kokosowe - 19941 przepisów (strona:714/1330)

Gaeng keow wan nua 147

pokrojone,1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna),kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,1 łyżka cukru (ja nie dodałam),225 ml mleczka kokosowego,liście bazylii (dekoracja do posypania).Wykonanie:W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta

Kulinarna rozmowa
Curry z mleczkiem kokosowym 136

produkty, w zasadzie od tamtego czasu zaczęłam gotować. SkładnikiGaram Masala 1 łyżkaCumin 1 łyżkaCynamon 1 łyżkaImbir 1 łyżeczkaKardamon 1 łyżeczkaKolendra kilka ziarenKurkuma 1 łyżkaLiść laurowy 1 liśćGoździki 3 sztukiMleko kokosowe cała puszka 400 ml,Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci),Papryka słodka 1 łyżeczkaPapryka ostra 1 łyżeczkaSól do smaku (na sam koniec)Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może(...)Powstaje ciemna pasta, dodajemy mięso oraz ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos.  Dodajemy odrobinę soli do smaku.Podajemy z ryżem

Kulinarna rozmowa
Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami 117

stopionej przestudzonej margaryny do pieczenia i smażenia Palma,szczypta kurkumy,1 łyżka drobno posiekanego imbiru kandyzowanego,nadzienie:750 g kwaśnych jabłek,2 łyżki soku z cytryny,50 g wiórków kokosowych,50 g pistacji,50 g mieszanki kandyzowanych skórek owoców,ponadto:mąka do posypywania,tłuszcz do smarowania formy,50 g galaretki jabłkowej,cukier puder do posypania.Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski(...)mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i skórkami z owoców.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie

Moniki Smakołyki
Moqueca de bacalhau 173

cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny dodajemy kilka kropel tabasco lub chilli. Garnek przykrywamy i dusimy 20 minut.  Ryba musi być

Smaki Brazylii
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 148

razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora),  kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Bacalhau w momencie zakupu jest już wcześniej "przegotowany",  dlatego przygotowanie moqueca trwa tak krótko.Znakiem

Smaki Brazylii
Brigadeiros czyli brazylijski słodyczowy szał! 136

jest Wam liczba pochłoniętych kalorii dodać należy 3 łyżki gorzkiego kakao)3) łyżka masła lub margaryny np. Kasi4) do przybrania polecam: płatki dekoracyjne o smaku czekoladowym (dla Twardzieli), wiórki kokosowe, zmielone orzechy, płatki migdałów lub też zmielone herbatniki5) małe papierowe foremeczki na babeczkiPrzygotowanie:Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień (w przypadku naszej kuchenki(...)godziny).Przez rozpoczęciem toczenia kuleczek dobrze jest posmarować ręce masłem aby masa nie kleiła się do palców. Kuleczki koniecznie obtaczamy w posypce czy to z płatków czekoladowych czy wiórek kokosowych (jak zaproponowano powyżej). Obtoczmy grubo. Gotowe przekładamy do foremeczek.Nie przejmujmy się gdy troszkę się spłaszczą. Dobrze jest je trzymać w lodówce

Smaki Brazylii
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 123

rosołu (3 marchewki, kawałek selera,   pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami   Składniki na paluszki:                                                - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego- 1 małe jajko(...)rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą  zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy

mojewypiekiinietylko
Faworki drobiowe 1444

Składniki:                                               - piersi drobiowe (ok. 60 dag)- marynata składająca się z:ciemnego sosu sojowegososu teriyakioleju sezamowegosoku z cytrynyczosnkuświeżo zmielonego pieprzuchilli w płatkachwędzonej papryki w proszku- mąka pszenna do obtoczenia- olej kokosowy do smażenia  Umyte filety osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na plastry. Z całej porcji (60 dag) wyszło mi 10 sztuk. Każdy nacięłam pośrodku, na ok. 2 cm. Przewinęłam i uformowałam(...)aromatu dołożyłam skórkę z wyciśniętej cytryny). Pojemnik wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień, porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak). Ot i cała filozofia faworków drobiowych.          Podałam na ryżu z kukurydzą i sałatą. Co do tego „znudzenia kurą”, to trochę przesadziłam. Lubię mięso

