glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy. Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g Panierki mają naprawdę dużo zastosowań. Dziś prezentuję Wam dwa z nich. Przepisy doskonale sprawdzą się(...)kurczaka olej ryżowy do smażenia podajemy z ulubionym zestawem surówek np. z surówką z czerwonej kapusty (klik) , warzywami lub jako dodatek do sałatek Przygotowanie: Piersi kroimy na małe kotlety, każdy lekko rozbijamy. Mięso maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce (z obu stron). Nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania kotlecików. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Podajemy
Słodkie okruszkischabowe śliwki suszone 1 cebula 10 dkg sera żółtego sól,pieprz,do smaku 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki 1 łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Krok 1 . Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty . Każdy płat oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego(...)wodą lub bulionem i przykryć. Krok 5 . Dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut . Od czasu do czasu uzupełniać wodę . Na koniec doprawić sos solą ,pierzem można papryką ( zależy co kto lubi) Ponieważ jest sos można podawać nie tylko z ziemniakami ale i z ryżem ,kaszą również . Tu są podane ze smażoną białą kapustą
Eli Gotowaniejadłodajni z Wrocławia nazywanej "VEGA", może bywaliście w niej na początku lat 90-tych. Hehe wspaniałe były tam gołąbki z ryżem i grzybami z sosem grzybowym, nie mówiąc o kotletach ziemniaczanych. Kto pamięta ręka do góry :) Istnieje nadal, jednak teraz prywatna lecz wciąż wegetariańska. Tak więc postaramy się przypomnieć Wam kilka takich fajnych dań na zimę, o których niektórzy(...)duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe kawałki, pietruszkę
vegetaniejest ona wciąż nie doceniana w naszych domach i tak rzadko się ją wykorzystuje . Można z niej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewic y . Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś(...)czerwona – 1,5 szklanki – kukurydza – 50 g – jajko – 1 szt – mąka – 1 łyżka – bułka tarta – 50 g – sól , pieprz , papryka – do smaku – koperek – 1 pęczek – olej do smażenia – 250 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw
Ostra na Słodkopiersi kurczaka, a tradycyjnych kotletów macie już dość? Ten przepis jest dla Was. Wymyśliłam go sama, kiedy kilka (a może nawet kilkanaście) lat temu moje dzieci zbuntowały się przeciwko kotletom, a pieczonego kurczaka też nie chciały. Przyznaję, opadły mi wówczas ręce. Nie wiedziałam, co im zrobić na obiad, a one domagały się sosu. Najlepiej z kurczaka. Pomyślałam - dlaczego(...)smaku tkwi w przyprawach. Nie zmieniajcie ich pod żadnym pozorem. Spróbujcie, jestem pewna, że będziecie zadowoleni. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • cebula • Delikat do mięs Knorr’a (czerwony) • maggi • papryka czerwona • mąka • oliwa Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w dużą kostkę. Zrumienić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. 2. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać paprykę
W mojej kuchnisosem śmietanowym na bazie rydzów mojej Cioci, który miałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują(...)postanowiłam przyprawić naprawdę wyraziście i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Kroimy go w średniej wielkości kostkę, przekładamy go do miski
Cooking MonsterCzyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu, na dworze(...)kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili
Kuchnia po mojemuwody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli(...)pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 4. Z każdej
Zasmakuj Kuchnisosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli(...)trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 4. Z każdej
Zasmakuj Kuchniidealne rolady z kurczaka Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych(...)suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut. Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Płatki kukurydziane mielimy w mikserze przez kilka sekund. Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć
Mania GotowaniaPulpeciki uwielbiam a drobiowe jeszcze bardziej ;-) Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?! Składniki; 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 mała
Radość kipiąca uśmiechem.pieprz sól sezam do obtoczenia margaryna Optima Omega 3 SOS: 1 mały kubek jogurtu greckiego 1/2 ogórka garść listków mięty sól pieprz Wszystkie warzywa poza papryką ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aby warzywa puściły sok. Teraz przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy drobno pokrojonego ogórka oraz posiekane listki mięty. Doprawiamy solą(...)mąki będzie potrzeba. Masę odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby nieco stężała. Dzięki temu łatwiej będzie się formowało kotleciki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie. Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje
Kuchnia od dwojgapodwójne filety z kurczaka średnie kilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) 3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie(...)przyprawa curry i owoc ananasa... ale trudno - nie będę wnikać :) Tak czy inaczej, danie - nie dość, że wygląda rewelacyjnie - to jeszcze świetnie smakuje. Jest to takie połączenie szaszłyka z kotletem drobiowym :) Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem. Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać
Świat Domowej KuchniMiękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500
Kraina Miodem Płynącaskładniki:Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, rozgrzewam patelnię z małą ilością oleju i smażę z każdej strony po kilka minut, aż mięsko będzie miękkie (jeśli tak jak ja masz kotleta z obiadu, kroję go w kostkę i odgrzewam w mikrofali). Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik. Kroję pomidory, cebulę w cienkie pół plasterki. Sałatę myję, siekam w kostkę, przyprawiam solą(...)patelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać.Zamiast pomidorów można użyć kukurydzy, ogórka kiszonego/korniszonego/zielonego, papryki pokrojonej w kostkę, to co mamy w lodówce. Smacznego
NA MOIM TALERZUZapraszam dziś na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem
potrawyregionalneburgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami(...)żółtka i jeszcze bardziej tłusty olej), czyli główny nośnik smaku w wypadku większości zimnych dodatków. Do majonezu – musztarda i ketchup w odpowiednich proporcjach. Suszona cebula, suszony czosnek i ostra papryka tylko podbijają smak – cebula podkręca kremowość i słodycz majonezu, papryka zaokrągla smak pomidorowego ketchupu a czosnek dodaje aromatu musztardzie. Specjalny składnik to marynata z pikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa
Karo in the Kitchendrugiego dnia. Szpecle to jajeczne kluski, popularne m. in. w kuchni niemieckiej, szwajcarskiej i węgierskiej. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 duży kubek jogurtu naturalnego 1 duża zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę (lub 2) 1 mała filiżanka zielonych oliwek 1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski czarny pieprz, ulubione zioła zielenina Ugotuj szpecle(...)Posyp zieleniną przed podaniem. W Magicznych jak zwykle bardzo smacznie i zdrowo: leczo, ziemniaki, gulasz warzywny z czerwoną fasolką i jarmużem (świetny wynalazek!), 2 rodzaje surówek i kotlet z ziarnami plus kompot owocowy. Menu zmienia się bardzo często, ale codziennie są zupa dnia i danie główne (ok. 20 zł). Do tego szeroki wybór deserów. Dużym plusem jest też bardzo krótki
Qlinarnie i Qlinarniewołowe musztarda ogórki pikantne korniszone cebula ząbek czosnku zasmażka (mąka+ masło) 2 torebki kaszy sól, pieprz, olej Nie jest to takie trudne jakby się wydawało :D Umyte i osuszone kotlety należy porządnie utłuc, by były grubości ok 0,5 cm. Posmarować musztardą z jednej strony i na nią nałożyć farsz z pokrojonych w kostkę ogórków i cebuli. Oprószyć jeszcze solą(...)przykryciem minimum 1h, ale lepiej dłużej. Na koniec dodać zacierkę z mąki i masła by zagęścić sos. Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja podałam z konserwową papryką mojej mamy:D Smacznego
MarciochaKucharzy