Fantastyczne kotlety bardzo soczyste i niezwykle smaczne. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno pokrojone w plastry. Świetnie się sprawdzi jako danie obiadowe podane z ulubionymi dodatkami. Szczerze polecam. Składniki 2 filety z kurczaka 200 g białego sera 1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 pęczka … Czytaj dalej Nadziewane filety
gotuj ze mnąprzesada. Koniecznie wypróbujcie i sami oceńcie. Polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Garść świeżych liści bazylii Garść liści natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe 1 łyżeczka zielonej czubrycy Sól Pieprz Odrobina oleju Bulion/ woda Wykonanie: Filety kroimy na połowę aby otrzymać 4 kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy filety
Smaki Ewynajlepiej z lodówki) zemleć przez maszynkę do mięsa razem z filetem z kurczaka, przełożyć do miski, wbić jajka, dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie masę wyrobić lub wymieszać łyżką, tak jak na kotlety mielone. Podzielić masę na około 7 równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI (na 4 porcje -1 porcja 260 kcal) 1 duża podwójna pierś kurczaka (400 g) 1/2 świeżego ananasa 1 mała czerwona cebula mieszanka sałat z roszponką duża garść rukoli 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa cynamon PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, wycinamy błonki i kroimy wzdłuż na cieńsze kotlety. Doprawiamy obficie przyprawą do gyrosa i skrapiamy połową oliwy. Odstawiamy na pół
Moje Kuchenne Rewelacjeosób- 1 porcja - 278 kcal) 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka (600 g) 8 suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125 g) kilka listków bazylii sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka oliwa z oliwek - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Każdą pierś przekrawamy w poprzek na 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbijamy, doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Na każdym kotlecie
Moje Kuchenne Rewelacjeoprószenia olej do smażenia woda 1/4 szkl. Farsz: filety z piersi kurczaka 3 szt. pieczarki 2 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki cebula 1 szt. olej 2 łyżki sól 1 szczypta METODA: Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki
Kuchnia Pauletteswykałaczką. Kurczak w porach z ananasem p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy
Moje domowe kucharzeniefilety z piersi kurczaka 3 jajka 300 g żółtego sera w kostce sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii ząbek czosnku 7 łyżek mąki pszennej cebula olej rzepakowy do smażenia Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno
Świat Domowej KuchniW zeszłą środę mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi ( przepis ) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej
Przepisy AleksandrySałatka Mad dog z pieczonym awokado, pizza z figami, soczyste sznycle z piekarnika, spaghetti z pieczoną cieciorką, kurczak escabeche – pięć dań pobudzających zmysły i apetyt. W każdym jest przynajmniej jeden afrodyzjak. Wypróbujcie;) W tym tygodniu na blogach zaroi się od walentynkowych przepisów, pomysłów na eleganckie, uwodzicielskie sposoby podania romantycznych kolacji, ciastek w kształcie serca, sadzonych jajek w serduszkowych foremkach(...)Niesamowicie ciekawy przepis na zrobienie sznycli, bez smażenia, chlapania olejem itd. Kotlety z piekarnika są równie chrupiące i soczyste jak z patelni. Przed wysuszeniem chroni je specjalna panierka: z majonezu i musztardy. Dodatkiem do sznycli jest pieczona brukselka ze świeżym granatem – pyszności. Zobacz przepis Piątek: Escabeche z kurczaka z winogronami i jabłkiem Potrawa znana od Iranu po Amerykę Południową, przygotowywana
Niedzielny kucharzpietruszki. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem
Kulinarne przygodytylko osoby z niedomaganiami zjedzą je ze smakiem. 2 piersi z kurczaka paczka suszonych brzoskwiń 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżka masła 2 łyżki sezamu szczypta soli 2 porcje grubego makaronu Mięso rozbijamy na dwa cienkie płaty. Z każdej strony oprószamy solą i pieprzem cayenne. Na środku kotleta układamy podwójny rządek z brzoskwiń. Krótsze brzegi składamy do środka i rolujemy
Dieta moja pasjaSiekane kotlety to świetny pomysł na przemycanie warzyw dla niejadków. U nas się sprawdziło :) Teraz młoda cukinia jest najpyszniejsza, dlatego polecam serdecznie taki obiad. Składniki: 1 młoda cukinia 1 marchewka 1 cebula 500 g piersi z kurczaka sól, pieprz 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Cukinie umyć. Marchew obrać, warzywa zetrzeć na tarce
