łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego 1 jajko sól , pieprz do smaku kilka szczypiorków posiekanych na drobno 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć, a dodać więcej słodkiej ) mąka pszenna do obtoczenia kotletów ( ja użyłam pełnoziarnistej ) olej do smażenia 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami(...)przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. ( ja tym razem zblędowałam całość, blenderem ;) 2. Teraz dodajemy ketchup, szczypiorek, paprykę słodka, całe jajko, ostrą oraz sól, pieprz do smaku. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami i surówką :) Smacznego
Gotowanie...to proste !Kolorowy pomysł na schabowego :) Składniki: 2 plastry schabu 2 plasterki dowolnej szynki po kawałku żółtej cukinii i czerwonej papryki 5 dkg sera żółtego sól, pieprz curry pieprz kajeński … Czytaj dalej Nadziane kotlety schabowe
czarrna od kuchnifasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli (lub 1 puszkę fasoli) 6 kotletów sojowych 400 g przecieru pomidorowego 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego(...)miękkości w nieosolonej wodzie. Jeśli używamy fasoli z puszki, nie mamy już takiego problemu. 2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 3. Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku
Bananowe Poleśmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa, olej lub masło przyprawy i zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella. Cebulę(...)zeszklona, dolewamy do niej wodę – około 300 – 400 ml i wkładamy mięsne rogaliki. Do wody dodajemy ulubionych ziół – u mnie był to majeranek, a także słodką paprykę. Mięso dusimy w wodzie, w razie potrzeby dolewając jej – tak, aby mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe
Via GustoPrzepis na smaczne kotlety mielone nieco odmienne od tradycyjnych, gdyż z dodatkiem ryżu i pieczarek. Składniki (na ok 10 kotletów): 500 g mięsa mielonego 100 g ryżu 250 g pieczarek jajko papryka ostra, papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
e-PrzepisyKulinarnenadzieniem Kotlety mielone znają chyba wszyscy, chociaż niektórzy uważają je za zbyt pospolite i nudne danie. Jednak wystarczy trochę podkręcić ich smak kilkoma dodatkami, by zyskać zupełnie odmienione mielone. Składniki dla 4 osób: 500 g mielonej wieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki soli(...)papryki 8 połówek suszonych pomidorów ½ łyżeczki suszonego oregano 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią Ser pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory, pokroić w niewielkie kawałki. Dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką
Pełny talerzPost Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojegłówka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka słodka Karkówkę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kotlety z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie dodać pokrojoną cebulę
O kuchni z uczuciemSynka, tylko troszkę grubsze. Takie nitki zwijałam widelcem i układałam w naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego. 2. Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także(...)bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron. 3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 4 kotlety schabowe, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanego czosnku, 80 – 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 60 – 80 ml winnego octu, pieprz, sok z cytryny, sól, olej do smażenia. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor (ok 4 – 5 min). Dodać wino. Chwilę(...)Gotować jeszcze parę minut mieszając, aby wyparowało połowę płynu. Na patelni rozgrzać olej. Mięso posolić i popieprzyć ( ja robię mieszankę z soli i ostrej papryki w proszku i tym posypuję mięso). Skropić paroma kroplami cytryny. Kotlety przełożyć na patelnie i podsmażyć na rumiano. Zdjąć z pieca, odstawić i po chwili doprawić do smaku solą i pieprzem
kulinarnajamka.blogspot.comvege burgera ! PRZEPIS NA "VEGE BURGERA" Składniki: 2 gotowe burgery we włoskim stylu Hilcona 2 bułki do burgerów liście sałaty lub botwinka pomidor papryka czerwona cebula ogórki korniszony dowolny sos lub ketchup Przygotowanie burgerów: Gotowe kotlety warzywne odgrzać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na pół. Połówki bułek położyć
kolorowotorcikowomięsa z indyka 1 średnie jajko garść rukoli mała czerwona cebula sól pieprz kolorowy słodka sproszkowana papryka mąka gryczana do obtoczenia olej słonecznikowy SAŁATKA: 2 solidne garście rukoli duża pomarańcza czerwona cebula kwiaty bratków sól łyżka oleju słonecznikowego łyżka octu balsamicznego WYKONANIE: KOTLETY: Kaszę jaglaną opłukać, osączyć, wrzucić do rozgrzanego rondelka i prażyć na sucho kilka minut aż wyschnie(...)papryką. Masę dokładnie wymieszać i wilgotnymi dłońmi uformować 8 kotlecików. Każdy obtoczyć w mące gryczanej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. SAŁATKA: Obraną cebulę pokroić w piórka, na sitku przelać wrzątkiem. Wyszorowaną pomarańczę obrać ze skóry razem z białą skórką, wyfiletować cząstki. Opłukać i osuszyć rukolę. Olej wymieszać z octem i solą. Składniki wymieszać, polać sosem. Kotlety
Kuchenne zapiski Edytydanie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego . Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę, że zadowoli każdego "mięsożercę" :)) Składniki: 6 p lastrów schabu 3 średnie cebule sól pieprz ziołowy słodka papryka olej Wykonanie: Schab pokroić na plastry(...)poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz. Następnie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który
Walijskie Pichceniekostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić
Buniabaje w kuchni