mojewypiekiinietylko
Rolada orzechowa 171

wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania rolad     Składniki na masę orzechową:     - 420g orzechów laskowych- 200g mielonych migdałów- 4 łyżki wiórków kokosowych- 200 g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 jajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa       Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami(...)Potem mielę je w blenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka z cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową –  mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę

mojewypiekiinietylko
Chatka Puchatka 609

ciasto:              - 360g twarogu + 250g serka mascarpone- 200g masła- 3/4 szklanki cukru pudru- ekstrakt waniliowy- 1 łyżka kakao- 36 szt. Herbatników Petit Beurre- brzoskwinie z syropu – 5 połówek- wiórki kokosowe do posypania ciasta        Składniki na polewę:                        - 1/2 kostki masła- 1/2 szklanki cukru- 1,5 łyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)dodatkiem cukru, wody, kakao. Gdy cukier się rozpuści dodajemy 2 łyżki kawy i ekstrakt waniliowy. Mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania. Polewę studzimy, polewamy naszą chatkę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na godzinę do lodówki.Chatka Puchatka, czy chatka baby jagi – jakby nie nazwał – smakuje tak samo pysznie. Można wprowadzać swoje modyfikacje przepisu, dając inne owoce, galaretkę… zamiast ciemnej

mojewypiekiinietylko
Zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem 136

Miałam zrobić  sałatkę z tortelloni, a „wyszła” – rozgrzewająca zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem.    Składniki:                       - 1,5 l rosołu- 2 opakowania tortelloni- 2 opakowania przecieru pomidorowego- 400ml mleka kokosowego (1 puszka)- ok. 400g pora (nie zważyłam, może trochę więcej)- 1 duża czerwona papryka- 2 małe główki czosnku- chilli (ma być ostro, więc sporo)- sól- świeżo zmielony pieprz- cukier(...)sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę mleka kokosowego, dodałam pokrojony czosnek, marchewkę z rosołu, posiekaną chilli, doprawiłam cukrem, solą, pieprzem i cynamonem. Zagotowałam.Podałam, oczywiście z tortelloni. Zupa wyszła pyyysznie ostra, z delikatnie łagodzacą nutą cynamonu. Idealna

mojewypiekiinietylko
Kolorowa pieczeń 181

czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa,  chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty(...)tartą bułką. Na dno formy wyłożyłam część mięsa, na które poukładałam paski papryki, kolejną warstwę mięsną, ponownie papryki – i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyłam papryki i olej kokosowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175°C  na 1 godzinę 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam w keksówce, aby pieczeń przestygła. Po ostudzeniu wyjęłam z formy (przełożyłam na czysty

mojewypiekiinietylko
Pappardelle z brokułami 188

Składniki:                            - ok. 300 g makaronu- 2 brokuły- 2 szalotki bananowe- 3 ząbki czosnku- koperek- 400 ml śmietany kremówki- 200 ml kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i soku cytrynowego,  przez 3 minuty. Przełożyłam do wody z dodatkiem lodu, a następnie(...)wyjęłam, odsączyłam z wody i pokroiłam je na cząstki (kilka zostawiłam w całości).  Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam pokrojone szalotki z czosnkiem, dodałam pokrojone brokuły. Obie śmietany wymieszałam z solą i wlałam na patelnię z brokułami, dodałam posiekany koperek, doprawiłam białym pieprzem i czosnkiem. Gotowałam do chwili, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (pod koniec gotowania dodałam pozostałe brokuły

mojewypiekiinietylko
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 186

pojedyncze filety z kurczaka- 2 łyżki oleju arachidowego- sok z połowy cytryny- 2 łyżki sosu sojowego light- czosnek suszony- świeżo mielony pieprz- mielone chilli- papryka wędzona- świeży rozmaryn- olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica (dwa ważą ok. 600g(...)sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa. Smażę po 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety zawijam w folię aluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas

mojewypiekiinietylko
Bitki schabowe zapiekane z ananasem 189

Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki).  Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze bitki i smażymy

mojewypiekiinietylko