sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę Folwark. Warsztaty poprowadził Łukasz Jończyk, doradca kulinarny North Fish. Po krótkim wstępie, pysznych przekąskach i doskonałych świeżych koktajlach owocowych, które również są serwowane w restauracjach, przystąpiliśmy do działania. Pod okiem Łukasza i jego kolegów przyrządziliśmy dwa dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie główne - grillowanego steka z tuńczyka(...)różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza. Krewetki słodko-kwaśnie podane z aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło w nich niewiele osób. W związku z tym przy
Kulinarne przygody GatityLato to taki okres, kiedy z większą przyjemnością sięgamy po koktajle , lekkie sałatki oraz dania z dużą ilością warzyw. Świeże sałaty, cukinie, bakłażany, bób , szparagi i inne warzywa dostępne na targach inspirują nas do tworzenia! Dziś, zainspirowana wizytą na krakowskim kleparzu oraz współpracą z Ocet Kielecki przygotowałam dla Was pyszną sałatkę! Sałatkę, która jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad(...)jest on niezastąpionym produktem przy ich wytwarzaniu. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * buraki ( upieczone ) – 2 duże szt * świeże sałaty ( masłowa, karbowana … ) * pomidorki koktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki – 2 łyżki * tarta
Ostra na SłodkoOdkąd posiadam blender kielichowy przygotowywanie posiłków zdecydowanie stało się łatwiejsze i zdrowsze. Przygotowanie śniadań czy kolacji w postaci koktajli jest bardzo dobrą alternatywą na wiosenne odżywianie. Dzisiaj proponuję bombę w postaci żelaza, którego mnóstwo możemy znaleźć w buraczkach. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)umyć, zawinąć w folie aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zalecam również ugotować wcześniej bulion.Włoszczyznę ( 3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 cebule, dwa liście laurowe i ziela angielskie, 2 ząbki czosnku ) zalać 1 l wody i gotować na wolnym ogniu godzinę. Jeżeli robimy to dzień wcześniej, to odstawmy
Kulinarne przemysleniabloga Wyzwania kuchenne Gazpacho z arbuzem - Gin z bloga Raz a dobrze Gazpacho z bobu - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka(...)Karczma Honorietty Desery: Hiszpańskie magdalenki - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Hiszpańskie tosty z sherry - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Naleśniki hiszpańskie, fixuelos - Emilia z bloga Turcja od kuchni Napoje: Koktajl w hiszpańskich barwach - szczypta-wege.pl z bloga szczypta-wege Leche merengada - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Sangria - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwaszczypiorkiem, sosem marinara, selerem naciowym oraz dressingiem Bleu Cheese. Chicken fajita nachos, to c hr upiące chipsy z tortilli kukurydzianej z grillowanym kurczakiem, cebulką sauté oraz zieloną papryką, zapieczone z serem Monterey Jack i podawane z plasterkami papryczki jalapeño. Serwowane z sałatą lodową, pico de gallo, guacamole oraz śmietaną. Stadium twisters, to z i emniaczane(...)wcale nie ociekają tłuszczem, a wszystko w parę chwil znika z talerzy. W międzyczasie, przed kolejnymi dania, czyli daniami głównymi na naszym stole pojawiają się różnokolorowe drinki i koktajle - alkoholowe i bezalkoholowe, dla tych, którzy za kółkiem. KOKTAJLE Corona Rita - Tequila Reposado, Triple Sec, świeży sok z limonki i cytryny,syrop z agawy, piwo Corona. Strawberry
Kulinarne przygody GatitySmoothie bowl podbija internety. Dlaczego ? Po pierwsze dlatego, że wygląda pięknie, a po drugie dlatego, że jest niezwykle zdrowe i smaczne. A
kolorowotorcikowoWiosna zawitała do Nas na dobre, mimo tego, że kapryśna, raz słońce raz deszcz. Ale to jej cały urok! Czasami musi spać deszcz abyśmy docenili promień słońca. Wszystko pomału zieleni się a my mamy co raz więcej energii i chęci do życia. Zaczynamy sięgać po owoce, szukamy tych letnich smaków. Ja dzisiaj zachęcam Was do przygotowania bardzo prostej potrawy, którą(...)truskawki w wiadrach. Potem trzeba było je szypułkować, czego strasznie nie lubiłam z moją siostrą robić. A potem te truskawki człowiek jadł od rana do wieczora, w formie koktajlu, zupy mlecznej z truskawkami, makaronu z truskawkami, bułek drożdżowych z truskawkami, ciast wszelakich i kompotu z truskawek! Takie to były dni, do których dziś choć na jedną minutę by się chciało
