żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimyRobimy masę kokosową.2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu
W kuchennym oknie EwyPyszne i do tego zdrowe praliny kokosowe z migdałami, które można podawać nawet dzieciom. Bardzo łatwe wykonanie na pewno zachęca do ich zrobienia. Praliny w smaku
Kuchcik gotujeDeser ze zdrowymi nasionkami chia na mleczku kokosowym z deserową czekoladą oraz borówkami, w sam raz na ciepłe letnie dni, poza chłodzeniem robi się go błyskawicznie
Wanilia i Kardamonjajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g cukru 200 g wiórek kokosowych (u mnie Helio ) Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła(...)TEGO przepisu . Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut
PatiGotujeBajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Mania Gotowaniapiekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy. Składniki ta okrągłą formę ok. 24 cm . 100 g migdałów pokrojonych w kostkę (bez skórki), 200 g wiórek kokosowych, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru trzcinowego, ponadto: 4 jaja, 100 g cukru trzcinowego, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g cukru migdałowego
Moniki SmakołykiSkładniki: Suche: 70g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej 70g erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 70g masła orzechowego – bez soli i cukru 70g oleju kokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie(...)leniwych: można krótko miksować w malakserze, wychodzi prawie to samo ;)). Starte jabłko mieszamy ze wszystkimi mokrymi składnikami: masłem orzechowym, olejem kokosowym, jajkiem i jogurtem naturalnym. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy niezbyt dokładnie. Tak niedokładnie rozmieszaną masę rozkładamy do papilotek. Teraz możemy zrobić kruszonkę
Jak gotować i nie zwariowaćDzień Kobiet ale i kolejne Wyzwanie Blogerek i Blogerów. W tym miesiącu tematem naszej zabawy był deser bez pieczenia. Najpierw planowałam deser w pucharku, ale nie chciałam nic z galaretką. Później miał być krem z owocami. Ostateczna wersja to kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Coś jak popularne kuleczki Rafaello. Składniki :* 21 herbatników* pół kostki masła
Magiczne Życie Martyproszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżeczka sody, 1 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego. Masa migdałowa: 2 szklanki zblendowanych na masło crunchy MIGDAŁÓW BLANSZOWANYCH. 1 1/2 szklanki daktyli suszonych, 1/2 szklanki wody, Szczypta soli. Masa kokosowa (śmietanka): 5 szklanek wiórków kokosowych, 1/2 szklanki ksylitolu lub erytolu(...)łyżek domowej konfitury wiśniowej. Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Masa migdałowa: Zblednowane i uprzednio podprażone (15 min w 130 stopniach) MIGDAŁY dokładnie blendujemy z daktylami, wodą i solą. Masa kokosowa: Wszystkie składniki
Jeść, by żyć w zdrowiusera na sernik z wiaderka 5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M 4 łyżki kostki jabłkowej ze skórką Amkez * 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią olej kokosowy do smażenia *doskonale nada się również kostka bez skórki, ale dziś miałam pod ręką akurat tamtą Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt, dodajemy(...)wbijamy 1 jajko i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną kostkę jabłkową, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Smażymy placuszki z obu stron na małym płomieniu. Placuszki są bardzo delikatne, więc trzeba je ostrożnie obracać (ja używam do tego łopatki
Słodkie okruszkioryginalnym przepisie z książki. Kokosanki I Składniki na moje zmodyfikowane ciasteczka: 90 wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu). Z termoobiegiem piekłam ok. 30 minut w temp. 150C. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, pod koniec(...)minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce piekarnika. Kokosanki II Składniki z oryginalnego przepisu Pyszne 25 : 250 g wiórków kokosowych 60 g masła 150 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu). Masło włóż
Zasmakuj Kuchnipowyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta soli himalajskiej opcjonalnie słodzik ( ksylitol , erytrytol, stewia do smaku) Dodatki: 100 g czekolady gorzkiej minimum 81% lub domowej polewy czekoladowej (90 g oleju kokosowego, 20 g kakao 100%) aromat np. waniliowy, rumowy, pomarańczowy masło orzechowe alkohol np. whisky(...)następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania
Ola la LCHFKiedy zobaczyłam to ciasto tutaj wiedziałam, że będzie pyszne. Efekt mnie bardzo zadowolił… mnie, a raczej moje podniebienie. Połączenie trzech smaków – orzechowego spodu, kokosowej
Smaki Na Talerzu