kokosowe - 19941 przepisów (strona:706/1330)

Słodkie środy - Sernik na zimno z truskawkami i kokosem 143

serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem  SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody(...)minut.  W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy.  Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi.  Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - ciasteczka z czereśniami 99

czereśniami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli czereśnie wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy(...)zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają.    Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Batoniki musli z Mixit 177

alternatywę sklepowych słodkości. Batoniki z musli Składniki: 200 g mieszanki musli Mixitna bazie płatków owsianych 1 puszka - 411 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 50 g suszonej żurawiny 50 g wiórek kokosowych 50 g płatków owsianych opcjonalnie łyżka miodu Przygotowanie: Mleko podgrzać lekko w garnuszku, dodać miód i wymieszać.    Do miski wsypać mieszankę mixit dodać pokrojoną drobno suszoną żurawinę, wiórki(...)kokosowe i wymieszać.       Dodać ciepłe mleko i mieszać   dodatkowo dodać tyle płatków owsianych aby masa była gęsta.       Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 1,5 cm i wyrównać.    Piec około 1 godziny w temperaturze 150 stopni.   Po wyjęciu z piekarnika, kiedy lekko ostygną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 130

bakaliami Helio 0,5 litra mleka 1 bułka paryska 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 garść migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 2 duże łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej(...)miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami. Do przygotowania moich makówek na szybko wykorzystałam gotową masę makową z firmy Helio .  Masa ta jest dobra w smaku i  już niejednokrotnie wykorzystywałam ją w wypiekach, szczególnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki z bitą śmietaną 143

margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo dodaję po troszeczku mąki. Na końcu wlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę oraz spirytus(...)śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawam na pół. Ubitą śmietaną przekładam pączki. Z margaryny, kakao, cukru oraz wody gotuję polewę. Gęstą polewą smaruję pączki. Oprószam wiórkami kokosowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek z owocami tropikalnymi. 115

mąki 5 jajek sól 25 dkg gęstej kwaśnej śmietany 1 torebka małego proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 15 dkg konfitury morelowej 4 dkg wiórków kokosowych Sposób wykonania : Owoce dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną(...)papierem i na górę wyłożyć odsączone owoce ( mandarynki i ananasy ). Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Upieczony placek posmarować podgrzaną,przetartą przez sitko konfiturą morelową i posypać wiórkami kokosowymi. Pokroić na małe kawałki w kształcie kwadratów

Przepisy i porady kulinarne
Pychotka budyniowo - bananowa. 200

litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki(...)serowej w chłodne miejsce. Po całkowitym zastygnięciu masy serowej, wykładamy na nią masę budyniową jasną i równo rozsmarowujemy. Na koniec oblewamy całe nasze ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy nożem, który moczymy w gorącej wodzie, aby nam się nie kleiła do noża masa z naszego pysznego ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Babka karbowana z bananami. 142

śmietany ( 12 % ) 3 dojrzałe banany 24 dkg ciemnego cukru ( trzcinowy ) otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier   Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie(...)dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 174

można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka cukru  Sól i pieprz Przygotowanie : Skorzonerę obieramy(...)zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice

cookpl
Pampuchy. Zamiennik dla pączków 174

otrębami pszennymi około 10 sztuk Składniki: 300g mieszanki mąki pszennej z otrębami pszennymi; 150 ml mleka 2%; 25g drożdży; 1 łyżka cukru brązowego; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 2 paski czekolady gorzkiej; łyżka mleka 2%; 2 sztuki kiwi; imbir. Zaczynamy.            Ciasto na pampuchy robię dokładnie tak samo, jak na pierogi(...)zrobienia zaczynu. Drożdże, odrobinę mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do całości mąki wlewam zaczyn, rozpuszczony olej kokosowy i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dodaję stopniowo mąkę, ale uważam by nie było za twarde) i odstawiam do wyrośnięcia

Życie na widelcu
Pączki z nierafinowanym olejem palmowym 182

powstał zaczyn. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, żółtka, spyrytus, skórkę i sok z cytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli(...)stopni. Odwracam patyczkiem kilkakrotnie w trakcie smażenia.  Usmażone pączki odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć je z tłuszczu.  Dodatek oleju palmowego nierafinowanego nadaje pączkom delikatny kokosowy zapach i równie delikatny smak, który znacznie zmienia smak tradycyjnego pączka. Posypuję cukrem pudrem.  Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Krem z słodkich ziemniaków z konfiturą cebulową 113

bardziej na słodko, czy może wytrawnie a co z wersją "na pikantnie"? potrzbujemy: - 1 czerwoną cebulę - 1 dużego słodkiego ziemniaka - konfiturę z cebuli - natkę pietruszki - 1 łyżeczkę śmietanki kokosowej Cebulę posiekać i podsmazyć na odrobinie tłuszczu (u mnie łyżeszka oleju kokosowego). Gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostę ziemniaka i całość dalej podsmażać, Dodać wodę (ok 2 szklanki) i ugotować

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto biszkoptowe Eli na Tłusty Czwartek i Walentynki 257

wmiksować Następnie dodać masło i dalej miksować Ananasy pokroić w drobną kostkę, wycisnąć z nich nadmiar soku, dodać je do masy  Składniki na placek z białek i wiórek kokosowych : 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 dag wiórek kokosowych Przygotowanie : Białka ubić na pianę , dodać 1 szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną, wtedy dosypać stopniowo wiórki, upiec

Proste Potrawy
Kokosanki z cynamonem 140

Będzie zdecydowanie mniej kalorycznie ;)  No ale póki co mam zamiar się jeszcze rozkoszować przez chwilę domowymi słodyczami... Potrzebne nam (na 18 sporych sztuk): - 4 białka - 250 g wiórek kokosowych - 80 gramów masła - pół szklanki brązowego cukru - 3 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: W misce mieszamy wiórki kokosowe z cynamonem i roztopionym masłem. W drugiej misce

W poszukiwaniu inspiracji