Kuchnia domowa Aniwięc nie pozostało mi nic innego jak je przyrządzić. Skala smaku 8/10- kotlet nie zachwycił mnie w 100 %, minusem jest to, że dość szybko się przypala i trzeba smażyć na wolnym ogniu. Myślę, że lepiej pokruszyć chleb na mniejsze kawałki niż ja to zrobiłam. ½ kg - piersi z kurczaka 1 - zółtko czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki - masła klarowanego natka
Kubki smakupodwójne piersi z kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli bułki do hamburgerów - gotowe lub poniższego przepisu: 30 g drożdży 2 łyżki cukru(...)Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron po ok. 4 min.)**. Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego wykładamy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie
Słodka StronaBurgery: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli bułki do hamburgerów - gotowe lub z poniższego przepisu: 30 g drożdży 2 łyżki(...)Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron po ok. 4 min.)**. Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego wykładamy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie
Słodka Stronaspecjalne tłuczki igiełkowe, ja takiego nie mam, ale mam taki ,,widelec'', którym dokładnie dziurawię mięso. Kto nie ma czym, może użyć zwykłego patyczka do szaszłyków. Później rozbijamy kotlet i marynujemy w jajku, dobrze aby choć godzinę poleżały w takiej marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie. Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej(...)dobrze aby obie poleżały w pełnej panierce z trzydzieści minut. Panierka podeschnie i nie będzie odstawać od podłoża czyli mięsa. I tak jak pisałam przy filecie z kurczaka ( TU ), aby mięso było soczyste, nie dziurawimy widelcem. Schab powinno się smażyć na smalcu, mnie na smalcu nie smakuje, dlatego używam oleju. Obracamy delikatnie, aby nie skaleczyć zamkniętej struktury mięsa
Dieta moja pasjakurczaka z suszonymi pomidorami. Te smaki są po prostu dla siebie stworzone. Przepis na maślanego kurczaka z suszonymi pomidorami Składniki: 500 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi z kurczaka, mąka pszenna, pół kostki masła, mała cebula, około 10 suszonych pomidorów, sól, pieprz. Zrób tak: mięso lekko rozbij tłuczkiem (jeśli użyjesz piersi, najlepiej przeciąć je wzdłuż na dwa płaskie kawałki(...)dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej połowę masła, bitki smaż z obu stron na złoty kolor. Kontroluj ogień, aby masło się nie przypaliło. Gotowe kotlety zdejmij z patelni i odłóż. Dodaj pozostałą część masła, drobniutko poszatkowaną cebulę i pokrojone pomidory (najlepiej użyć pomidorów w oleju, jeśli masz pomidory bez zalewy, należy je namoczyć w ciepłej
Kulinarna Polskatluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine. A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest bogate w witamine B1,B6,B12,PP,D oraz(...)uniknac nadmiaru tluszczu,ktory wchlonie tak pogrubiona panierka. Po prostu obtaczam posolone kawalki miesa w jajku i bulce tartej.Smaze na rozgrzanym masle ghee.Jesli chcemy miec naprawde smaczne i chrupiace kotlety, nie mozemy zalowac masla.Na ledwo natluszczonej patelni nie usmazy sie kotlet dobrze. Najlepiej smazyc wszystkie jednoczesnie na duzej patelni.Tluszcz ze spalona bulka tarta nie nadaje sie do powtornego uzytku.Gotowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Mięsa i kaszy. W tym przypadku była to komosa ryżowa i mięso pozostałe z pieczonego kurczaka. Do pozostałości z obiadu
Kucharzycatartą na dwa różne sposoby w trakcie jednego obiadu - do obtoczenia kotletów przed smażeniem oraz jako dodatek do skorzonery - tradycyjnie uprażoną i zmieszaną z masłem :) Wyszło pysznie, ale jak tak dalej pójdzie to będę ważyła 200 kilo. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram piersi z kurczaka kawałek pora około 6 cm jajko 1 łyżka masła bezglutenowa bułka tarta
Quinoa Raz!piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bułeczki rozcinamy na pół, smarujemy remouladą, układamy listki sałaty, usmażone kotlety, smarujemy remouladą, układamy plasterek pomidora, przykrywamy wierzchnia części bułeczek. W każdego hamburgera wbijamy
Bajeczna KuchniaJeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety drobiowe, to polecam fileta pieczonego w piekarniku. Robię go w różnych wariantach, najczęściej właśnie z porem. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, dlatego polecam na niedzielę lub rodzinne spotkania. Nam bardzo smakuje. Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 duży por 1 duża kulka mozarelli (125 g) 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia