opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki margaryny 4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar) 100 ml śmietany 30 ml oliwy Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem
Świat Domowej Kuchniwielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad. Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać
Świat Domowej Kuchnimniejsze kawałki ser topiony. Delikatnie przemieszać i odstawić. Filety z kurczaka wymyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Mi z jednej podwójnej piersi kurczaka wyszły 4 średnie kotlety. W każdym filecie, za pomocą noża do trybowania, zrobić sporą kieszeń, ale tak, żeby nie przeciąć ich po bokach. Kawałki mięsa dosyć obficie obsypać przyprawą do kurczaka i nafaszerować
Świat Domowej Kuchnimięsa obtacza się w cieście i od razu smaży... tutaj natomiast kurczaka jak gdyby marynuje się w czosnkowym cieście. Serdecznie polecam do wypróbowania. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie
Świat Domowej Kuchniłyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Najprostsze rzeczy są jednak najlepsze :). Tym razem bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu surówka, która idealnie nadaje się do dań z drobiu, kotletów mielonych oraz mięs grillowanych. Marchewki i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać śmietanę lub jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego - słoik musztardy - 3-4 ogórki kiszone - mąka do obtoczenia mięsa - 2 cebule - kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Kawałki karkówki myjemy i tłuczemy na cienkie kotlety. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na 5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy w paski. Bierzemy karkówkę i smarujemy ją sporą ilością musztardy. Na środek
Gotuj Z Muzykąmiękkości , doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso kroimy na 4 kawałki , cienko rozbijamy ( najlepiej przez folię ) na średniej wielkości kotlety. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką Foremki do muffinek ( u mnie niezawodne silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju. Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem
Ostra na Słodkosól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - papryka – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet czyścimy , r ozcinamy na 4 płaty. Rozbijamy ( przez folię ) na niezbyt grube kotlety , o prószamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy , p odsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy ok. 150 g borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku
Ostra na Słodkospodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona
Ostra na Słodkojest ona wciąż nie doceniana w naszych domach i tak rzadko się ją wykorzystuje . Można z niej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewic y . Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię. Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ . Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ . A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki. Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem
Ostra na SłodkoKtóż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a
Ostra na Słodkopietruszka – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól , pieprz , papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schab oczyszczamy , rozbijamy na dość cienki kotlet. Oprószamy solą , pieprzem i papryką. Marchew , pietruszkę i pora obieramy , kroimy julienne ( zapałki / słupki ). Wszystkie warzywa mieszamy razem i dosłownie 2 minutki podsmażamy na odrobinie oleju. Porcję warzyw układamy na schabie i delikatnie
Ostra na SłodkoDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kluseczki! Podane z cukrem są fantastycznym pomysłem na słodki, jesienny obiad, albo podwieczorek dla dzieci! Polecam! SKŁADNIKI: * miąższ z dyni
Ostra na Słodkoskładniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły pan w maszynie odwala cała brudną robotę i urabia sobie "ręce". Przepis znalazłam na "kotlecie" . Jest idealny, chałka jest świeża i smaczna około 3 dni, ta z piekarni na drugi dzień jest już do kitu. Polecam
Z butelką mleczka w tle