wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor
Monia miesza i gotujeprzepadam za mięsem mielonym, może dlatego, że nigdy nie robiłam z niego nic innego poza mielonymi kotletami. Tym razem mięso było tak apetyczne i w dodatku w promocji, że nie mogłam się oprzeć. Kupiłam i zaczęłam myśleć co tu zrobić innego. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMoja propozycja obiadu na dziś... KOTLETY z KARTOFLI Jeśli zostały wam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, można z nich stworzyć obiad na drugi dzień :) Taka odmiana od kopytek. Jak to zrobić ? Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki, maczać
kolorowotorcikowoZnalazłam fajny przepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki
kolorowotorcikowowrzucamy na patelnię, posypujemy papryką i smażymy. 3. Do ryżu dodajemy cebule, pieczarki, 2 jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. 4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego
Pasja SmakuDzisiaj przedstawiam Wam przepis wypróbowany już kilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy
Pasja SmakuUwielbiam wszelkie kotlety w wersji wegetariańskiej. Dlatego chętnie sprawdzam różne nowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie
Pasja SmakuCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się
Pasja Smakukotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania kotlecików warto moczyć ręce w wodzie, inaczej ryż klei się i nie pozwala na dobre formowanie kotletów. Oczywiście każdy pewnie o tym wie, ale może znajdą się jeszcze tacy
Pasja Smakufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć z pergaminu
Pasja Smakułyżeczki musztardy kremskiej 1 łyżka majonezu łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1 łyżka miodu szczypta chili świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć z pergaminu
Pasja Smakupomidorków koktajlowych 1 filet z kurczaka „Pomysł na...papirus” – z ziołami prowansalskimi (Winiary) musztarda majonez kanapkowy (Winiary) mała czerwona papryka Wykonanie: Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć z pergaminu i pokroić
Pasja Smakuzmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany sól, pieprz olej Wykonanie: Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu z niewielką ilością oleju. Po rozmrożeniu szpinak doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem. Pod koniec podgrzewania dodać śmietanę
Pasja Smakutrochę urozmaicić. Pomyślałam, że dobrym dodatkiem będzie ser cammembert. Składniki: filet z kurczaka ser camembert kilka suszonych pomidorów sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Filet podzielić na "kotlety", lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Camembert pokroić w większą kostkę, suszone pomidory w paski, układać na piersi kurczaka i zrolować. Roladki spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu
Pasja Smaku