kszałtem serca :) Oczywiście w ten dzień sprawdzi się dowolny przepis z bloga, o ile dodacie do niego... odrobiny miłości! :) Bezjajeczne gofry ziemniaczane Karmelowe gofry z ciecierzycy Śliwki w migdałowym cieści e Pudding z chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku(...)serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami
Poranek na słodkoŻółte i czerwone mirabelki to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew, za działkowym płotem, czy po prostu przy bocznych drogach. Jako dziecko rzucaliśmy się nimi podczas zabawy, jak nam się chciało pić i jeść to zaspokajały te pragnienia, bo mirabelki są smaczne i słodkie owoce, według mnie niedoceniane. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek(...)mówi na nie chwasty. Ale na moją prośbę przyniósł ich cały koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, upiekłam z nimi tartę, zrobiłam też knedle z mirabelkami. Ja postanowiłam dzisiaj przygotować kompot z mirabelek, tych czerwonych, żółte mirabelki czekają na swój czas.. U nas zawsze do obiadu był kompot. Czy ktoś jeszcze przygotowuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe o cudnym smaku i kolorze. Przygotowałam też knedle z mirabelkami, kompot z mirabelek. Ale Piotrek przywiózł też żółte mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem(...)usuwać pestek 3 litry umytych mirabelek wrzuciłam do garnka, zagotowałam i gotowałam ok. 20 minut aż się rozpadły, wtedy przetarłam je przez durszlak, pestki zostały na durszlaku a reszta śliwek została ponownie wrzucona do garnka, zasypałam mirabelki 1,5 szklanki cukru (jeśli wam za mało można dodać więcej) i gotowałam na małym ogniu aż dżem zgęstniał, pod koniec dałam szczyptę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek. Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia. ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka(...)ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. My zjedliśmy z ketchupem
AZgotuj!Niepostrzeżenie zaczął się październik. Wraz z nim nieco zwolniłam. W pracy troszkę udało się wyhamować, starsze dziecko skończyło oba kierunki studiów i dostało pracę, młodsze szykuje
W mojej kuchnikompotów lub powideł. Poniższe informacje mam nadzieję rozwiążą problem. Przedstawię kilka najbardziej popularnych odmian śliwek i w jaki sposób najlepiej spożytkować je w naszej kuchni. Popularne odmiany śliwek: Empress - owoc duży, elipsoidalny, kształt typowej węgierki. Skórka granatowoczarna z charakterystycznym jasnym nalotem. Miąż zielonkawożółty w niektórych miejscach niezbyt dobrze oddzielający się od pestki, soczysty i słodki. Najlepsze do jedzenia(...)nadaje się też na kompoty, dżemy i do suszenia. Węgierka - owoc owalny o ciemnofioletowej skórce i żółtozielonym miąższem. Nie rozpadają się dlatego bardzo dobrze nadają się do robienia knedli, piec ciasta, marynować itp. Na powidła najlepiej kupować je pod koniec września (mogą być lekko pomarszczone są wtedy tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania zbyt dużej ilości cukru
Ciastka - domowe słodkościtekstu i myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało(...)grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia). W pracy piję też dużo wody, w domu już gorzej :) LUNCH (godz. 13.30 - 14.00) Nie przepadam za tym słowem, ale ono najlepiej oddaje
bistro mama