Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gramów wiórków kokosowych Szklankę cukru, 2 jajka i 3 żółtka ubić (białka zostawić), dodać szklankę maślanki i dolewać olej cienkim strumieniem Mąką wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta, następnie(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto Nastawić piecyk na 180 stopni Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać 0,5 szklanki cukru Całość wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto Piec 40 minut Można posypać cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robiłam, gdyż ciasto jest dosyć słodkie Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compotrawy warte są opisania. Będzie dzisiaj na ostro. Fanów brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) 0,4 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 2 duże pomidory 1 cebula czerwona 2 lub 3 ząbki czosnku 1 cytryna 6 łyżek oleju palmowego dende* garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi(...)najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe). Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez
Smaki BrazyliiSkładniki: 125 g płatków owsianych, 125 g płatków jaglanych, 1 garść suszonej morwy, 1 garść chipsów kokosowych, 1 garść rodzynek korynckich, 2 garście blanszowanych migdałów, 3 łyżki słonecznika łuskanego, 3 łyżki sezamu, 5 łyżek miodu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 szczypty soli, 6 łyżek wody. Przygotowanie: W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik, sezam(...)minut w 160 stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną morwę, rodzynki korynckie i chipsy kokosowe. Granolę przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku More than Jar ). Możemy tak ją przechowywać do kilku tygodni
Aga w kuchnimiłością i starannością i doda szczyptę cierpliwości w zamian odda smak i urok. Beza popęka, ale dodaje jej to urody. Nie bójcie się bezy i dajcie jej szansę. Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurką była moim walentynkowym hitem i z premedytacją jej nie opisałam przed 14-stym lutego. To deser, który mówi kocham i lubię i warto robić go częściej(...)Nowy post Beza kokosowa z delikatną waniliową chmurką pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcepłatków owsianych 75 g płatków jęczmiennych błyskawicznych 50 g margaryny 2 duże łyżki śmietany kremówki 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao opcjonalnie 1 łyżka słodkiego kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Płatki owsiane wymieszać z jęczmiennymi i uprażyć na suchej patelni. Płatki zostawiamy do ostudzenia. W garnku rozpuścić margarynę i dodać do niej śmietanę, cukier, kakaa, cały czas trzymając na ogniu(...)Jeśli masa jest bardzo gęsta dodać pół szklanki mleka lub wody. Całość odstawiamy, aż płatki nasiąkną i masa zgęstnieje. Następnie formujemy z masy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiserniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody(...)minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczereśniami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli czereśnie wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy(...)zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają. Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkialternatywę sklepowych słodkości. Batoniki z musli Składniki: 200 g mieszanki musli Mixitna bazie płatków owsianych 1 puszka - 411 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 50 g suszonej żurawiny 50 g wiórek kokosowych 50 g płatków owsianych opcjonalnie łyżka miodu Przygotowanie: Mleko podgrzać lekko w garnuszku, dodać miód i wymieszać. Do miski wsypać mieszankę mixit dodać pokrojoną drobno suszoną żurawinę, wiórki(...)kokosowe i wymieszać. Dodać ciepłe mleko i mieszać dodatkowo dodać tyle płatków owsianych aby masa była gęsta. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 1,5 cm i wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy lekko ostygną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibakaliami Helio 0,5 litra mleka 1 bułka paryska 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 garść migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 2 duże łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej(...)miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami. Do przygotowania moich makówek na szybko wykorzystałam gotową masę makową z firmy Helio . Masa ta jest dobra w smaku i już niejednokrotnie wykorzystywałam ją w wypiekach, szczególnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimargaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo dodaję po troszeczku mąki. Na końcu wlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę oraz spirytus(...)śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawam na pół. Ubitą śmietaną przekładam pączki. Z margaryny, kakao, cukru oraz wody gotuję polewę. Gęstą polewą smaruję pączki. Oprószam wiórkami kokosowymi
Tradycyjna kuchnia Kasimąki 5 jajek sól 25 dkg gęstej kwaśnej śmietany 1 torebka małego proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 15 dkg konfitury morelowej 4 dkg wiórków kokosowych Sposób wykonania : Owoce dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną(...)papierem i na górę wyłożyć odsączone owoce ( mandarynki i ananasy ). Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Upieczony placek posmarować podgrzaną,przetartą przez sitko konfiturą morelową i posypać wiórkami kokosowymi. Pokroić na małe kawałki w kształcie kwadratów
Przepisy i porady kulinarnelitry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką. Banany obrać ze skórki(...)serowej w chłodne miejsce. Po całkowitym zastygnięciu masy serowej, wykładamy na nią masę budyniową jasną i równo rozsmarowujemy. Na koniec oblewamy całe nasze ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy nożem, który moczymy w gorącej wodzie, aby nam się nie kleiła do noża masa z naszego pysznego ciasta
Przepisy i porady kulinarneśmietany ( 12 % ) 3 dojrzałe banany 24 dkg ciemnego cukru ( trzcinowy ) otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie(...)dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru
Przepisy i porady kulinarnemożna je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę. Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, Szczypta mielonego kuminu, Szczypta gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej , 1 łyżeczka cukru Sól i pieprz Przygotowanie : Skorzonerę obieramy(...)zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice
cookpl