żeby zrobić go z mrożonego banana. Ja jednak robiłam go podczas choroby i zrezygnowałam z zimnej wersji. Koktajl jest dość słodki, a to ze względu na wodę kokosową oraz banana, ale bardzo smaczny. Ja na pewno będę go robić nie raz. Składniki: 1 banan (może być zamrożony) 8 g nasion chia (1 łyżka(...)wody kokosowej 1 łyżeczka mielonych migdałów 50 ml espresso Wykonanie: Banana obrać ze skórki. Wrzucić z pozostałymi składnikami do blendera i dokładnie zmiksować. Podawać natychmiast
Sto kolorów kuchniZapraszam :) Składniki : 1 kg mąki 2 szklanki mleka 100 g margaryny roztopionej 4 żółtka 1 szklanka cukru 5 dag drożdży 2 cukry waniliowe Nutella Wiórki kokosowe Białko cukier Wykonanie : Do ciepłego mleka dodać drożdże , cukier , cukier waniliowy , szklankę mąki , wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Gdy drożdże podrosną dodać żółtka(...)równych nacięć . Bierzemy po 2 paski i wywijamy dwa razy na zewnątrz , jeden w lewą stronę , drugi w prawą stronę. Tak przygotowany kwiat smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi z cukrem. Z ciasta możecie zrobić dowolne nacięcia i wywijać w różne kształty . Ja jeną część zrobiłam np: z kwadratu . Pieczemy w temperaturze 180 st około20/25 minut na złoty kolor
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenie 4 żółtka 300 g dżemu z czarnej pożeczki krem 1 kostka margaryny 1 szklanka kaszki manny 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka czystej wódki Do miski wsypać wiórki, kaszkę, cukier i wlać wódkę, wymieszać i zostawić na noc.Następnego dnia masę włożyć na sito, aby ewentualny alkohol(...)odcedzić. Alkohol ten smakuje jak likier kokosowy i można go wypić ;-) Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce masy. Składniki na ciasto mieszamy, szybko ugniatamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez 15-20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przełożyć kremem
Jadło i czytadłobezowe okrągłe blaty 2 puszki brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 litr kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wiórek kokosowych ozdobne cukiernicze koraliki Dwie galaretki przygotować w 2 szklankach wody. Brzoskwinie odcedzić. Odłożyć większe kawałki do dekoracji. Pozostałe pokroić w drobną kosteczkę. Kremówkę ubić. Odłożyć ok. 2 szklanek do dekoracji. Pozostałą ubitą śmietanę wymieszać z brzoskwiniami i tężejąca galaretką(...)Szybko przełożyć masą blaty bezowe. Żelatynę rozpuścić w ok. ¼ szklanki gorącej wody. Zimną i tężejącą wymieszać z odłożoną kremówką. Posmarować nią tort, udekorować brzoskwiniami, a boki obsypać wiórkami kokosowymi. Na brzoskwinie można jeszcze ewentualnie wylać cienką warstwą galaretkę brzoskwiniową
Jadło i czytadłonaszym milusińskim dużo zabawy przy jego jedzeniu. 1 galaretka Blue Coracao 1,5 szklanki wody o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej) 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wiórek kokosowych owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy roślinność do akwarium to: melisa, mięta. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody(...)kolor wody do akwarium - woda ta sprawi, iż galaretka będzie bardziej błękitna). Dodajemy resztę wody pomarańczowej i odstawiamy. Deser podajemy w naczyniu kulistym. Na samo dno wsypujemy wiórki kokosowe, gdy opiją się galaretką są naprawdę pyszne. Tak więc zalewamy wiórki i odstawiamy do lodówki, aż dno akwarium nam stężeje. W tym czasie przygotowujemy rybki, wycinamy je z owoców
Jadło i czytadłoBiszkopt na średnią blachę: 4 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka miałkiego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kokosowa 300 g wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru (może być trochę więcej) 3 łyżeczki żelatyny ciastka pepitki - 3 paczki czekolada 1/2 tabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno
Jadło i czytadłoSerowe kulki można przygotować w dosłownie kilka minut, obtaczać je można w orzechach, kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych, kolorowych drażetkach itp. Do środka możecie włożyć orzechy, daktyle, czekoladki. Gotowe kulki można położyć na talerzu lub nadziać na wykałaczki i utykać np. w połówce jabłka. 1 opakowanie serka Almette - śmietankowego lub owocowego 2 opakowania śmietan fixu(...)produkty do obtaczania mogą to być: kakao, cynamon, wiórki kokosowe, kolorowe draże, cukiernicze wiórki, zmielone orzechy do środka serowej kulki można dodać: orzechy, rodzynki, suszone owoce, czekoladki... Serek należy dokładnie wymieszać z śmietan fixem. Masa zgęstnieje wystarczająco aby zrobić z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki obtaczać w wybranej panierce, układać na talerzu lub nadziewać na wykałaczki
Jadło i czytadłoWykwintny deser, który rozpieści nasze podniebienie, pobudzi zmysły, a przy tym jest bardzo łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 litr mleka 100 ml likieru advocat 100 gram wiórków kokosowych 50 g masła szczypta cynamonu 1 cukier waniliowy 7 łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru pudru 200 ml malin Wykonanie: Mleko przelewamy do garnka dodajemy masło, wiórki kokosowe, cynamon, cukier puder, cukier
kgwjanczewozachować intensywnie pomarańczowy kolor, nie do uzyskania przy puree go towanym. Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie + tężenie Porcje: 10 Składniki: Krem: 1 batat, 5 pomarańczy, 400 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku, łyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy(...)pozostawiając część owoców w całości. Z pomarańczy ściąć skórę (razem z cienką, białą błoną), wyciąć fileciki, z pozostałych części wycisnąć sok. Gorące bataty wydrążyć łyżką, dodać mleko kokosowe, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić do smaku. Do gorącej masy dodać agar-agar w proporcji
SzczyptaSmaQprzygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 250 g obranych krewetek tygrysich cebula 2 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku łyżeczka nasion kuminu 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego łyżka sosu rybnego 2 liście limonki kaffir świeża kolendra olej do woka dodatkowo: makaron ryżowy lub ryż jaśminowy Krewetki rozmrozić. Na patelni lub woku rozgrzać olej. Cebulę posiekać i zeszklić(...)oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kumin i podsmażyć całość, a po kilku minutach dodać czerwoną pastę curry, zamieszać i ponownie podsmażyć. Wlać mleko kokosowe i sos rybny, wrzucić liście kaffiru. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, po tym czasie dodać krewetki i dusić kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowe curry przełożyć na talerze i posypać
wyzwania kuchennePrzygotowuję go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........ Składniki /2 porcje/ 2 filety z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyzka soku z cytryny sól i pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub(...)niej plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny. Podlać niewielką ilością gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. -Doprawić do smaku solą . -Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie szpinakowa
Zakamarki mojej kuchniząbki czosnku - sól ziołowa (u mnie z młynka) - świeżo mielony pieprz - sól (u mnie himalajska) - 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - garść suszonych grzybów - czosnek mielony - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka masła, u mnie bez laktozy (można pominąć) Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. W garnku (u mnie wysoka patelnia) rozgrzać olej kokosowy, dodać obraną, pokrojoną
Smaczne Zdrowewyszło 15 średniej wielkości babeczek. Wytrawne muffiny drożdżowe Składniki: 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej); 150 ml wody; 25 g drożdży; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego; 1/2 łyżeczki cukru; 30 g suszonych pomidorów (w zalewie); 10 sztuk oliwek zielonych; 1 łyżeczka przyprawy Kamis (suszone pomidory, czosnek, bazylia, sól); 1 łyżeczka suszonej cebuli; szczypta pieprzu cayenne; Dodatkowo(...)czasie do misy dodaję wszystkie suche składniki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz w krążki oliwki. Następnie gotowy zaczyn dodaję do suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam
Życie na widelcuSkładniki: 125 g płatków owsianych, 125 g płatków jaglanych, 1 garść suszonych jagód leśnych, 1 garść chipsów kokosowych, 1 garść jagód inkaskich, 2 garście blanszowanych migdałów, 3 łyżki słonecznika łuskanego, 3 łyżki sezamu, 5 łyżek miodu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 szczypty soli, 6 łyżek wody. Przygotowanie: W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik(...)stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną jagody leśne, inkasie i chipsy kokosowe. Granolę przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku More than Jar ). Możemy tak ją przechowywać do kilku tygodni
Aga w kuchnisztuk, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 4 krople, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, masło lub margaryna 20 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, rodzynki 5 dag, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat utrzeć w robocie do białości wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką
W Mojej Kuchni Lubię