielonego 1 szklanka startej na tarce dyni kilka suszonych pomidorów 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki kaszy manny bułka tarta do obtoczenia kawałek sera gorgonzla sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do mięsa Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą mięso, dynię, cebulę, suszone pomidory, jajko, kaszę manną(...)wszystkimi składnikami. W dłonie nabieramy porcję mięsa, robimy małe wgłębienie i wkładamy kawałek gorgonzoli. Formujemy mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni roztapiamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na średnim ogniu
My simple kitchenPrzedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)cebula, jajko, czerstwa bułka, 3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej, 3 parówki bez E , 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz biały mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić
Z miłości do słodkościBardzo smaczne kotleciki mielone u mnie z morszczuka, ale może to być każda inna ryba, byle by tylko nie była za bardzo nawodniona.. Delikatne i
Kuchnia z widokiem na ogródOszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe! 1 główka kapusty 200g ryżu(...)mielonego mięsa z łopatki 4 marchewki 2 duże cebule 500g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany 2 łyżki masła 1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy
Szefowa kuchnidodatkowej formy do pieczenia chleba ciasto umieściłam w ceramicznych foremkach na babeczki. Co z tego wyszło? Idealne bułeczki, które po przekrojeniu prosiły o to, bym nadziała je kotletem i zieleniną. Moja głowa zaczęła działać i szybciutko w niej powstał obraz pysznego, chrupiącego, pełnego różnorodnych smaków burgera. Mocno koperkowy falafel, rukola, awokado, grillowana cukinia, kiełki i suszone pomidory umieszczone(...)sztuk) z TEGO przepisu. Falafele (8 sztuk): 150 g ciecierzycy, 2 cebule, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej kokosowy do smażenia. Dodatkowo: rukola (4-5 liści na 1 burgera), grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera), kiełki lucerny (1 łyżka na 1 burgera
Jeść, by żyć w zdrowiutyle samo plastrów wędliny (dość słonej) 8 plastrów żółtego sera serek typu Almette sól pieprz SOS: 100 ml śmietany 18 % 100 ml mleka 2 serki topione 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu sól Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki za wyjątkiem soli miksujemy na gładką masę. Próbujemy i dopiero doprawiamy, jeżeli(...)słone, co może nie wymagać użycia soli. Kilka łyżek sosu przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po dnie. Dopiero na nim będziemy układać roladki. Schab rozbijamy na kotlety, każdy z nich z dwóch stron doprawiamy solą i pieprzem Z jednej strony smarujemy kremowym serkiem i układamy na nim po plastrze wędliny oraz kawałku żółtego sera. U nas każdy
Kuchnia od dwojga