knedle z sliwkami - 249 przepisów (strona:14/17)

Knedle ze śliwkami. 176

pół, Z każdej części zrobić wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek uformować mniej więcej w kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środek śliwkę, zawinąć, dobrze skleić brzegi i uformować kulkę. Zagotować wodę, posolić. Wrzucać partiami knedle. Po wrzuceniu knedli lekko je od spodu zamieszać by nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu gotować ok.3minuty. Na patelni rozpuścić masło

W kuchni u Moniki
Knedle z morelami II 156

znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze, a poranki z dnia na dzień bardziej mgliste(...)placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami... 171

podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu cedzakiem wyjmować

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 168

godziny do zamrażarki rozbełtać jajka. Knedle obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut, do złoto-brazowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z upieczonymi kaczymi udkami lub gęsiną uwagi: świetne do odgrzewania na drugi dzień - na patelni(...)godzin w zależności od wielkości, aż do zrumienienia podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Możesz dodatkowo zabielić sos śmietaną. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 155

śliwek do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto(...)dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia) Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt. tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około

greenscarf
Knedle ziemniaczano serowe z owocami 145

prawda sezon na truskawki mija bezpowrotnie, ale ta wersja jest moją ulubioną  i taką ją zaprezentuję. Knedle można robić z dowolnymi owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko(...)białego sera (jednokrotnie zmielony) 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić

kawawszklance
Knedle ze śliwkami 171

dłoni na okrągły placuszek. Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną całą śliwkę (jeżeli są małe) lub połówkę (jeżeli śliwki są duże). Zawijamy w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem

bistro mama
Knedle 263

Kluski nadziewane owocami Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Co Lila jadła w środę ? 23 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 152

Kolacja 19:00 Zostały nam ziemniaki z obiadu i śliwki tak wyjątkowo na mnie patrzyły, więc wyszły kluski ze śliwkami. Jak byłam mała to takie danie jadło się z roztopioną margaryną (auuuuu, fuj, fuj!!) i cukrem. Ahhh, babcina wersja knedli. Teraz jemy z jogurtem naturalnym i miodem. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
KNEDLE---GNOCCHI 89

jajka -- 400 g śliwki --4 łyżki posiekanych migdałów --2 łyżki brązowego cukru  --4 łyżki masła --gęsta śmietana(...)małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną. Gnocchi

w mojej kuchni
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 159

śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim moim odkryciem są czerwone mirabelki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Poprosiłam więc Piotra aby mi je przywiózł, drzewo z mirabelkami, które sobie upatrzyłam jest niczyje, mirabelki rosną sobie niedaleko działki mojego taty, w gąszczu dzikich malin, za płotem. Piotrek przywiózł cały kosz, przygotowałam więc knedle z mirabelkami(...)prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe.   SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub karmel z wanilią w młynku od Kotanyi PRZYGOTOWANIE: Śliwki mirabelki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pampuchy / knedle drożdżowe ze śliwkami 178

się na te wspaniałe kluseczki knedle jednak ostatnio dowiedziałam się że nazwa właściwa to pampuchy które właściwie powinno robić się na parze. Składniki na ok 13 kluseczek: Pół kostki drożdży pół szklanki cukru szczypta soli mleko mąka 2 jajka masło do polania oraz cukier do posypania po ugotowaniu śliwki Wykonanie: Pół szklanki mleka lekko podgrzać dosypać

Pychotkaaa
Tyrolskie knedle szpinakowe 230

Inna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką. Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego? Tak czy siak są pyszne i warte wypróbowania. Ja podałam z aromatycznym masłem szałwiowym. Nadają się jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsiwa. Zapraszam gorąco do próbowania. Tyrolskie knedle szpinakowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Knedle z truskawkami 129

wielu wersjach, truskawkami, śliwkami, malinami itp. Moje podałam polane jogurtem naturalnym, posypane cukrem i cynamonem, były pyszne. Zapraszam do przepisu Składniki 1,5 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 1/2 szklanki … Czytaj dalej Knedle z truskawkami

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania