razem przyszły mi do głowy knedle, które ostatnio jadłam chyba we wczesnym dzieciństwie. Okazuje się, że zrobienie ich nawet w wersji bezglutenowej i w dodatku wegańskiej jest dziecinnie proste. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 550 - 600 gram fioletowych ziemniaków 6-8 śliwek węgierek cynamon cukier kokosowy, lub trzcinowy olej kokosowy sól(...)wzdłuż, ale nie do końca, tylko tyle aby udało się usunąć pestkę, na jej miejsce wsypujemy trochę cynamonu. Zmykamy śliwkę i każdą oblepiamy porcją ciasta. Najlepiej uformować w dłoni placek, na środku ułożyć śliwkę i zawinąć w nadmiar ciasta. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy posypane cukrem i cynamonem i polane roztopionym
Quinoa Raz!właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :) Jak jeść śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :) Składniki: kilka słodkich śliwek ser feta mięta papryczka chilli
Taste Of My DayTwarożek, śliwki, cynamon...Obiadek na słodko z darami późnego lata - ulubione knedle moich córek :) Składniki: Na ciasto: 50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób(...)kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce. Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy
Nie tylko w kuchnimączne rzeczy, typu pierogi, naleśniki, kluski....💗 Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka 1 szkl(...)ciasta uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków rozpłaszczyć, na środku ułożyć kilka jeżyn posypać delikatnie cukrem waniliowym, zwinąć w kulkę i dokładnie zlepić, formując knedle. uformowane knedle wrzucać na wrzącą wodę i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle na talerzu polać roztopionym masłem i oprószyć cynamonem i cukrem
Kuchnia w opałachoknem zimno, resztki kolorowych liści na drzewach rozwiewa wiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne owoce w tym śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do mięsa. Zapach cynamonu, goździków zawsze kojarzy mi się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa
Basia w kuchniWitajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja
vegetanieśliwki zalać wrzątkiem i odstawić. Pieczarki posiekać i obsmażyć. Kapustę przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia, razem ze śliwkami, grzybami leśnymi i pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać zmielone składniki, chwilę obsmażać doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i miodem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól(...)minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: grzyby leśne , kapusta kiszona , pieczarki , śliwki
https:KKuchniaMniam. Przygotowałam je według tego samego przepisu co prezentowane kiedyś knedle z truskawkami ( klik ). Wyszły również wyśmienite :) Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 śliwek cukier, cynamon, masło, wiórki kokosowe Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Śliwki umyć, przekroić na pół(...)kształt grubszego placuszka. Na środek położyć śliwkę (lub połówkę - w zależności od wielkości owocu) i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na kluski) i odstawić na posypaną mąką deskę lub ściereczkę. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć wrzucić pojedynczo knedle. Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię gotować przez
My simple kitchenZapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Śliwki myjemy i drylujemy. Ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty i na każdy kwadrat układamy śliwkę lub połowę śliwki w zależności od wielkości. Formujemy knedle i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane knedle posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniLubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią
W mojej kuchniSkładniki: 700 g ziemniaków 500 g sera białego 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 25-30 wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć
magiczna kuchnia KasiStała sobie na stole i kusiła ich czerwienią – miska ze śliwkami. Dorodne, dojrzałe uświadomiły mi, że na blogu jeszcze nie gościł placek na maślance ze śliwkami. Z mojej strony to niedopatrzenie, bo były knedle w kilku wersjach, więc czas ten brak uzupełnić. Składniki na blaszkę 39 x 30cm: - 5 jaj - 5 szklanek mąki tortowej * - 1 szklanka oleju kokosowego płynnego(...)szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - esencja migdałowa Dodatkowo: - 12 dużych, dojrzałych śliwek - 8 łyżek wiórków kokosoweych - 4 do posypania ciasta przed ułożeniem owoców i 4 do posypania na wierzch kruszonki - kruszonka ( przepis na blogu ) - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Umyte śliwki pozbawiamy pestek
mojewypiekiinietylkoroku całkiem zapomniałam. Nadrabiam zaległości, zrobiłam je na bazie mąki orkiszowej, wyszły miękkie i delikatne, polecam gorąco. Pewnie w tym sezonie zrobię jeszcze ze śliwkami ale na razie te truskawkowe pobiły rekord pyszności. Knedle z truskawkami na mące orkiszowej z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezeszłego stoją w piwnicy nie zjedzone, ale siła wyższa... trochę jednak zrobić muszę, bo nie byłabym sobą ;-) No więc padło na śliwki, bo lubię je w każdej wersji :-) Trochę zamroziłam - będą w zimie do knedli albo do ciasta, a trochę przesmażyłam, ale nie na takie klasyczne powidła, tylko rzadkie śliwki, przypominające bardziej konfiturę. Są rewelacyjne! Nie za słodkie
Czary - gary w kuchni