Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki(...)mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy
OstryKęsMiałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby. Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie kotlety(...)kolację. Składniki : * miseczka ugotowanych grzybów leśnych * bułka namoczona i odciśnięta * jajko * duża garść natki pietruszki * 3 plasterki mozzarelli * sól , pieprz * bułka tarta do obtoczenia * olej rzepakowy Przygotowanie : Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Można dla smaku dodać cebulę bądź czosnek. Ja chciałam dodać tylko natkę pietruszki. Uformować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Magiczne Życie Martyniejadków. Moje dzieci tak lubią mielone, że nawet przymykają oko na dodatek fety i suszonych pomidorów do farszu. Mielone z kurczaka Składniki: na 16 kotletów, średniej wielkości 1 kg mielonego z kurczaka 1 jajko 100 ml śmietanki 100 g feta, oryginalnej 2 dymki ze szczypiorem 6 suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu(...)szczypta pieprzu 4 łyżki śmietanki 1 łyżka oleju Dodatkowo makaron natka pietruszki do posypania Przygotuj farsz. Pokrój drobno dymkę i suszone pomidory. Dodaj mięso, przyprawy, jajko i śmietankę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż będą rumiane. W małym rondelku przyrządź sos. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną bazylię
codojedzeniaMożna zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler(...)ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze. Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto
Weekendy w domu i ogrodziewarzywko-olej Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju.Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów.Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku.Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formowaćkotlety. Uformowane(...)niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stronna rozgrzanym oleju, kilka razy obracając.W zasadzie kotlety są już gotowe, ale my sobie jeszcze pofantazjujemy i ubierzemy nasze rybkiw łuski. Rozbijamy 2 jajka, dodajemy troszkę warzywka, delikatu i przyprawę do ryb.Wsypujemy do tego trochę płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety.Obracamy.Powtarzamy czynność i już ryby
Maminek kulinarnyKOTLETY - składniki: 700 g mielonego mięsa 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka mleko (lub woda) do namoczenia bułki sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania olej do smażenia(...)sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Cebulę obieramy , drobno siekamy. Mięso wkladamy do miski ,dodajemy cebulę ,odciśnięta bułkę.Wbijamy jajka,dosypujemy przyprawy i dokladnie wyrabiamy masę .Zwilżamy dlonie i formujemy kotlety ,które obsmażamy na oleju. Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też
w mojej kuchnidzieci produkty, przybierając formę klopsików, pulpecików lub kotletów, stają sie przepysznym jedzeniem;) Składniki: 1 średni kalafior 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 2 jajka eko 1/2 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania kotletów 1/2 pęczka koperku 1 łyżka masła do smażenia cebuli olej do smażenia kotletów sól i pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Kalafiora pokroić na niewielkie(...)kawałki lub ubić tłuczkiem do ziemniaków (ale nie ubijać na puree). Wymieszać kalafiora, usmażoną cebulę i czosnek. Dodać jajka , posiekany koperek , bułkę tartą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę na kotlety wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby nieco stężała. Formować niewielkie kotlety i panierować w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty
Codziennik KuchennySkładniki: 5 jaj + 1 jajko surowe około 4 łyżki bułki tartej + bułka do obsmażenia kotletów 1 mały pęczek zielonej pietruszki lub koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartej dodajemy do masy jajecznej wraz z posiekaną pietruszką ( lub koperkiem
Proste Potrawybędzie 1:0 dla mnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;) Składniki: Kotlety: 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić) jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz/ulubione przyprawy do drobiu 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oliwa Bułki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej(...)mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła (roztopionego) sezam (dałam siemię lniane) jajko do posmarowania wierzchu bułek Pozostałe: mix sałat pomidory sos (majonez, keczup, jogurt naturalny) Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety dobrze wymieszać. Smażyć na patelni niezbyt grube kotlety. Z podgrzanego mleka cukru i drożdży przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski
zadanie-gotowanieSznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków(...)bułką tartą sznycle obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakiem- koniecznie daj się skusić :) A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco(...)dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco. Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy w jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoty kolor. Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na nich brzoskwiniami. Jako dodatek proponuje ryż jaśminowy. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkasałatka z patisonów Orzech, dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy
Aga w kuchniPrzepis autorski (mój). Kotlety smakują rewelacyjnie - są soczyste i aromatyczne. Idealnie nadają się do świeżej bułki lub podane do obiadu z ulubionym sosem. (około 5 kotletów) 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej szczypiorek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę drobno posiekać i razem(...)pieczarkami (pokrojonymi w kostkę) przesmażyć na odrobinie oleju. (Płyn powinien odparować.) Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczypiorek, natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Bułkę tartą można wymieszać z sezamem a do farszu dodać starty
Di gotujeOsoby, które chętnie jedzą ser żółty i mięso mielone powinny spróbować ich połączenia. Ja dziś wypróbowałam i będę do nich powracać. Składniki: (na 5 kotletów) 350g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta, kilka łyżek mleka, ser żółty - ja użyłam sera w kształcie krążków 5szt.x20g. Przygotowanie: Przygotować ser żółty - nie musi być taki(...)być inny pokrojony w kostki po 20g. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, bułką tartą ( bułki tartej wsypać ok.2 czubatych łyżek - polać po tej bułce mlekiem by zmiękła). Mięso podzielić na 5 części. Do każdej części włożyć kawałek sera żółtego, tak by nigdzie nie wystawał i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć
W kuchni u Monikiprzetworzonych kupowanych w sklepie, które dla mnie smakują jak tektura. Domowe kotlety są bogate w białko i stanowią dobry zamiennik mięsa. Składniki (na około 8 kotletów): ok 350 g soi 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa tymianek, pietruszka bułka tarta Przygotowanie Na wieczór przed przygotowaniem kotletów soję zalewamy(...)miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przypraw nie szczędzimy, gdyż soja sama w sobie jest dość mdła. Następnie dodajemy jajka i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron
e-PrzepisyKulinarne