ROLADKI Z SZYNKĄ ,SEREM I SZPARAGAMI 223więc dziś kolejna propozycja, zapraszam na roladki ze szparagami i delikatną piersią z kurczaka. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka( tak żeby można było wyciąć 10 porcji na kotlety) 20 szparagów 10 plastrów szynki 10 plastrów żóltego sera szklanka twardego zółtego sera potarkowanego sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem oaz ziołami prowansalskimi
Z Majeczką w kuchni
MIELONE Z KALAFIOREM 226obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy, na środku układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim oleju na rumiano
Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM 232łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do garnuszka, wkładamy kotlety
Z Majeczką w kuchni
Kurczak z porami zapiekany w cieście 1249Dzisiaj proponuję Wam kolejny mój przepis z kurczakiem. Tym razem jest to zapiekanka z kurczaka i pora, danie ma moc, jest mega smaczne. Polecam też: Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Zapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca. Bardzo niewiele potrzeba aby to danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab duszony w śmietanie i pieczarkami 281muszkatołowej sól, pieprz + do podania: kasza gryczana, ogórek kiszony, natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w ćwierć-krążki. 2. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, wrzucamy pieczarki, podlewamy je odrobiną wody
My Culinary Art
Bitki w sosie chrzanowym 399łyżki mąki pszennej kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia kasza gryczana Szynkę pokroić w niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety schabowe. Kawałki mięsa lekko roztłuc, opróczyć solą z pieprzem i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron. Wodę zagotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Na wrzątek wrzucić obsmażone plastry
Monia miesza i gotuje
Sos Grzybowy 216jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ... Smacznego. CMOK
Pasje Jolki
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 231Po leniwie spędzonym poranku i małych zakupach oraz ustawieniu kilku czy kilkunastu pułapek na wredne owady, które niestety latały mi po kuchni (tak, latały, zostały wyłapane
Parowar Faceta
Ciasteczka z orzechami 336uzyskania jednolitej masy. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Każdą kulkę lekko spłaszczyć za pomocą tłuczka do kotletów i na środku ułożyć orzechy pecan lub macadamia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika pozostawić na blasze jeszcze około
Ala piecze i gotuje
Babeczki dyniowe 322Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza
Ciastkozercy
Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 339wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu. Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min. Na rozgrzanej patelni
Smaki Edyty
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 193Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz z tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle). 3. Na suchej patelni prażymy czosnek
My Culinary Art
MIELONE Z INDYKA 208majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą. Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut. Efekt... poniżej... a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj
Walijskie Pichcenie
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 223Zaczęło się od tego, że z wczorajszego obiadu zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :) Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. Dziś postanowiłam upiec
Walijskie Pichcenie
BITKI WIEPRZOWE 230wieprzowych i były bitki wieprzowe. Składniki: steki wieprzowe 2 cebule sól, pieprz odrobina słodkiej papryki ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia Wykonanie: Mięsko rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natartłam przyprawami i podmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor na osobnej patelni. Podsmażone mięsko wraz z wytworzonym sosikiem przelałam
Walijskie Pichcenie