kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:55/326)

Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami. 234

Kapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula - listek laurowy, ziele(...)angielskie, kminek mielony, koperek, sól i pieprz do smaku - łyżka mąki Wykonanie  Kapustę kiszoną kroję drobniutko ( jeśli jest za mocno kwaśna przed krojeniem należy ją delikatnie wypłukać ), przekładam do garnka i zalewam wodą tak aby tylko przykryła kapustę, do kapusty dodaje listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony i obrana ze skórki cebulę ( w całości ).  Wymoczone grzybki kroję

Kuchnia z widokiem na ogród
szybkowar-gotowane golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 164

Składniki: golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz(...)spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać. Do kapusty dodać golonki, podawać z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi - golonki gotowane z kiszoną kapustą raz na jakiś czas lubimy zjeść i do ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos staropolski 138

Tradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego

wyzwania kuchenne
Pierożki z kapustą 86

moje i Smakosza ulubione pierożki z kwaśnym farszem z kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...  Ten przepis ma już dobrych parę(...)łyżeczki) 6)       2 łyżki cukru 7)       250 g masła Farsz: 1)       1 kg kapusty kiszonej 2)       2 duże cebule 3)       olej 4)       sól, pieprz czarny Dodatkowo

Na kulinarnym poligonie
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 142

Składniki: FARSZ: soczewica czerwona 1,5 szklanki, kapusta kiszona 50 dag, prawdziwki 1 szklanka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, masło 1 łyżka, sól 1 łyżeczka DODATKI: woda(...)ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki grzyby suszone namoczyć w letniej wodzie, drobno pokroić i z kapustą kiszoną drobno pokrojoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem posypaną cukrem, dodać kapustę kiszoną z wywarem i dusić z 20 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 159

szklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym(...)pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem. Dolać

Świat Domowej Kuchni
Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka 171

Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka Kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na wywarze z żeberek i warzyw rozgrzeje nawet w największą zawieruchę. Na Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy(...)umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo. Tak, jak lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku

Trzeci talerz
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 675

Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka(...)mąki pszennej- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżychdodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do  posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ - kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)- grzyby suszone garść  - sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać

Basia w kuchni
KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK 137

Karczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI :  1 kg karczku 300 g wędzonego boczku lub podgardla 3 - 4 cebule  sól, pieprz i papryka słodka do smaku(...)łyżka przyprawy do mięsa  3 ząbki czosnku  KAPUSTA : 1 kg kapusty kiszonej z beczki  1 marchew  kawałek selera  1 liść laurowy  3 ziela angielskie  kilka kulek pieprzu  1 płaska łyżeczka kminku  2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml bulionu PRZYGOTOWANIE :  Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.  Jak jest

Kulinarne Fantazje Marioli
Kapusta kiszona 157

Czas na kiszenie kapusty Składniki • 10 kg kapusty szatkowanej • 10 marchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe  np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski  • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty

W królestwie smaków Beaty
Surówka z kiszonej kapusty - jak u Babci 346

zdaniem, łączy się z rybą (na przykład z  tego  przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania. Składniki: 250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty 1 mała marchewka pół średniej cebuli lub 1 mała pół jabłka 1 łyżeczka niepełna oleju Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Jabłko obieramy i ścieramy

Anielska Kuchnia Ani
Kapusta z fasolą – wigilijna potrawa 201

Kapusta z fasolą to pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą kiszoną. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę! Kapusta z fasolą Na terenie Polski kapustę oraz groch uprawia się już od dziesiątków lat. Kiedy w Polsce(...)spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może być Jaś) 1 cebula, drobno posiekana 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi

Gotowanie-uk
Pikantny bigos z kimchi 178

moja propozycja dla fanów kapusty. Znacie kimchi? Lubicie? Jeśli macie ochotę je przygotować, zapraszam do mojego łatwego przepisu . kimchi to rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, z imbirem, czosnkiem i chili, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. W daniu, które Wam dziś proponuję połączyłam świeżą białą kapustę z naszą rodzimą kapustą kiszoną oraz orientalnym kimchi. Dodałam kawałek wołowiny(...)szklimy ją mieszając od czasu do czasu. Potem do garnka, do cebuli wrzucamy kości wołowe i poszatkowaną kapustę białą, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 min aż kapusta lekko zmięknie. W kolejnym kroku do garnka dodajemy kimchi oraz kapustę kiszoną razem z sokiem, nie płuczemy jej wcześniej. Następnie siekamy suszone śliwki, kroimy w kostkę paprykę i dodajemy

Dorota Smakuje
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane 217

Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i kapusty kiszonej, z dodatkiem zrumienionej cebuli. Potrawa ta zazwyczaj jest podawana z mięsem, często z żeberkami, ale mnie smakuje jako samodzielne danie. Inne nazwy ciapkapusty to: ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut. Spotkaliście wcześniej(...)ugotowałam sobie to pyszne danie. Można ją również przyrządzić, gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu. Wystarczy wtedy tylko dogotować kapustę. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 1/2 kg ziemniaków – 1 cebula – 2 łyżki masła – 2 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego – pieprz, sól do smaku   Wykonanie: – Ziemniaki obrać

To co kocham

Proponowane wyszukiwania