kotlet - 10609 przepisów (strona:444/708)

Klopsiki w zalewie octowej 246

odcisnąć z mleka i drobno pokruszyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rogrzanym na patelni oleju/smalcu, z każdej strony, na złoty kolor. Przygotować zalewę. Cebulę pokroić

Gospodyni Miejska
Burgery ryżowe 176

moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż z warzywami z patelni, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Bułki:   Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem

Smakowity Blog Kulinarny
Mleko sojowe 161

domowej produkcji i po przejściu na weganizm robię mleko sojowe regularnie. Zrobienie mleka sojowego w domu jest bardzo proste. Dodatkowo okarę, czyli pozostałe zmiksowane ziarna soi można wykorzystać do kotletów, pasztetu lub ciast. Mleko sojowe jest świetną bazą do produkcji innych wyrobów sojowych t.j tofu, majonezu czy jogurtu. Robiąc samodzielnie mleko można kontrolować wszystkie składniki, smak, gęstość oraz pożywność. Mleko

wegujemy
Tofu 163

smakuje. Od tego momentu tofu spożywałam regularnie. Czasami wręcz jadłam częściej tofu niż mięso. Zastępowałam nim mięso mielone w spaghetti, podsmażone dodawałam do gotowanych warzyw lub jadłam w postaci kotletów. Po przejściu na weganizm postanowiłam tofu zrobić sama w domu. Czytając przepisy w internecie byłam przerażona jak skomplikowanym procesem jest zrobienia tofu. Dlatego dopiero niedawno postanowiłam spróbować zrobić je sama

wegujemy
Bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy 194

bardzo lubiłam wielkie ciastka czekoladowe, które są sprzedawane w niektórych kawiarniach. Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć wersji wegańskiej, dlatego postanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu.  Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa,  naszła mnie ochota na coś słodkiego i stwierdziłam

wegujemy
Sok z marchewki, pietruszki i jabłek z sokowirówki 122

marchewki i pietruszki. Jabłka pozbawić ogonka.  Do sokowirówki wkładać marchewki, później pietruszki ( pozostałości z tych warzyw polecam zostawić na pyszne warzywne kotlety, na które przepis niedługo się pojawi na blogu). Następnie wrzucać jabłka. Zamieszać sok.  Smacznego

wegujemy
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary 262

deserów jak i do dań wytrawnych.  Zawsze przy robieniu mleka sojowego czy tofu nie mogę się doczekać, aby coś zrobić z pozostałej okary. Najczęściej przygotowuje z niej kotlety a'la schabowe albo pasztet. Oprócz soi dodaje do niego kilka warzyw i powstaje pyszny dodatek do chleba.  Bezglutenowy pasztet sojowy z okary Składniki: okara z 400g

wegujemy
Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry 194

bazarach i w sklepach powili widać młode ziemniaki, dlatego przygotowałam prosty przepis na karmelizowane pieczone ziemniaki w przyprawie curry. Takie ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do wegańskiego kotleta lub samoistne danie. Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka cukru 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki dokładnie umyć

wegujemy
4 pomysły na wegańskiego grilla 146

ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy.  Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże kotlety i posmaruj odrobiną oleju.  Piecz na grillu ok. 20 minut z obydwu stron.  Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami.    Smacznego

wegujemy
Sos pomidorowy z duszoną cukinią 190

pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki

Trzeci talerz
Schab pietruszkowo-bazyliowy 191

nafaszerowane nadzieniem na bazie zielonej pietruszki, bazylii i masła. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia, aby był miękki i soczysty. Takie mięso polecam przygotować na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych :)  Składniki na 3-4 porcje: 1 kawałek schabu (co najmniej 0,5 kg) 2 łyżki masła, np. klarowanego pęczek zielonej pietruszki kilka listów bazylii 2 ząbki czosnku sól

Ugotować
Bo z nimi gotowanie stało się fajniejsze? 162

must have będzie używana bardzo często. No i nie myliła się ta intuicja, bo te szczypce w mojej kuchni są już od 3 miesięcy i używam je codziennie. Przewracania kotletów, kawałków ryby, wątróbki, warzyw, do przytrzymywania mięsa przy krojeniu i tak dalej i tak dalej. A do tego wszystkiego tak łatwo się je myje i wyciera,że normalnie dla mnie

Blondynka Gotuje
Hasło tygodnia - "mielone". 160

Muszę przyznać, że kiedy pomysł na hasło przyszedł mi do głowy, to miałem w myślach obraz klopsików ;) Czyli temat mięsny? Mielone wieprzowe, wołowe, drobiowe, może ryby? Pulpety, kotlety, gołąbki... Bardziej egzotyczne nadzienia do tacos, tortilli, pajów... Bolognese, chili con carne... Dosyć, jestem przed śniadaniem! ;) Potem jednak zacząłem się lekko wahać, bo przypomniałem sobie, że w moim rodzinnym domu maszynki

zadanie-gotowanie
Burgery buraczane z quinoa i jaglanej z krążkami cebulowymi 263

przekonać każdego, że kuchnia roślinna jest super? Przygotować mu super wypasionego burgera! Wegańskie burgery za każdym razem zaskakują nie tylko składem kotleta, ale też dodatkami do burgera. Na blogu znajdziecie przepisy na burgera z seitanu i burgera z batatów i żółtej soczewicy. Ostatnio zasmakowałam w burgerze batatowo-jaglanym z hummusem paprykowym i sosem bbq i dodatkiem smażonego

wegetalerze
Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną. Szybki obiad. 297

roladki; ser i wędlina powinny być wyczuwalne Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy na długości, tworząc cztery płaskie płaty. Następnie delikatnie je rozbijamy (nie mogą się uszkodzić). Na każdy cienki kotlet (na całej długości, po środku) układamy kawałki wędliny i żółtego sera. Następnie zawijamy delikatnie piersi w roladki (rolujemy). Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka, rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy przyprawy (ilość

Słodkie okruszki