wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu - 2 duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem(...)odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku – idealny do kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post No i… Klops appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkogotuję je chwilkę w osolonej wodzie i kiedy zmiękną na tyle, że można je kroić, odsączam je dobrze i kroję w paski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych nie da się zrobić tak, żeby wyglądały i smakowały prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso, miękkie(...)mnie, które wymagają wyjątkowo więcej czasu ale za to efekt jest wart przygotowań na pewno i okazyjnie można się poświęcić ;) Jeśli chodzi o moje przyprawy do "Strogonowa": - słodka papryka w proszku , sypnąć od serca, - pieprz - najpierw płaska łyżeczka, ewentualnie potem można dodać więcej w razie potrzeby, natomiast pieprz będzie jeszcze przy pieczarkach, - sól - najpierw też płaska łyżeczka, bo lepiej dosolić
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEspore garście kiełków - ja użyłam kiełków fasoli mung 1 mała marchewka 100-150 ml mleczka kokosowego 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku Pierś z kurczaka natrzeć solą i ostrą papryką. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie słupki - zapałki. Do miseczki lub niewielkiego garnuszka przełożyć marchewkę. Na marchewce ułożyć makaron (nie łamać go), wsypać przyprawy z torebki i zalać wrzątkiem. Przykryć(...)eleganckich restauracjach. Łączy się go z: wodorostami ( wakame soba ), smażonym serem tofu ( kitsune soba ), surowym jajkiem ( tsukimi sob a), także tonkatsu ( tanuki soba ). Tonkatsu to gruby wieprzowy kotlet, pokrojony w kawałki wielkości jednego kęsa, opanierowany i usmażony w głębokim tłuszczu. Długi kształt makaronu dla Japończyków oznacza długie życie. Makaron udon robiony jest z kolei z pszennej mąki, jest
Codzienna kuchnia niecodziennaKuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni. Na talerz trafiły zarówno
Ostra na SłodkoPrzyznam się Wam szczerze, że nie przepadałam za rybą po grecku, ale za tym daniem w wersji wegańskiej to szaleję. Dotychczas robiłam je używając zamiast ryby „kotletów” sojowych, ale nie jem już soi w tej postaci, więc poeksperymentowałam i to naprawdę ze spektakularnym skutkiem, bo nawet Miśka jadła te boczniaki po grecku, a ona nie przepada za grzybami(...)minutach dodaj zmielone ziele angielskie, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy oraz około pół litra wody, ot tyle aby była na poziomie warzyw, dopraw też solą, pieprzem i papryką. Przykryj garnek pokrywką i duś aż warzywa będą miękkie, czyli około 5-10 minut. W naczyniu układaj na przemian warstwę warzyw, grzybów i 2-3 listki. Ułóż minimum 2 warstwy grzybów
greenscarfklasyczną podawaną w korporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem(...)rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera bez czerwonej cebuli, pomidora, pikantnych, marynowanych ogórków w zalewie octowej z ostrą papryką. Do roboty Piekarnik nagrzany do ok. 210 stopni po tylko aby wrzucić tam przekrojona na pół kajzerkę (powinna się zrumienić po wewnętrznej stronie). Rozgrzewam patelnię ale bez żadnego tłuszczu
Right Behind The KitchenMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do
potrawyregionalnetych bułkach popularnej sieci fast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie niepotrzebnie zyskał miano niezdrowego śmieciowego jedzenia. To pełnowartościowy zdrowy obiad. Wielki soczysty kotlet w 100% składający się z pysznej wołowiny. U nas w domu hamburger zagościł na stałe i raczej już go nie opuści. Najpopularniejsze są bułki z sezamem, ale można je robić z wieloma(...)minut. Ziarna, które można dodać i których my też będziemy używać: sezam (jasny lub czarny), mak, czarnuszka, pestki dyni, siemię lniane, kmin rzymski, kminek zwyczajny.A także można oprószyć papryką w proszku. Na te 6 bułek wystarczą 2 łyżki każdego z tych składników. Możemy też barwić bułki na różne kolory. Przydadzą nam się do tego: - 2 łyżki sepii do bułek czarnych
Marder&Marder ManufactureKanie to bardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą reklamówką kań, a smażone już się przejadły. Zresztą ostatnio gotuję dla dwóch osób, więc postanowiłam wypróbować coś nowego, bo szkoda byłoby, aby grzyby się pomarnowały. Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam(...)ewentualnie doprawić do smaku. (*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. (**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Di gotujeOkres wakacji i lata to dla nas najpiękniejsza część roku :) Jest ciepło, wszystko jest piękne, zielone, dużo kwiatów, mnóstwo warzyw i owoców. Uwielbiamy to :) Dzisiaj
vegetaniePrzez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy woreczek rozbijamy wołowinę na cienkie kotlety. Posypujemy pieprzem z obu stron (nie solimy). Smarujemy wierzch każdego kotleta musztardą sarepską. Odstawiamy kotlety co najmniej 30-60 minut, aby mięso skruszało od musztardy (warto zostawić je tak nawet na kilka godzin lub całą noc – do lodówki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki(...)sosie z zielonego pieprzu Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są de... Makaron z sosem cytrynowym Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą... Papryka faszerowana komosą ryżową Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. ... Tajemnice wołowiny "Panie, moja wołowina jest najświeższa - ta krówka jesz... Post Zrazy wołowe – roladki śląskie pochodzi z bloga
Poezja smakuKochani! Właśnie wróciłam z długich wakacji z głową pełną pomysłów na nowe przepisy! Miałam okazję kosztować pysznych, sycylijskich specjałów. Chętnie podzielę się z Wami przepisami na
kuchniabellissima.wordpress.comsię idealne na kanapki. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka garść świeżej bazylii posiekanej drobno (lub 1 łyżka suchej) łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 1 kulka mozarelii (100-125 g) 1/2 słoika oliwek z nadzieniem lub bez 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2-1 łyżeczka musztardy dijon(...)dochodziło równomiernie do szynki. Tak przygotowane mielone wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu
Piekielna Kuchnia Pati" Herbata stygnie, zapada zmrok, a w żołądku ciągle nic. Obowiązek obowiązkiem jest, człowiek musi czasem zjeść. Gdyby chociaż mucha zjawiła się, mogłabym ją upiec, a potem
bastalena