byłam mała to nienawidziłam jajek! No chyba, że były w postaci kotletów jajecznych, które często w dzieciństwie przygotowywała mi babcia i mama. Ostatnio wracając do domu poczułam znajomy zapach, który przywrócił mnóstwo miłych wspomnień. Zaciekawiona co tak pachnie, poszłam do kuchni i zobaczyłam moją mamę robiącą masę na kotlety jajeczne. Później zaczęłam przygotowywać składniki na nuggetsy z kaszy jaglanej, które
wegujemyPrzepisów na kotlety mielone u mnie na blogu mnóstwo..za każdym razem staram się zrobić inaczej, dodać coś nowego id ..tym razem z małym dodatkiem ugotowanego ryżu.. 40 dag mięsa mielonego kilka łyżek ugotowanego ryżu 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. bulionu 1 cebula 1 łyżka masła sól czosnkowa pieprz czarny mielony majeranek Cebulę posiekać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 850g mięsa mielonego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki majeranku, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotletów, ok.3/4 szklanki mleka - moja szklanka ma 250ml ( jeżeli wolisz bardziej zbite kotlety, dodaj mniej mleka), 1 cebula, 3 ząbki czosnki, sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Lekko przestudzić. Do mięsa(...)dodać musztardę, majeranek, jajka, 3 łyżki bułki tartej, mleko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron do zarumienienia - smażyć po przykryciem. Smacznego
W kuchni u Monikibabeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym(...)formę na muffinki wykładamy kawałkami aluminiowej folii lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Można wykorzystać także papierowe papilotki, ale ja wolałam nie mieć na brzegach czekoladowych "kotletów" małych rowków po papierkach. Jajko miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy na wolnych
Ciastkozercygołej" kostce rosołowej moim zdaniem nie oddaje pełni potencjału tych malutkich kotlecików, stąd pomysł na małą modyfikację :)Składniki:- opakowanie kotletów sojowych- dwie kostki warzywne- kawałek czerwonej słodkiej papryki- liść laurowy- 3 ząbki czosnku- łyżka sosu sojowego- bazylia, oregano - 2 jajka- bułka tarta- tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku(...)niej kotlety na ok. 5 - 7 minut, tak aby zmiękły. W tym czasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem :) Minusem tej metody jest to, że bulionu do niczego już nie wykorzystamy, gdyż jest przeraźliwie słony
Kulinarne zapędy Kokosaokoło 12 kotletów 1 cukinia (około 300 g) 100 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 60 g szynki 100 g bułki tartej 1 jajko do smaku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Kotlety z cukinią Przygotowanie: Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie przekładam na sito lub durszlak, oprószam solą i odstawiam na około(...)puściła sok. Szynkę kroję w drobną kostkę. Po 30 minutach: Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety. Smażenie: Kotlety smażę na rozgrzanym oleju na patelni na zloty kolor z obydwu stron (kotlety smażę po około 4 minut z każdej
Uwaga Babcia Gotujezapachów w kuchni, tylko pieczone w piekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki oleju • 1 bułka kajzerka • 1 jajko • 3 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów • sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku • 1 łyżeczka suszonych płatków pomidorów(...)oleju. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, dobrze wycisnąć i pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać z cebulą, posiekanymi pieczarkami, pomidorami, bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku. • Uformować 8 kotletów i ułożyć je na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem. Na środku każdego kotleta położyć pieczarkę i posypać płatkami suszonych pomidorów
To co kochamszczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny), a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą. Składniki: - ok. 1,2 kg filetów drobiowych - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - cytryna - 2 jajka - 2 – 3 ząbki czosnku - 2 cebule - sól morska - sól ziołowa - pieprz czarny grubo mielony - 2 łyżeczki(...)czosnkiem. Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę z wyparzonej cytryny, pieprz, sól ziołową, sól morską, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę oraz dwa jajka. Masę dokładnie wyrobiamy. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano. Obniżamy temperaturę na kuchence i dosmażamy pod przykryciem. Kotlety mielone
mojewypiekiinietylkomusicie koniecznie spróbować. Kotlety z cukinii są bardzo smaczne, szczególnie jak cukinia jest jeszcze młoda. Kotlety można jeść na ciepło i zimno, jako dodatek do obiadu lub po prostu same. Mi smakują zawsze. :) Przepis: Składniki: 2 małe cukinie mąka 3 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, tymianek. Wykonanie
Mój pomysł nakotlety, zapieczone z pieczarkami, oliwkami, pomidorami i serem. Danie idealnie nadaje się do frytek, ziemniaków oraz pieczywa. SKŁADNIKI : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy rumiane kotlety. Pieczarki szatkujemy z cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na oleju. Na kotlety rozkładamy podpieczone pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut. Przed
Kulinarne Fantazje Mariolichleba :) Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4-5 kromek czerstwego chleba 2 łyżki mąki 2 jajka sól(...)łyżka masła Przygotowanie: Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kotlety cienko rozbić, posolić i popieprzyć. Panierować najpierw w mące potem w roztrzepanych jajkach a na końcu z jednej strony w bułce tartej a z drugiej strony obsypać grzankami dobrze je przyciskając do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju
Amatorka kuchennaSkładniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 2 plastry świeżego ananasa kilka plastrów sera pleśniowego 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej 1 jajko pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety cienko rozbijamy. Na jedną połowę kotleta kładziemy plaster ananasa i ser. Przykrywamy drugą połową mięsa. Oprószamy pierzem i obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku
R'n'G Kitcheninnowacyjne potrawy, zapominając o tych najzwyklejszych, ale niezwykle smacznych. Dzisiaj zachciało nam się na obiad zwyczajnych kotletów mielonych, po których czułam się bardzo syta i zadowolona, że smaczna kuchnia, to też najzwyklejsze codzienne potrawy. Składniki: - 60 dag łopatki wieprzowej; - duża cebula; – 1 jajko; - ząbek czosnku; - czerstwa bułka; - pół szklanki mleka’ - bułka tarta; – olej; - sól, czarny pieprz Wykonanie: Mięso(...)maszynki. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć i przesmażyć na złoty kolor. Do mięsa dodać wystudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. Ja podaję z ziemniakami oraz z sałatą. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.pltani obiad dla całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy(...)odparowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę smażymy na łyżce oleju i uzupełniamy gorącą wodą. Gdy cebula zmięknie, odkładamy część potrzebną do kotletów. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną
Kuchenny Skrawek NiebapieprzSoczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor i dodajemy do soczewicy. Dodajemy też szczypiorek, jajko, otręby, sól, pieprz i wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy bułkę tartą. Następnie z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z otrębami pszennymi. Kotlety smażymy
Smakowity Blog Kulinarny