Dzień 22 Koktajl na bazie soku pomarańczowego z purre z dyni,bananem i jarmużem 1,5 szkl. soku pomarańczowego (100% dobrej jakości) 1 czubata łyżka purre z dyni 1 banan garść liści jarmużu Banana obrać i zmiksować z sokiem,purre i jarmużem. Przelać do szklanek i wypić
Kolorowa kuchnia Elkiobrać,marchewkę rozdrobnić i umieścić w kielichu blendera. Jabłko porządnie umyć,wyciąć gniazdo nasienne i pokrojone wraz ze skórką dodać do kielicha. Wlać sok i zmiksować wszystko na gładki koktajl. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkiwykonania : S zpinak dokładnie opłucz, osusz. Rzodkiewki umyj, usuń ogonki i liście. Szpinak i rzodkiewki wrzuć do blendera, wlej mleko i wodę. Zmiksuj dokładnie. Wypij. T aki koktajl to doskonałe źródło witamin i minerałów, oraz kwasu foliowego ! Może posłużyć nam jako drugie śniadanie lub podwieczorek
Przepisy i porady kulinarneDzień 18 Żółty koktajl z czerwonymi łatkami 2 gruszki 1 dojrzałe mango 20 kulek różowego winogrona Gruszki i mango obrać . Z winogrona usunąć pestki , z gruszek wy ciąć gn iazda nasienne, m ango oddzielić od pestki . W szystko z miksować razem i przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiDzień 19 Zielony cytrusowy koktajl z jarmużem 3 pomarańcze 1 duży grejpfrut garść liści jarmużu Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok. Zmiksować z jarmużem,przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiDzień 17 Koktajl jogurtowo-dyniowy z bananem i siemieniem lnianym 400 ml jogurtu naturalnego 2 banany 2 czubate łyżki purre z dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banany obrać,zmiksować z jogurtem,purre dyniowym i siemieniem. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkizaś w bardzo prosty sposób uzyskamy z... domowej produkcji mleka migdałowego 😀 Takie mleko, to doskonały i dużo zdrowszy zamiennik mleka zwierzęcego- chociażby w popularnej owsiance, jako baza do koktajli, deserów, ciast, a także jako dodatek do kawy czy samodzielny napój (np. z kakao, cynamonem...). Tak więc za 1 zamachem mamy zdrowy napój, a z jego produktu 'ubocznego'- przy okazji- można
Kraina Miodem PłynącaDzień 16 Zielona porcja witamin 2 kiwi 2 gruszki 1 banan garść świeżego szpinaku 1/2 szkl. soku jabłkowego Owoce obrać,dodać szpinak i sok. Zmiksować na gładki koktajl i przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiDzień 14 Bardzo przyjemny w smaku truskawkowo-bananowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego. 400 ml jogurtu naturalnego 200 g mrożonych truskawek 1 banan 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banana obrać,zmiksować z truskawkami i jogurtem. Dodać siemię,wymieszać i przelać do szklanek
Kolorowa kuchnia ElkiDzięki dodatkowi imbiru koktajl ma właściwości przeciwzapalne. Składniki na 1 porcję: 2 marchewki 1/2 mango 1 cm imbiru 1 szklanka wody Mango i marchewkę obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Do blendera wlać szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zbendować
Moja Galeria SmakuBomba witaminowa jaką warto co jakiś czas zrobić na drugie śniadanie. Porcja energii. Nie dodaję nigdy cukru do takich koktajli, owoce dają taką słodycz, że wystarczy tego dobrego:) Smakowe, owocowe i witaminowe konfiguracje - do woli :) Możecie mleko zastąpić wodą - powstanie napój owocowy. Albo smakujcie sam sok z samych owoców. Latem przyjemnie będzie schłodzić się takim smoothie z dodatkiem
Zasmakuj Kuchnigarść szpinaku (ok. 25 g), - 1/2 szklanki wody (ok. 125 ml). Sposób przygotowania 1. Obieramy gruszkę i kiwi ze skóry. 2. Miksujemy gruszkę z kiwi, szpinakiem i wodą. Koktajl jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi, - witaminę C (pochodzącą z kiwi), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 390 ml Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDzień 11 Odżywczy koktajl z czerwonym buraczkiem i nasionami chia 3 pomarańcze 2 gruszki 1 średni czerwony burak 1 łyżka nasion chia Z pomarańczy wycisnąć sok . Do soku dodać obraną gruszkę,obranego i rozdrobnionego buraczka (można zetrzeć na tarce),nasiona chia i zmiksować wszystko dokładnie. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkiwitamin i minerałów, które są niezbędne po ciężkim wysiłku fizycznym np. po ciężkiej pracy lub treningu sportowym. Większość z nas w dzisiejszych czasach ciężko pracuje więc polecam ten koktajl. Doda on nam utracone składniki potrzebne naszemu organizmowi ! ! Składniki : 1 dojrzały banan 1/2 świeżego awokado 5 dkg mango 200 ml mleka kokosowego lub ryżowego lub migdałowego 1 łyżka stołowa mielonego
Przepisy i porady kulinarneDzień 9 Koktajl jogurtowy z awokado i siemieniem lnianym 400 ml jogurtu naturalnego 2 czerwone śliwki 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 łyżka siemienia lnianego Awokado przeciąć na pół,wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Banana obrać i pokroić. Śliwki pozbawić pestek. Owoce zmiksować z jogurtem i siemieniem. Przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elki