Spostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę(...)porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki 50 g zmielonych płatków ryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia około 200 g ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka około
greenscarfpokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam olejem. Pozostały olej doprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano. Warzywa wrzuciłam do wielkiej miski, zalałam olejem i dokładnie wymieszałam, tak aby olej i przyprawy dokładnie wszystko pokryły. Przełożyłam mieszankę do brytfanki (nawet jak wyjdzie nam porcją(...)majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć. Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek lub z dodatkiem dowolnego kotleta czy innej formy mięsa. Najlepiej, gdy mamy pod ręką takie ziemniaki, które możemy upiec ze skórką. Smacznego
Z butelką mleczka w tlerazem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :) Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało(...)doprawiam solą i pieprzem. Uformowane "walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim przypadku była to tylko papryką. SOS CZOSNKOWY: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku startego Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe
Kuchnia w opałachcelowo pominęłam główny składnik tradycyjnego hamburgera- jakim jest oczywiście kotlet z wołowiny to chciałabym przy tej okazji przytoczyć kilka ciekawostek na temat tego pysznego mięsnego wynalazku. Początki najsłynniejszego "kotleta" sięgają już początku XIX wieku. Przypadkowo na pomysł wpadli Tatarzy, którzy podczas podróży wkładali wołowinę pod siodła, w ten sposób rozgniatając ją na miazgę. Żeby ją zjeść musieli ją najpierw zeskrobać(...)panierować w ziarnie i smażyć z obu stron na patelni. W między czasie zmielić pietruszkę z czosnkiem, oliwą i odrobiną soli. Jaja roztrzepać, wymieszać z oliwkami i cienko pokrojoną papryką. Następnie usmażyć na patelni i powycinać szklanką kółka odpowiednie do bułek. Bułki przekroić na pół, smarować obie części pastą pietruszkową, następnie dodawać kolejno: -plastry sera w sezamie, -zieloną sałatę
Tradycyjna Kuchniamleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili(...)zdjęciu). Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy
Słodka Stronaposmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 pomidory duży ogórek 1-2 cebule sałata (np. masłowa, lodowa) ketchup majonez Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć(...)Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy
Słodka StronaZrazy faszerowane z mięsa mielonego. Dzisiaj Wam polecam na obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak wiecie ze mnie to takie „Pomysłowy Dobromir” ( jak to mama mówi ;) ) i zrobienie czegoś z niczego , absolutnie nie stanowi dla mnie problemu! Dziś
Ostra na Słodkotakiej jak wiadomo się nie odmawia, bo myszy wszystko zeżrą, zrobiłam, ale po swojemu. Wyszła fajna, lekka sałatka, którą z powodzeniem możecie podać na grillu, lub usmażyć szybko kotleta, lub zrobić parowane warzywa i macie pełny obiad. Do sałatki można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu. Przepis jest daleki od klasycznej sałatki ziemniaczanej. Ba! Nawet koło niej nie stał(...)minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna! Dajcie znać, co wyszło i pochwalcie się swoimi wersjami! Smacznego! Post Prosta sałatka ziemniaczana pojawił się poraz
ladykitchentakiej jak wiadomo się nie odmawia, bo myszy wszystko zeżrą, zrobiłam, ale po swojemu. Wyszła fajna, lekka sałatka, którą z powodzeniem możecie podać na grillu, lub usmażyć szybko kotleta, lub zrobić parowane warzywa i macie pełny obiad. Do sałatki można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu. Przepis jest daleki od klasycznej sałatki ziemniaczanej. Ba! Nawet koło niej nie stał(...)minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna! Dajcie znać, co wyszło i pochwalcie się swoimi wersjami! Smacznego! Post Prosta sałatka ziemniaczana pojawił się poraz
ladykitchenklimaty i chcemy Was zachęcić do wypróbowania klasyki bałkańskiej, czyli mamałygi inaczej zwanej polentą. Wspaniałe danie z kaszki kukurydzianej podawanej na różne sposoby. Nasza wersja jest trochę w stylu kotletów, bo jest podsmażana na oliwie, podana z wspaniałym sosem z boczniaka królewskiego. Mniammmm :) Bałkany to niezwykły rejon z cudowną kuchnią. My uwielbiamy specyfiki z tamtego regionu. A jak to jest(...)Składniki sos : 2 szt. boczniaka królewskiego 6 pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki jogurtu w typie greckim 1 łyżka mąki oliwa z oliwek pieprz, majeranek, grzybowy sos sojowy, ostra papryka Boczniaka i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy grzyby
vegetanieZ okazji Dnia Matki, a przy okazji również moich imienin postanowiłam się zmobilizować i dodać nowy przepis. To kolejny pomysł na zdrowy, względnie dietetyczny obiad, którego
Ratunku obiadSoja zawsze kojarzyła mi się z kotletami, które kiedyś jak byłam nastolatką miałam okazję próbować. Takie gotowe z pudełka, brrrr, nie było to dobre. Zraziłam się i może dlatego soja kojarzyła mi się z czymś mało atrakcyjnym smakowo. Niedawno postanowiłam zrobić podejście to tej soji, zaczęłam szperać po sieci, z czym to ludzie jadają i wpadłam do Olgi Smile(...)taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona 5 marchewek 3 pietruszki 3 cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju Wykonanie: Soję dzień
Blondynka Gotujeposmarowania bułeczek) Burgery: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2 o górki konserwowe duża cebul a musztarda ketchup Domowy Hamburger jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Bułeczk i przekrawamy
Słodka Stronaposmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 pomidory duży ogórek 1-2 cebule sałata (np. masłowa, lodowa) ketchup majonez ok. 100 g żółtego sera (pokrojonego w plastry(...)Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy
Słodka Strona