kotlet - 10609 przepisów (strona:527/708)

Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 193

majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć. Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek lub z dodatkiem dowolnego kotleta czy innej formy mięsa. Najlepiej, gdy mamy pod ręką takie ziemniaki, które możemy upiec ze skórką. Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Kurczakburgery McDonald 1040

które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)**. Każdą bułkę przekrawamy

Słodka Strona
Domowy Zinger KFC 1626

kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie

Słodka Strona
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's 8022

tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)***. Sałatę lodową drobno siekamy

Słodka Strona
Domowe Hamburgery 231

Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy

Słodka Strona
Domowy Cheeseburger 215

Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy

Słodka Strona
Hamburger bardzo domowy 132

patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu.  Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć  kotlet i dodatki: - plaster żółtego sera,  -cieniutkie plasterki cebuli,  -grubsze plastry pomidora... ...i  polać  keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać. To jest moja, skromna wersja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki babci Zuzanny 196

smaku, mąka do oprószenia,  około 3 łyżki oleju do smażenia, 4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania. Mięsko myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy. Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 153

trwa.) Nie rozumiem, kiedy to trwa w nieskończoność i dostaję odgrzane w mikrofali jedzenie. Wtedy nie dość, że czuję się oszukana, że ktoś wciska mi stare pyry i wysuszony kotlet, to jeszcze wkurza mnie, że biorą mnie za idiotkę, która tego nie zauważy. To tylko garstka rzeczy, na jakie zwracam uwagę. Chciałabym zachęcić Was do dyskusji na ten temat

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami 5817

post Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tortilla z kurczakiem 203

składniki : Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, rozgrzewam patelnię z małą ilością oleju i smażę z każdej strony po kilka minut, aż mięsko będzie miękkie (jeśli tak jak ja masz kotleta z obiadu, kroję go w kostk ę i odgrzewam w mikrofali) . Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik. Kroję pomidory, cebulę w cienkie pół plasterki. Sałatę myję, siekam w kostkę , przyprawiam

NA MOIM TALERZU
Kotleciki z kaszy jaglanej 182

jakże zdrowej i wielofunkcyjnej kaszy. Nie będę rozprawiał się teraz na temat jej zalet (jest ich mnóstwo), tylko polecę jedną z ciekawszych form jej wykorzystania - w formie wegańskich kotletów. Są one niezwykle smaczne, przypominają nieco falafel  i mają ogromną ilość substancji odżywczych. Samo zdrowie! Składniki: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki lnu złocistego (zmielonego na mąkę) 1/2 szklanki sezamu

Food Square
Opieńki w zalewie octowej 211

pieczarki i przygotujemy je dokładnie tak, jak opieńki.   Pozostawione duże kapelusze można ususzyć (wówczas nie myjemy ich), albo odgotować, wystudzić i zamrozić. Przydadzą się na pierogi, paszteciki lub kotlety grzybowe.  Na koniec propozycja: na takie grzybobranie warto zabrać coś smacznego do zjedzenia, bo mimo wszystko jest to zajęcie energochłonne. Świetnie nadają się do tego bułeczki drożdżowe

Maminek kulinarny
Faworki z piersi kurczaka 215

Dziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu. Składniki, to: -oczywiście pierś z kurczaka -2 jajka -płatki kukurydziane -przyprawa do kurczaka -przyprawa barbecue -olej    Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy.    Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka

Maminek kulinarny
Buraczki czerwone do obiadu 259

dodajemy również do smaku pieprz ziołowy i warzywko. Na niewielkim ogniu przesmażamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Buraczki są gotowe do podania. Idealnie pasują do mielonych kotletów, ale nie tylko. Smacznego

Maminek kulinarny