kotlety z papryką - 1955 przepisów (strona:95/131)

Karkówka po czesku 165

książek kucharskich. Książek i gazetek z przepisami jest już tyle, że pomału zaczynam się gubić, gdzie znajduje się dany przepis. A zaczęło się od tego, że z przygotowania niedzielnych kotletów z karkówki został mi kawałek mięsa. Postanowiłam zrobić z niego wieprzową wersję kotlecików skubanych / szarpanych / podwójnych (spotkałam się już z kilkoma nazwami tych kotlecików). I wtedy zaczęło się szukanie. Przepis(...)karkówki (lub innego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń z niej nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości krwi i błon. Pokrój ją w bardzo drobną kostkę (o boku mniej

blog.moje-pasje.info
Zupa paprykowa z pulpecikami 147

pomidorów krojonych bez skórki 2 średnie marchewki 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 5 pieczarek masło klarowane do smażenia około 2 łyżek mąki sól, pieprz czarny mielony, maggi, ostra papryka mielona majeranek czosnek, ziele angielskie natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić w paski, pieczarki również - udusić na maśle ( pod przykryciem) ,dodać pomidory z puszki i ziele angielskie Ziemniaki pokroić(...)jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa jak na kotlety, wyrobić dokładnie Mokrą ręką formować małe ( wielkości dużych orzechów włoskich ) pulpeciki, wkładać do wrzątku z ziemniakami

Proste Potrawy
In love with burgers 160

smaki* Cebulę i czosnek należy drobno pokroić i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Dodać cukru i skarmelizować do uzyskania brązowej barwy. Cały czas mieszać, aby nie przypalić. Dosypać papryki, przemieszać i wlać ocet (należy uważać, bo może pryskać). Dolać ketchupu i sosu Worcester, pomieszać i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest potrzeba(...)koniec doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy i kładziemy ser, zostawiając kotleciki na ok 1 min na patelni. Ściągamy i zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. SKŁADANIE BURGERA Bułki kotlety z wołowiny z serem sałata pomidor cebula ogórek świeży lub konserwowy majonez/musztarda sos bbq patyczki do szaszłyków papryczki chilli opcjonalnie Bułki przekrajamy. Górną część - koronę smarujemy majonezem, kładziemy poszarpane sałatę, pomidory

Kuchnia od dwojga
Flaczki z boczniaków. Flaczki bez mięsa. 162

Dawno nie było zupy na blogu, więc czas troszkę nadgonić temat. Dziś zapraszam na bardzo aromatyczne i szybkie w wykonaniu flaczki z boczniaków. My lubimy zajadać boczniaki w formie kotletów czy w jajecznicy, ale ostatnio mój mąż kupił skrzynkę prawie 2 kg tego grzyba, więc trzeba było zrobić coś bardziej zaawansowanego  - wybór padł na zupę.  Boczniaki to bardzo(...)mały korzeń selera 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia dwie pełne łyżki majeranku sól i pieprz według uznania czerwona papryka w proszku - słodka i ostra - według uznania 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Wykonanie: Jarzyny (marchew, pietruszkę seler) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę przekroić na pół - posiekać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pieczeń rzymska z jajkami 204

mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki   1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie) 2 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo   Wierzch można posmarować śmietaną (jak w oryginalnym przepisie) lub białkiem i posypać(...)stopniach. (jeśli teraz posmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry. Nadaje się do obiadu jako "kotlet" jak i na kanapki

W kuchni bez szafek
Zupa z pieczonej ciecierzycy 114

skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków(...)właściwości zdrowotne. A tymczasem – zupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie

mojewypiekiinietylko
Kotlety jaglane z brokułami 148

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką nie tylko słodkości i naleśników , ale i wszelkiego rodzaju kasz! Kasza gryczana , jęczmienna , kuskus , kukurydziana i jaglana nie mają przede mną

Ostra na Słodko
KOTLETY Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. 233

Spójrz, tęcza na niebie! Uwielbiam patrzeć na kolorowe smugi, które ozdabiają nieboskłon podczas deszczu, przeplatanego promieniami słońca. Od razu na sercu robi się milej. Dlaczego zaczynam

W kuchni Karmel-itki
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 143

ilością soli...tylko co do nich? Składniki:   puszka cieciorki duża marchewka ziemniak wielkości pięści pół cebuli 2ząbki czosnku 1jajko łycha koncentratu pomidorowego Przyprawy:   pieprz czarny mielony sól papryka słodka sproszkowane chili zioła prowansalskie czubryca łagodna szczypta cynamonu Co i jak począć...z tym wszystkim na kuchennym blacie by uzyskać ooo tooo co widzimy poniżej: 1.Ziemniaka obrać. Wrzucić(...)formować kulki,obtaczać w mące lub bułce tartej i kłaść na mocno rozgrzaną patelnie teflonową. Student kalorii,białek i innych dziwnych rzeczy-nie liczy.Zdecydowanie opiera się na tym,że kotlety są z naturalnych składników nie w proszku i nie na wynos ;) Smacznego

U Fiolki
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 142

lepszy niż oryginał! Amy...dziękuje! :D Składniki:   puszka cieciorki duża marchewka ziemniak wielkości pięści pół cebuli 2ząbki czosnku 1jajko łycha koncentratu pomidorowego Przyprawy:   pieprz czarny mielony sól papryka słodka sproszkowane chili zioła prowansalskie czubryca łagodna szczypta cynamonu Co i jak począć...z tym wszystkim na kuchennym blacie by uzyskać ooo tooo co widzimy poniżej: 1.Ziemniaka obrać. Wrzucić(...)formować kulki,obtaczać w mące lub bułce tartej i kłaść na mocno rozgrzaną patelnie teflonową. Student kalorii,białek i innych dziwnych rzeczy-nie liczy.Zdecydowanie opiera się na tym,że kotlety są z naturalnych składników nie w proszku i nie na wynos ;) Smacznego

Fiolka w kuchni
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 218

większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów(...)głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry

Fabryka pomysłów
Zupa pomidorowa 128

Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów.  Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki(...)wierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka. Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano. Rozgrzewającą wersję warto przygotować z posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką

Moja smaczna kuchnia
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 192

wykonaniu.    Składniki: 1 duża cukinia 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej i tymianku sól i pieprz do smaku pure 300 g ziemniaków 1 szklanka mleka sól do smaku 3 łyżki kminu rzymskiego  sos beszamelowy  50 g masła 3 czubate(...)wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym 175

jest zupełnie niewyczuwalna, to doskonale skleja nasze pulpety na gładką masę. Nie dodajemy już do nich żadnej bułki namoczonej w wodzie czy mleku. Ogólnie, bardzo polecam do wszelkiego rodzaju kotletów czy pulpetów, dodawać zamiast bułki, pozostałości z obiadu, właśnie w postaci kaszy czy nawet ugotowanych ziemniaków. Do środka klopsików, dodałam również kilka startych na tarce pieczarek, bo akurat zalegały(...)zawsze się tak da. Co do przypraw zarówno do sosu jak i mięsa, dodaj swoje ulubione. Ja w kuchni w zasadzie nie używam soli, dodałam za to kurkumę, paprykę, czosnek granulowany, majeranek czy zestaw przypraw do drobiu. Ty najlepiej wiesz, jakie Wy lubicie przyprawy, więc takie właśnie dodaj do mięska. Drukuj Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną

Mieszam w Garnku
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 269

dodatków. Jeśli nie jesteście pewni czy odpowiednio doprawiliście farsz a nie chcecie próbować surowego mięsa, usmażcie małą kuleczkę z farszu na patelni i spróbujcie. Na zdjęciach zabrakło pomidorów i papryki, więc dodaliśmy koncentratu pomidorowego. 3. CIASTO (5 min): Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniej wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki(...)każdy placek smarujemy farszem, bardzo cienko, troszkę więcej niż jakbyście smarowali je masłem. Chodzi o to, aby uzyskać cienką warstewkę mięsa, które ładnie się przyrumieni, a nie placek z kotletem mielonym Radzimy też przejechać po całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze bardziej pozwolą na smaczne zarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie uformować lekko boki każdego placka

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania