kotlety z papryką - 1955 przepisów (strona:33/131)

KOTLETY Z JAJEK I KASZY JAGLANEJ (WEGETARIAŃSKIE) 149

SKŁADNIKI (na 11-12 kotletów): 6 jajek ugotowanych na twardo 0,75 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz(...)zrumień lekko pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Szczypiorek (natkę lub koperek) posiekaj drobno. Do jajek i kaszy dodaj słonecznik, cebulę i szczypiorek, ostrą paprykę, surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety (możesz dłonie zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką 166

szwarcwaldzką filety z kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso,  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą

Kuchnia moimi oczami
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 187

patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola czerwona -pomidory z puszki -masło -oliwa -czosnek niedźwiedzi -oregano -sól, pieprz -papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka -cebula suszona Por posiekany szklimy na maśle z oliwą, dodajemy pieczarki. Po chwili dorzucamy(...)fasolę. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy po łyżeczce papryk ostrej i słodkiej i pół łyżeczki wędzonej. Dodatkowo dorzucamy szczyptę czosnku niedźwiedziego i oregano. Wlewamy puszkę z pomidorami i dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -posiekana drobno

BaRepas
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18358

suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) Bruschetta z pomidorami i bazylią Marchewki z ciasta francuskiego Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką Tortilla(...)łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem

Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone z gorgonzolą 119

zrobione kotlety mielone są odmianą dla tych klasycznych - często goszczących na naszych stołach. Mięso mielone daje nam masę fantastycznych pomysłów, wystarczy tylko wyobraźnia . Smak zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie. Składniki: 500 gram mięsa(...)mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola ( ok. 2 x 2 cm ), placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy

Smaki Ewy
Burger z sosem z Big Mac’a! 238

tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem  wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka(...)rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów sera żółtego - może być light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia

Fabryka pomysłów
KIESZONKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ 218

sera, orzechów włoskich, suszonych pomidorów...  Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej Wykonanie: Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce

Walijskie Pichcenie
Kotlety sojowe 197

który podpasuje mojemu podniebieniu, ale udało się. Powstały kotlety idealne dla mnie. Spróbuj, może są też idealne dla Ciebie :) Składniki na ok. 7 kotletów: 1 szklanka soi 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Soję namaczamy przez noc, na drugi dzień gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Płuczemy w zimnej wodzie

Czarnawisienka
Roladki z indyka z warzywami 209

smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i pieprzymy. Marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z papryki wybieramy nasiona i kroimy w małe paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa

Gotowanie moimi oczami
Kotlety mielone z żółtym serem 182

Odkąd pamiętam, kotlety te są jednym z moich ulubionych dań. I choć wypróbowane w różnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka(...)wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety ziemniaczano ryżowe 169

ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty… i nie tylko. Za każdym razem inne, ale równie smaczne. Używając do panierowania mąki ryżowej otrzymamy danie bezglutenowe. Polecam

mojewypiekiinietylko
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 396

kurczaka 4 grubsze plastry żółtego sera 2 łyżki stołowe miękkiego masła 1 spory ząbek czosnku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka w proszku kilka plastrów ananasa z puszki olej rzepakowy do smażenia mąka, jajko, tarta bułka -> do panierowania Pierś płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Dzielimy ją na dwie części(...)płaty wciąż były ze sobą połączone. Każdy z płatów ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez foliowy woreczek, by się nie porwały. Kotlety powinny być dość cienkie. Mięso oprószamy równomiernie z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką papryką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Masło przekładamy do miseczki. Wrzucamy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety warzywne 209

powiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na nie ostatnio przeglądając swoje kulinarne zbiory. Ponieważ za pierwszym razem bardzo nam smakowały długo nie zastanawiałam(...)Koniecznie wypróbujcie bo są przepyszne.  Polecam bardzo ;)  Talerz pochodzi z kolekcji Filona- Porcelana Bogucice Składniki: 6 marchewek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku  pieprz do smaku  5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka z mięsem mielonym 296

mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta , sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli, papryki słodkiej  i pieprzu kolorowego. Przygotowanie:      Bułkę zalewamy mlekiem i wodą. Po chwili, gdy napęcznieje wyciskamy ją. Do mięsa dodajemy wyciśniętą(...)każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut

Aga w kuchni
KOTLETY Z MIĘSA I BROKUŁAMI 178

tartej np. Domowej 3 łyżki świeżego drobno siekanego jarmużu 15 dag ugotowanych brokuł 2 jaja Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Wszystkie skladniki kotletów ze łączymy ze sobą  i dokładnie mieszamy. Formuję plaskie kotlety wielkości dłoni. Na patelnię wylewam olej rzepakowy, rozgrzewam. Kładę kotlety. Smażę

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania