kluski - 6146 przepisów (strona:172/410)

Mielone w jasnym sosie z kaparami. 63

znaczy, że nie są smaczne, są i to bardzo. Do tego sos zrobiony na śmietance  z dodatkiem kaparów. Sosu wychodzi dość dużo, więc można zrobić do tego  kluski, kopytka, lub knedliki. Moje chłopy lubią kapary, dlatego dodaje je do niektórych dań. Wtedy chętniej jedzą.  Jeśli też lubicie kapary spróbujcie koniecznie. Czekam na Wasze opinie

Agusiowe smakołyki
Wołowina po burgundzku 123

słynącego z wołowiny i wina. Tajemnica znakomitego smaku tej potrawy tkwi w jej prostocie i jakości użytych składników. Wołowina w gęstym, aromatycznym winnym sosie dobrze komponuje się z ziemniakami, kluskami, kaszą. Francuzi pewnie podaliby ją z pajdą świeżego chleba lub bagietki. W każdej opcji smakuje wybornie, więc pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!   Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 61

nakładamy na niego śliwkę i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej (raczej więcej) dużego orzecha włoskiego. Możecie też z ciasta uformować wałek i później z niego wyciąć 20 klusek i następnie z nich dopiero formować knedle. Gotowe knedle odkładamy na blat podsypany mąką. Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minuty

Kardamonovy
Sycąca zupa azjatycka z wołowiną i makaronem ryżowym 82

również powinniśmy. Dlatego też łączenie togo co nasze, z tym co zagraniczne uważam za jak najbardziej naturalne. Jeżeli więc nie uda się Wam kupić makaronu ryżowego lub makaronu kluski do ramenu, to polecam zwykły makaron do spaghetti lub makaron gruby typu wstążki. Na 4 duże porcje. SKŁADNIKI 500 g kości wołowych 500 g kości wieprzowych 6 skrzydełek kurzych

Passions hobbies life
37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy 68

grzybów? polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym , makaron z grzybami i boczkiem, gęsta zupa krem z borowików, szakszuka z kurek, pomidorów i cebuli, gulasz wieprzowy albo wołowy z dodatkiem grzybów, kluski śląskie z sosem grzybowym, strogonow z grzybami zamiast pieczarkami, risotto z kurczakiem i grzybami, pierogi z grzybami. Warzywa bogato faszerowane W moich okolicach popularne są pyry z gzikiem

Rozdomowiona
Żeberka duszone w sosie własnym 84

mięso, duszone w aromatycznym sosie z cebulą i suszonymi grzybami. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te żeberka wprost rozpływają się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami śląskimi albo pyzami i ulubioną surówką, u mnie gotowana kiszona kapusta i puree ziemniaczane. Palce lizać!     Składniki: ok 1,5 – 2 kg żeberek

Blog z Apetytem
Mięciutkie kopytka (gnocchi) po włosku 83

krótko tylko do połączenia się składników. Jeśli będziemy zagniatać dłużej wyjdą nam twarde.  Od zagniecionego ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek podsypując mąką. Kroimy pod kątem dowolnej wielkości kluski. Przekładamy na deskę obsypaną mąką. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, solimy dwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy na talerz łyżką

AZgotuj!
Babka ziemniaczana 151

babki. To tanie, proste i smaczne danie dla całej rodziny. Ostatnio chodzą za mną smaki na ziemniaczane potrawy. Były już placki z gotowanych ziemniaków , placki ziemniaczane na grubych oczkach , kluski śląskie . Teraz postanowiłam upiec tradycyjną babkę z dużą ilością kiełbasy. Taka moja mała podróż do smaków dzieciństwa. Do babki ziemniaczanej bardzo lubię śmietanę, a jak mam więcej czasu

Ania gotuje
Recenzja książki "Ziemniak" a także przepis na Sasznie białoruskie z twarogiem. 77

jedzone zazwyczaj do... czegoś. Dziś przychodzę do Was z książką kulinarną która w całości poświęcona jest ziemniakowi. Są w niej przepisy na nasze polskie, tradycyjne dania takie jak kopytka, kluski leniwe czy pierogi ruskie. Ale jest wiele dań ze świata o których nie miałam zielonego pojęcia.  Wiele dań jest polskich ale pochodzących z innych regionów

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki Bao 134

Bułeczki BAO to azjatycki odpowiednik naszych polskich pampuchów (klusek na parze), z tą różnicą, że BAO na całym świecie podawane są w wersji wytrawnej- z szarpaną wieprzowiną, kaczką, krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw, aromatycznych ziół i pikantnych sosów. Moja propozycja to BAO w wersji wegetariańskiej, z szarpanymi boczniakami w sosie hoisin, które do złudzenia w smaku i teksturze

Smakowity Blog Kulinarny
Karkówka w sosie koperkowym 80

stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor. Karkówka w sosie koperkowym jest przygotowana z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Danie wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ

Lekcje w kuchni