składniki i dodałam indyka. Składniki: 3 kotlety z indyka 150 gramów (1 wreczek) ryżu 1 cebulka z dymką 4 suszone pomidory ok. 20-25 szt. oliwek zielonych (u mnie nadziewane pastą paprykową) 1 garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 500 ml wywaru warzywnego (może być drobiowy) oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz Najpierw kroimy w kostkę mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąka olej rzepakowy sól i pieprz Ugotowanego kurczaka obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko i odciśniętą bułkę. Jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Doprawić do smaku. Uformować małe, płaskie kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju rzepakowym. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy (wchłonie
Atlas Smakówchcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania to min. 1 godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pyszne drobiowe kotlety w nie co mniej tradycyjnej formie. Są częstym gościem na moim stole. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Dodatek kolorowej papryki sprawia, że oprócz tego, iż są pyszne, są też miłe dla oka :)) A jemy ... także oczami prawda? Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej natka pietruszki
Walijskie PichcenieCoś dla miłośników kurczaka. Pieczone piersi w orzechach, pyszne i soczyste a przede wszystkim bardzo szybki obiad. Składniki: 1 cała pierś pęczek pietruszki 100 g orzechów nerkowca 1 białko 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy
Niezły Młynekpodwójne piersi z kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, sól przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania mąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille(...)tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)***. Sałatę lodową drobno siekamy
Słodka Stronapolej sosem sałatkę. FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU: Umyte, osuszone i obrane z błonek filety przekrój w poprzek na pół. Posól, popieprz i posyp odrobiną słodkiej papryki. Panieruj filety najpierw w mące, potem w jajku rozmąconym w 1 łyżeczką wody, a na koniec w słoneczniku, mocno dociskając mięso do nasion. Smaż kotlety na rozgrzanej oliwie (2 łyżki na początek
Słodko-Słony Świat IlonyKotlety mielone drobiowe z kukurydzą są ciekawym zamiennikiem tradycyjnych mielonych, szczególnie polecam je dzieciom gdyż są delikatne w smaku, mniej kaloryczne i bardzo smaczne. Razem z ziemniakami i surówką mogą stanowić szybki i prosty w przygotowaniu obiad. składniki na 12 mielonych 50 dag mięsa mielonego z kurczaka puszka kukurydzy 1 jajko płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Smakowite Daniazdrowej panierce z migdałów. To danie świetne na elegancki obiad, ale też idealne jako przekąska do piwa. Zasmakuje i dorosłym i dzieciom. Spokojnie może stawić czoła nawet chrupiącym kurczakom z fast foodów, bo jest równie „crunchy”, ale przyrządzone bez smażenia w głębokim tłuszczu. W ogóle bez tłuszczu! Udka to absolutny hit tego menu, ale nie jedyny. W jadłospisie na tydzień(...)cieciorki i koziego sera . Kochamy też tradycyjnego burgera (i wkrótce wrzućmy nasze sprawdzone, ulubione przepisy na to doskonałe danie, którego opinię tak paskudnie zszargały fast foody). Ale wegetariańskie kotlety z tego tygodnia śmiało mogą konkurować z naprawdę porządnie zrobioną mieloną polędwicą! To sycące i pachnące przyprawami danie wegetariańskie pokocha każdy miłośnik mięsnego hamburgera. Zobaczcie też jak zrobić warzywne spaghetti
Niedzielny kucharzwarszawskich restauracjach kotlety pożarskie były podawane co najmniej od połowy XIX wieku, a według Lucyny Ćwierczakiewiczowej były robione z „resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną". W wieku XX kotlety pożarskie straciły swoją renomę. W czasach komunizmu podawano je nawet w podrzędnych restauracjach. Rzadko przygotowywano je też w domach. Powodem były składniki – gdy przygotowywano je z niewielkiej ilości mięsa(...)zastosowane w odpowiednich proporcjach. Koniecznie je wypróbujcie, jestem pewna, że wejdą na stałe do waszego menu. Spełniły nawet wygórowane oczekiwania moich wybrednych chłopaków. Polecam. Składniki: • ½ kg filetów z piersi kurczaka • ½ pęczka pietruszki (sama natka bez gałązek) • 1 żółtko • mała bułeczka namoczona w mleku • 1 jajko • bułka tarta • sól, pieprz • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety drobiowe pokroić na małe
W mojej kuchnimięciutkie, uduszone kawałki kurczaka. Można go podać z ryżem, makaronem lub zjeść z pieczywem. Danie proste, z kilku składników, o delikatnym, leśnym posmaku. W końcu jest to kurczak po myśliwsku. Wtorek: Tartiflette Urzekająca prostotą, pyszna zapiekanka z miękkim serem. Elegancka, można powiedzieć, że wystawna. Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute coutur, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy(...)kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna
Niedzielny kucharzUmyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie
Smaki Na Talerzumarchewki. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sól pieprz 2-3 łyżki ostrej papryki ostra papryka (ilość według upodobań) tłuszcz do smażenia Pierś opłukać i przekroić na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na talerz wysypać paprykę słodką i wymieszać ją z ostrą. Panierować filety w papryce (tak jak kotlety w mące). Wrzucić na rozgrzany tłuszcz
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: ok 50 dag filetów z kurczaka 1 szklanka mąki ok 1 szklanka wody 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą
Kuchnia domowa Ani