fajna czosnkowa odmiana kotletów mielonych, formowanych w wałeczki.Składniki:50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)1 jajko1 bułka namoczona i odciśnięta1 cebula2-3 ząbki czosnkułyżeczka mielonej słodkiej paprykisól, pieprzbułka tarta do panierowania i olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną drobno cebulką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odciśniętą bułką i przyprawami.2. Z masy mięsnej formujemy mielone
Kuchnia domowa AniJeden z najlepszych dodatk ów do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej suró wki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj . Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki 1 duża marchewka 1 jabłko trochę kminku 1 mała cebulka 2-4 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku Sposób
Kuchnia domowa AniPyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami. Składniki: 25 dag piersi z kurczaka 2 szklanki płatków owianych 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 czerwona papryka kawałek pora 20 dag sera żółtego 1 cebula 1 mały pomidor bazylia, oregano sól, pieprz
Kuchnia domowa Aniłyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Smacznego!!! Przepis ponoć pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji :) Robiłam kiedyś podobne placuszki, ale bardziej urozmaicone, zapraszam: Kotlety drobiowe z papryką i serem
Kuchnia domowa Anikapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym . **Można też usmażone gołąbki zalać
Kuchnia domowa Anismażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy
Kuchnia domowa AniRewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 6 ogórków kiszonych Składniki na sos: 4 łyżki majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego 1 -2 łyżeczki soku z cytryny
Smaki Edytykurczaka i sera :-) Bardzo smakują dorosłym, a dzieci na pewno zjedzą wszystko, co dostaną na talerzu :-) Kotleciki z kurczaka i startego sera są świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Zachęcam do wypróbowania :-) Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 15 dag sera żółtego (starty na dużych
Anielska Kuchnia Anipomidorów Mięso mielone przyprawiamy papryką wędzoną słodką, majerankiem, tymiankiem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, pieprzem ziołowym i czosnkiem w płatkach, dokładnie mieszamy i robimy dużego, spłaszczonego trochę kotleta :) Papryki myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plasterki. Mięso przekładamy na tackę z folii aluminiowej i wkładamy
Parowar FacetaChoć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie taką prostą propozycję z nimi w roli głównej. Makaron, śmietana, koperek i łosoś – te 4 składniki stworzą nam pyszne danie, które można zrobić szybko, gdy nie ma się za dużo czasu, a i gwarantuję
Fabryka pomysłówzamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła. 4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu. 6. Sałatka z tuńczykiem
NA MOIM TALERZUPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe. składniki 600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 60 g wędzonego boczku 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko surowe 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka suchego majeranku ewentualnie szczepiorek łyżeczka papryki w proszku
Stare Garykońca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego mięsa. A bywały w naszym domu inne kotlety, więc wiem, że można. składnik i (na 2 porcje) 4 jagnięce kotleciki z kością 2 ząbki czosnku, posiekane 2 gałązki rozmarynu, oberwane i posiekane igiełki oliwa z oliwek sól
Stare GaryJajka i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego
Stare Garysię zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę. Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem . Smacznego
Stare Gary