Składniki: golonki wieprzowe średnie 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziarna jałowca 5 sztuk, kiszona kapusta 1,5 kg, grzyby suszone prawdziwki mielone 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki Golonki oczyścić z włosia: można opalić nad gazem lub usunąć ostrym nożem, dobrze opłukać, golonki(...)wyjąć na talerz, odlać z garnka nadmiar wywaru, postawić garnek na ogniu i zagotować, wsypać mąkę pszenną i szybko łyżką wymieszać do zagęszczenia kapusty, podawać kapustę z golonkami - bardzo smaczne danie z szybkowara: golonki w kapuście kiszonej z grzybami są bardzo miękkie, kruche, aromatyczne a kapusta wyśmienita...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupki nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie. Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej(...)kapusty z kiełbasą Składniki: na 5 porcji ½ kg kiszonej kapusty 2 pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek solo 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Dodatki smażona kiełbasa ziemniaki na sypko pietruszka do posypania Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem
codojedzeniaTakie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i przez kilka minut zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Kapusta: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzamy z wody. Cebule obieramy i kroimy w kostkę
IzabelawkuchniSkładniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, boczek świeży lub wędzony 20 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, pomidory krojone z puszki 1 puszka mała, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, przyprawa w płynie - do smaku, makaron łazanki 25 dag kapustę kiszoną z cukrem ugotować w odpowiedniej ilości(...)dodać pokrojoną cebulę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać pomidory z puszki zmiksowane lub pogniecione widelcem i zamieszać - doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać ugotowaną kapustę kiszoną i wszystko dusić z 15 minut na koniec do kapusty wsypać ugotowany makaron łazanki i dobrze wszystko wymieszać smaczne, syte jedzenie ..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeśli ktoś myślał, że z końcem lata przestałam kisić to bardzo się myli. Kiszę coś cały czas, a kiszona kapusta w kilku odsłonach to ważna pozycja w naszym menu. Bardzo lubię ją za smak i wygodę bo robiąc różne warianty takich kiszonek mam gotowe sałatki do obiadu albo na przekąskę. Dzisiejsza wersja z kurkumą, czosnkiem i ananasem jest wyjątkowo zdrowa(...)pyszna. Kapusta kiszona to bomba witaminowa więc warto ją jeść, ale też warto zrobić samemu. To bardzo proste i możemy robić swoje własne mieszanki smakowe. Zwykła kapusta, taka w główkach, jest dostępna w sprzedaży cały rok więc mamy ciągły dostęp do produktu bazowego. Co do niego dodamy to już zależy od pomysłu. Z przechowywaniem 1 czy 2 słoików kiszonej kapusty
Smaczna PyzaŚwięta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy(...)masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście laurowe
AZgotuj!Prosta, znana i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem startej marchewki i cebuli. Idealna do ryby Składniki: 600 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 średnia cebula 5 łyżek oleju rzepakowego około 1 łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną lekko posiekać. Jeżeli jest zbyt kwaśna trzeba ją wcześniej opłukać. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną
Oryginalny smakDoskonała potrawa, która może być smacznym urozmaiceniem codziennej kuchni i nie tylko. Kto lubi ziemniaki i kiszoną kapustę powinien spróbować tego pysznego dania. -- Potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z. czosnku, pół kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ... opcjonalnie boczek lub jakąś wędzonkę. Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy
chleba naszegokaszanki, 80 g kapusty kiszonej, 8 śliwek węgierek, miód pitny czwórniak GTS*, miód drahimski ChOG** - gryczany , gruba folia aluminiowa Kapustę kiszoną pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić wzdłuż na szóstki. Na folii aluminiowej ułożyć kapustę kiszoną, na niej śliwki. Polać 2 łyżkami miodu pitnego, położyć kaszankę. Na kaszance położyć miód i polać miodem pitnym. Zawinąć folię w pakiecik, ułożyć
królestwo garówPotrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam(...)paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione z tradycyjnej mąki. Składniki farszu: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę wraz z liśćmi
Codzienna kuchnia niecodziennadoprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i potrawa z ryby była(...)zrumieniona na złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! The post Ryba smażona z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj . Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was. Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona. Składniki(...)karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz. Podsmażyć
O kuchni z uczuciemsmak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część(...)proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu uzyskać właściwy smak. Składniki na wigilijną kapustę z grzybami 0,5 l suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 l wody 1 mały ziemniak Sól, pieprz
Korniszonkismak kapusty i grzybów doskonale się uzupełnią. Przygotowując kapustę z grzybami nie robię tradycyjnej zasmażki na mące. Wolę, gdy kapusta jest bardziej wytrawna, dlatego zasmażkę zastępuję startym surowym ziemniakiem, dodanym pod koniec duszenia. Kremowy smak moja kapusta z grzybami zawdzięcza łyżce zimnego masła, wrzuconego tuż przed podaniem. Idealna proporcja kapusty i grzybów to na dwie części ugotowanej kapusty jedna część(...)proporcje można ustawić według własnego upodobania oraz naszych grzybowych możliwości. Gdy mamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu uzyskać właściwy smak. Składniki na wigilijną kapustę z grzybami 0,5 l suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 l wody 1 mały ziemniak Sól, pieprz
Gotujemy i jemyzwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe
Kardamonovy