Śliwki w tym roku pięknie obrodziły, warto więc to wykorzystać! Proponuję zrobić z nich nadzienie do knedli, które z pewnością zasmakują również najmniejszym domownikom. knedle
Z miłości do słodkościNa straganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam
Ostra na SłodkoKnedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami
mojewypiekiinietylkoTradycyjne knedle robi się z ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Ja postanowiłam sobie trochę utrudnić i mąkę pszenną zastąpić kaszą manną razową, a z jajek
Powiedz dietom nieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z
Marta GotujeW zeszłym tygodniu do księgarni trafiła książka Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”. Jest to książka o kuchni polskiej, która pierwotnie powstała
Cooking for EmilyS k ł a d n i k i: (na 30 knedli) - 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki
Gocha gotuje!składniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i
Domowy Smak JedzeniaJadąc na urlop nad polskie morze, jednego można być pewnym: chmur na niebie. Czy zdarzyło Wam się spędzić urlop nad morzem bez jednego pochurnego dnia? My
WiszniówkaKiedyś za knedlami nie przepadałam... tej jesieni natomiast, jak pojawiły się śliwki to bym robiła i jadła wszystko co można z nimi zrobić! I w
JedzeniomaniaZnużenie. Szara rzeczywistość. Otulona deszczem i kubkiem herbaty. Póki w sadzie królują jeszcze śliwki korzystam z nich, ile tylko się da. Wprawdzie smażenie powideł zostawiłam w
My simple kitchenMirabelki (czerwone i żółte) to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek mówi na nie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze jakis czas pozostanie tylko w strefie marzen. Jednak w zasiegu mojej "reki" okazaly sie byc knedle ze sliwkami, ktore przygotowalam z wielka ochota.Proste w przygotowaniu, dobrze znane w smaku. Za sprawa ziemniakow gotowanych w mundurkach aksamitne i delikatne. Nadzienie ze sliwki bardzo banalne, ale u mnie z mala niespodzianka w srodku. Skryty w miejscu pestki kawalek marcepanu
Przysmaki KarolkiSą takie dania, których odmówić sobie nie umiem. I choć obiecuję sobie, że będzie zdrowo, fit i w końcu dzieci na obiad zjedzą surówkę z jabłka
bistro mamaSkładniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej
Qchnia po prostuSprawdź inne wyszukiwania: