kotlety z mięsa mielonego - 2757 przepisów (strona:147/184)

Pstrąg z patelni 137

ogół jada się w Polsce za mało. Nie docenia się ich wartości. Często słyszy się, że kotlet schabowy lub kawał kiełbasy jest czymś cenniejszym od ryby. A czy takie twierdzenie jest słuszne? Nie. Ludność nadmorska niektórych krajów żywi się prawie wyłącznie rybami, a nie jest słabsza od nas" - informowali w 1959 r. inż. Czerny i mgr Strasburger w książce "Gotuj(...)Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim odwróceniu ryby mięso skropić sokiem z cytryny i posypać

W SMAK
VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 180

burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie(...)skórkę z limonki,  kakao, sezamki, czosnek, mąkę, bułkę tartą i posiekane zioła, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.   Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony.   Podać od razu po usmażeniu z bułkami do burgerów lub razowym pieczywem

SzczyptaSmaQ
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 231

wysokiej temperaturze dymienia 1. Cebule BARDZO drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce łączymy wszystko z drobno zmielonym mięsem -  mieszając ręką i dodając po trochę wody wyrabiamy jak ciasto.  2. Doprawiamy do smaku. UWAGA - mięso należy bardzo dobrze doprawić, nie rezygnujcie z podanych przez mnie przypraw i nie bójcie się, że będzie za ostre ; ja doprawiam(...)musztardy czy czosnku. 3. Mięso w misce szczelnie przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Z mięsa formujemy podłużne, wąskie kotleciki (grubości cygara lub kciuka, długości ok. 10 cm) Włączamy piekarnik ma 120°C i wkładamy do niego żaroodporne naczynie lub jego pokrywę (będziemy tam wkładać kotlety, żeby nie przestygły

Kuchnia Prezydentowej
"Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku" - recenzja 156

segregatorze, który ostatnio nawet doczekał się uporządkowania;) W sezonie grillowym, jeszcze zanim powstał mój blog, wypróbowałam przepis na serbską pljeskawicę - jest to łatwy, ale ciekawy sposób na przygotowanie grillowanego mięsa mielonego z żółtym serem. I było całkiem smacznie, więc pewnie w przyszłym roku jeszcze to powtórzę.  Źródło zdjęcia: www.signs.pl Niektóre z tych przepisów odnalazłam w książce "Smak(...)dostępnych składników. Ja na początek zaznaczyłam do wypróbowania:- królika w sosie musztardowym- tartę pomarańczową- prawdziwki marynowane z miodem (będę musiała z tym trochę poczekać!)- żytni chleb litewski na maślance- kotlety wieprzowe w sosie z sera camembertEfekty wkrótce pojawią się na blogu :) Akcja Tesco nie atakuje nas z każdej strony, a myślę, że warto zwrócić na nią uwagę, zgarnąć te ulotki

Kraina Tysiąca Smaków
Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni 103

Czasem mam problem z tym, co zrobić na obiad. A bo to kotlet, a bo to duszone mięsko… Dzisiaj coś, co zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Filet z kurczaka z patelni z dodatkiem szynki, pomidora i sera. Soczysty, pyszny, szybki do zrobienia i aromatyczny. W dodatku nie musimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą(...)przyprawy, pomidor, szynka i ser oraz przyprawy. Takie przepisy lubicie najbardziej Ja też, bo poza oczyszczeniem mięsa i podzieleniem go na kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem

Mieszam w Garnku
Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni 169

Czasem mam problem z tym, co zrobić na obiad. A bo to kotlet, a bo to duszone mięsko… Dzisiaj coś, co zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Filet z kurczaka z patelni z dodatkiem szynki, pomidora i sera. Soczysty, pyszny, szybki do zrobienia i aromatyczny. W dodatku nie musimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą(...)przyprawy, pomidor, szynka i ser oraz przyprawy. Takie przepisy lubicie najbardziej Ja też, bo poza oczyszczeniem mięsa i podzieleniem go na kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem

Mieszam w Garnku
Kluski ziemniaczane smażone – kuchnia podkarpacka 159

podkarpackiej kuchni. Zazwyczaj dodaje się do nich jakiś drugi składnik, na przykład twaróg, albo surowe starte ziemniaki i gotuje się z nich kluski lub smaży kotlety. Kluski ziemniaczane często bywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia, za to z okrasą z cebuli, słoniny lub boczku. Są one alternatywą(...)otoczone są cienką, chrupiącą skórką, ale ich środek pozostaje wilgotny i lekki dzięki dodaniu do masy ubitego białka. Tradycyjnie kluski smażone podawane są ze śmietaną albo jako dodatek do mięs. Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek „Brzosteckie przepisy kulinarne”. Kluski ziemniaczane smażone - kuchnia podkarpacka Składniki: 10 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka (żółtka

Trzeci talerz
Burger wołowy III 160

musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz)masło klarowane do smażenia lub olejdo podania10 bułek hamburgerowych (np z tego przepisu)musztardapomidorogórek małosolny20 cienkich plastrów wędzonego boczkucebula pokrojona w cienkie plasterki.ew ser np cheddarprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Używałam sitka(...)się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek,  plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem. Smacznego

Stare Gary
Hamburger bardzo domowy 130

paprykapo pół łyżeczki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich,łyżka musztardy (najlepsza sarepska),100 ml. zimnej wody.Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.)Dodać przyprawy, sól i wodę. (Woda czyni mielone mięso bardziej soczystym.) Całość dobrze wyrobić i odstawić do lodówki, żeby się przegryzło.Bułki do hamburgera:70 dkg. mąki,3 dkg drożdży,niecała szklanka(...)patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki bez zawijania 526

się odechciewa. Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie   Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu(...)zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju. Ryż gotujemy według czasu podanego na opakowaniu- może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej).   Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym

MojaQchnia.pl
Mielone kotlety z czerwonej fasoli (VEGAN) 157

Od niedawna jedna z moich ulubionych propozycji na obiadowy posiłek. Myślałam, że te słynne kotlety z czerwonej fasoli nigdy mi nie zasmakują - od zawsze wychodziły mi

Kuchnia Ellie
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 118

jedzenie do pracy na zimno #6 -  4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso #7 -  7 x wege #8 -  7 x wege #9 - 3 x mięso, 1 x ryba, 3 x wege Przepisy w wersji do druku przeliczone na 2 osoby oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej.  Poniedziałek(...)kotletami z łososia według poniższego przepisu. Proste kotlety z łososia ➤czas przygotowania:  20 minut + 20-30 minut na schłodzenie kotletów Składniki /na 2 porcje: 300 g mrożonych filetów z łososia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli skórka z 1/2 cytryny  1/2 łyżeczki soli  świeżo mielony

Chilli Czosnek i Oliwa
Siekane kotlety z kurczaka z papryką 130

wykorzystują surowe bądź gotowane mięso z kurczaka i zmieniając w nich dodatki, czasami też pomijam majonez, niekiedy dodaję mleko, mimo to kotlety są zawsze smaczne. Są proste, smaczne, do tego mimo małej ilości składników można nakarmić kilka głodnych osób, gdyż z tej ilości składników wychodzi ok. 12-14 dużych kotletów. Najwięcej czasu zajmuje tylko usmażenie kotletów, za to reszta(...)pestka, każdy sobie z nimi radę. Pomysły na kotlety z kurczaka: Kotlety z kurczaka i pieczarek , Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , kotlety z kurczaka i ogórków. Te proste w wykonaniu placuszki z kurczaka na pewno kojarzy każdy, kto od początku śledzi mój blog i moje wpisy – a pozostali pewnie natknęli się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta zasmażana z kminkiem 248

kimnkiem to idealny dodatek do kotleta panierowanego z karkówki. Smacznego. Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku przekonać i wybierzecie klasyczną wersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki 1 cebula 1-2 łyżeczki kminku 2 łyżki mąki pieprz mielony do smaku pieprz ziarnisty, ziele(...)smaku solą i pieprzem i chwilę jeszcze przesmażamy kapustę. W razie potrzeby podlewamy wodą gdy zasmażana kapusta jest zbyt gęsta, kapusta zasmażana z kminkiem powinna być lekko kleista. Amatorom mięsa polecam do kapusty dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek lub słoninę, gdyż znacznie poprawiają smak zasmażanej kapusty. Wystarczy przed przygotowaniem zasmażki podsmażyć boczek na patelni, dodać pokrojoną cebulę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 275

Jakie wyszły w smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :)  Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna.  Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny(...)czas sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić do smaku przyprawami.   4. Kilka łyżek sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ciasno obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 45 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki.  Kotlety można przygotować sobie dzień wcześniej

Kuchnia w czekoladzie