SMYKWKUCHNIjedna szklanka robi różnicę. Osobiście piję koktajle i wyciskam soki. Nigdy nie zjadłabym tyle surowego jarmużu czy buraka bądź selera! Dziś zrobiłam na szybko koktajl z tej właśnie książki, koktajl z malinami, burakami i kakao. Jest idealny dla osób zmęczonych oraz tych aktywnych fizycznie i uprawiających sporty. Zapobiega zmęczeniu, przyczynia się do poprawy wyników sportowych, a także zmniejsza uszkodzenia komórek(...)obrany - 1 kubek mrożonych malin - 1 świeży daktyl bez pestki - 2 łyżeczki surowego kakao Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze kielichowym i...gotowe! Jeśli nie masz buraka naciowego wykorzystaj inne zielone liście,np.szpinak. Na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniChciałam zrobić syrop miętowy, którego mogłabym używać do wypieków, koktajli i lemoniady. Niestety, poszukiwania w sieci i książkach nie przyniosły zadowalającego rezultatu i byłam bardzo zawiedziona, bo syrop nie wyszedł tak miętowy, jakbym sobie życzyła. Prezydent podpowiedział mi wtedy, że olejki eteryczne zawarte w mięcie nie rozpuszczą sią ani w odzie, ani w cukrze, dlatego samo gotowanie mięty w wodzie(...)godzin. Przekładam do garnka, dolewam zimnej wody i na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia. Gotuję nie odkrywając przykrywki (!) aż w kuchni zacznie pachnieć miętowo a liście stracą intensywny zielony kolor. Wtedy gotuję jeszcze 5 minut, zestawiam z ognia i odstawiam do wystudzenia, aż będzie całkiem zimny, nie zdejmując przykrywki! Następnie odcedzam sok, wyciskam liście mięty, dolewam do syropu
Kuchnia PrezydentowejZapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem pomimo tego, że były z pokrzywą. składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki pszennej(...)pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować ciasto naleśnikowe. Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste
Monia miesza i gotujePierwszy raz z mango lassi spotkałam się u Nigelli, później widziałam przepisy na kilku blogach, w zimie piłam herbatę o smaku mango lassi (rooibos), a niedawno
bistro mamaciii ) ślicznej herbacianej puszce zawsze znajduje się przynajmniej po jednym typie herbaty czarnej, białej, zielonej i owocowej. Z reguły więcej. Ostatnim pysznym odkryciem jest czarna herbata z mango i zielona z cytrynowym makaronikiem (seria Liptona, w której były też jagodowe muffiny czy truskawkowe babeczki ). Szaleję za herbatami białymi - są takie delikatne i eleganckie. Owocowe kupuję na potęgę; kiedy tylko zobaczę(...)zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami; już nawet mam kilka pomysłów. Póki co jednak, pogoda zachęca zdecydowanie do picia jej na gorąco... Na przekór, po herbacianym wstępie, mam dla Was koktajl idealnie gaszący pragnienie. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Moja galeria smaku wiedziałam, że niedługo po nie sięgnę. Nastał ciepły dzień, miałam w domu i truskawki, i grejpfruta, szybciutko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli myślicie, że na blogu teraz będą tylko dietetyczne twarożki, jajecznice , koktajle , czy inne napoje to bardzo się mylicie! Mięso też można jeść podczas diety. Dzisiaj na blogu podaję przepis na rewelacyjną dietetyczną Domową drobiową białą kiełbasę. Mogą taką drobiową, chudą kiełbasę jeść osoby na diecie białkowej, czyli diecie Dukana, czy diecie ketogenicznej. Nigdy bym siebie nie podejrzewała(...)ćwiartki kurczaka, po wyluzowaniu i ściągnięciu skóry ważyły 564 g 1 pojedyncza pierś kurczaka o wadze 350 g Przyprawy: 1 łyżka soli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu zielonego 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżki majeranku ½ szkl. wody (poj. 250 ml) Jelita: Przygotowanie: Pojedynczą pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKilka dni temu zaproponowałam Wam koktajl na bazie jarmużu. Kto spróbował wie, że było warto. Jak pisałam jarmuż wydałam mi się mało godny uwagi "chwastem". Naprawdę trudno było mi uwierzyć, że te piękne karbowane liście mogą służyć nie tylko do ozdoby dań, ale na przykład mają też tak zaskakujący smak. Nie przetworzone i bez dodatków nie wyróżniają się niczym szczególnym(...)oliwą z oliwek ,ewentualnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5 minut. Trzeba uważać aby nie przypalić liść ,ponieważ szybko się pieką. Idealne są zielone i chrupiące
Bon appetit mon amie