Środek lata a wraz z nim upalne dni to prócz brązowej opalenizny szukanie sposobów na ochłodzenie. Prócz picia wody, najlepszym orzeźwieniem są zimne owoce, najlepiej sezonowe
Kuchnia PROzdrowotnaKontrastowe smaki w kilka minut! Świeża śliwka z aromatycznym zielonym pieprzem i żurawiną to propozycja na jeden z tych nieco zimniejszych deszczowych dni. O słodycz zadba
Kuchnia PROzdrowotnagarści zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż) 2. Małe kroki Przede wszystkim nie szalej i nie wprowadzaj od razu kilogramów warzyw do diety, bo szybko się zniechęcisz. Rób to stopniowo, dorzucając najpierw do każdego posiłku niewielką ilość ulubionych warzyw, następnie staraj się zwiększać porcję. Pamiętaj, że nawet najmniejszy postęp jest lepszy od żadnego. 3. Pij koktajle Mój ulubiony i chyba najprostszy
Powiedz dietom niejeden banan. Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 kiwi 1 banan 2 - 3 garście świeżego szpinaku baby cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny, dodajemy obraną ze skóry pomarańczę i banana oraz kiwi, podzielone na mniejsze części, na końcu szpinak - ilość w zależności od intensywności zieleni, jaką chcemy uzyskać
Moja smaczna kuchniatygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku tej ponurej pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których
Moja smaczna kuchniazapraszam na lekkie zielone smoothie! Wielka bomba witaminowa, idealna na wzmocnienie przed nadchodzącą jesienią :) Składniki: 300g szpinaku baby 1/2 avokado 1 obrana cytryna 4 łodygi selera naciowego 1 duży pęczek natki pietruszki ok. 300ml wody dodatkowo: jeśli macie ochotę na coś słodszego i bardziej owocowego - dodajcie jednego banana :) Do dzieła: Jeśli chcecie zobaczyć jak powstawał mój koktajl - na Instagram
Spektrum SmakuPłatki jaśminu to bardzo smaczny dodatek, nie tylko do zielonej herbaty :). W czasie popołudniowego spacerku warto zerwać kilka gałązek i urozmaicić sobie kuchnię. Dziś użyjemy ich
Kuchnia PROzdrowotnaDziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po
kuchnia doskiciekawości, od razu uprzedzam wszystkie pytania. Nie! Nie jestem w ciąży. Na razie to chyba średnio możliwe, zważywszy na fakt, iż Młody wypija ze mnie codziennie hektolitry białkowego koktajlu, czym skutecznie blokuje moją owulację. A po drugie, tylko nie Julka. Na dziewczęcym rynku imion nawał ich. Zaraz obok Oliwek, Zoś i Natalek. No, właśnie, kiedyś to i nawet na Natalię(...)schłodziłam przez 1h w lodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz 1 duży por (bez zielonych liści) 200g zielonego groszku (mrożonego) 200g kukurydzy (z puszki)1 łyżka masłaPora pokroiłam w krążki i podsmażyłam na maśle. Groszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna
bastalenapowstał zdrowy koktajl w dwóch kolorach 😋 Składniki : 1/3 szklanki maślanki naturalnej 3 łyżeczki nasion babki płesznik truskawki miód Do szklanki wlać maślankę i dosypać nasiona babki płesznik. Wymieszać dokładnie i włożyć całość do lodówki na ok. 2 godziny. Truskawki zmiksować na pulpę i doprawić do smaku miodem. Przelać pulpę truskawkową na maślankę z babką płesznik. Udekorować zieloną gałązką
Weekendy w domu i ogrodzieKoktajle i smoothi, to cenne źródło witamin tak szczególnie ważnych w jesienne dni. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne smoothie idealne na jesienne wzmocnienie. Choć dodatek pietruszki niektórym może wydawać się nieciekawy, to zapewniam że w tym połączeniu smakuje wspaniale. Smoothie jabłko gruszka pietruszka dostarczy nam wielu cennych witamin i składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że zielona pietruszka to doskonałe źródło
Słodkie okruszkiHej! Kontynuujemy sałatkowy maraton ale tym razem w wersji piękniejszej :). Gdy chcemy zaskoczyć czy też zrobić dobre wrażenie wizualne ta sałatka jest strzałem w 10!. Rolada
Kuchnia PROzdrowotnanieprawidłowym sposobem odżywiania się. Z pomocą przychodzi chlorella, która pomoże wzbogacić dietę ale również pomoże w zmaganiach z różnego rodzaju dolegliwościami. Chlorella to coraz bardziej znana alga morska o zielonej barwie. Zaliczana jest do superfoods czyli produktów, które zawierają wyjątkowo dużo witamin, minerałów, protein, antyoksydantów i innych ważnych dla zdrowia człowieka składników. Chlorella swoją popularność zawdzięcza głównie zawartości chlorofilu. Według(...)zwykle przyjmuje się 3 razy dziennie po około 5 sztuk. Jeżeli chodzi o proszek spożywamy zwykle jedną łyżeczkę dziennie. Najłatwiej jest rozpuścić go w wodzie, lub dodać do ulubionego koktajlu, kefiru czy jogurtu.Należy pamiętać, że chlorella czy spirulina – zbliżona właściwościami alga nazywana "siostrą" chlorelli, nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. Naukowcy
Kuchcik gotujekoktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop
Ala piecze i gotuje