kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:52/326)

Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 182

gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy.  Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam.  Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały” i bardzo dobrze, ostro smakowały.  Teściowa moja uwielbia gołąbki z ziemniakami, ale otwarta(...)oleju rzepakowego chili Wielkopolski, 2 łyżki oleju rzepakowego PREMIUM - tłoczony na zimno Wielkopolski, 2 szczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy

Moniki Smakołyki
Żeberka w kiszonej kapuście 127

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą. Składniki 2 kg żeberek 3 łyżki oliwy 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty jabłko natka pietruszki 1 łyżeczka kminku Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester 1 łyżka gorczycy pół łyżeczki papryki 2 cebule 1 łyżeczka soli 3 szklanki piwa Przygotowanie Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy. Umyte żeberka podzieliłem na porcje(...)usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso. Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz kminkiem. Upieczone żeberka wyjąłem z brytfanny. Na jej dnie rozłożyłem kapustę. Na niej ułożyłem żeberka, wciskając je w kapustę. Zalałem powstałym sosem

R'n'G Kitchen
Karkówka pieczona z kapustą kiszoną 538

samą patelnię na której smażyło się mięso obsmażyć cebulę. Musi się lekko zeszklić, następnie dodać pieczarki pokrojone na cztery części. Doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną kapustę kiszoną i smażyć tak długo aż kapusta zmieni kolor. Kapusta musi stracić kolor surowizny, dodać grzyby suszone, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć chwilkę. Wlać wodę, zagotować i zamieszać

Kuchnia Pokoleń
Krokiety po chłopsku 168

podane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Polecam!     Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu) 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść(...)laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia   *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą, często mieszając *** *** Ugotowaną kapustę kiszoną odsączamy i drobno kroimy *** *** Podsmażone pieczarki również drobno kroimy i dokładamy do kapusty *** *** Mięso z kurczaka (użyłam dwie pieczone

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 177

razu wiedziałam, że to rozwiązanie dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie dobrze jak te klasyczne. Składniki: główka kapusty pekińskiej 500g mięsa mielonego 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak) szklanka ryżu (suchego) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku  1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz  masło 100g(...)ziele angielskie Sos do podania 100g koncentratu pomidorowego 400ml wody 250g mascarpone 3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku

Gotowanie i blogowanie
Prosta surówka 138

tradycyjnego obiadu można podać wiele surówek. W okresie jesienno-zimowym najlepsze są takie, które zawierają kiszonki. Ta prosta surówka z kiszonej kapusty, ogórków oraz papryki i cebuli będzie idealna.  Surówki z kapustą kiszoną najlepiej smakują z ziemniakami i kotlecikiem. Jeśli wolisz prostszy skład, to zerknij też na przepis na surówkę z kapusty kiszonej . Moja surówka do obiadu też jest

AniaGotuje.pl
Kapuśniaczki 219

święta do czerwonego barszczu Kapuśniaczki ponieważ te kupowane w sklepie nie bardzo nam smakują a mam w domu smakosza czerwonego barszczu haha. Te pomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze. Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko. Zakupy: - 2 szt. ciasta francuskiego gotowego  - suszone grzyby bądź(...)pieczarki - 1 duża cebula - kapusta kiszona bądź zwykła - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli ma się kapustę kiszoną to ja daję surową nie gotowaną natomiast jeśli chce się robić ze zwykłej to trzeba ja najpierw poszatkować a później ugotować, żeby była miękka. Suszone grzyby gotuję i kroję w mniejsze kawałki. Jeśli robię z pieczarkami to kroję je w mniejszą kostkę

Tanio smacznie i prosto
Bigos staropolski 199

Prawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały(...)łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki

Obiad gotowy
Kapuśniak wigilijny, postny 166

przyprawy na kapuśniak. Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska Składniki na kapuśniak : 1,5 szklanki grochu kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 cebula 2 oleju  0,5kg kiszonej kapusty 2 ziemniaki 2 litry rosołu jarzynowego po kilka ziarenek ziela i pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i kminek Kapuśniak wigilijny przepis. Przygotowanie(...)kapuśniaku: Krok 1. Groch namoczyć przez całą noc, następnie ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć, odgotować. Cebulę obrać i posiekać. Kapustę kiszoną opłukać dwa razy , pokroić. W przypadku bardzo kwaśnej kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą - ugotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Krok 2. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby

Moja Książka Kucharska
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2385

gołąbki są idealne na rodzinny obiad i gdy chcemy nakarmić dużo osób. Jeśli chcielibyście podać obiad, który będzie wyjątkowy, koniecznie spróbujcie gołąbków pieczonych. Są wzbogacone o wędzony boczek i kiszoną kapustę, która po zapieczeniu tworzy chrupiący, wyrazisty akcent. Takie gołąbki mają wielowymiarowy, głęboki smak i z powodzeniem możecie podać je nawet wybrednym gościom. To zdecydowanie moja ukochana wersja gołąbków(...)koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo: 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej 20 plasterków cienkiego wędzonego boczku 2 garści kiszonej kapusty pół pęczka koperku Farsz: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1-2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu. Bułkę namaczamy w wodzie, aż do miękkości i odciskamy. Cebulę

Poezja smaku
Kotlety mielone z kiszoną kapustą + film 346

Kotlety mielone z kiszoną kapustą to smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki  podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz  pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis(...)Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy a następnie drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną kapustę, cebulę i jajko, całość doprawiamy czarnym pieprzem oraz solą, wszystkie składniki starannie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i panierujemy

Smakowite Dania
Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce 204

czwartkowe popołudnie polecam przepis na pyszne białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce. Potrawa ta to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek , 300g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody, 2 plastry sera(...)żółtego, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście

Tradycyjna kuchnia Kasi
Napój z soku pomidorowego z sokiem z kiszonej kapusty 167

Pełen witaminy C sok pomidorowy z sokiem z kiszonej kapusty , idealnie ugasi pragnienie , świetnie oczyści nasz  organizm . Spożywany w okresie zimowym wzmocni naszą odporność , poczujemy się bardziej witalni i pełni energii . składniki na 1 litr napoju 1/2 litra soku pomidorowego 1/2 litra soku z kiszonej kapusty pieprz przepis Sok pomidorowy dokładnie mieszamy z sokiem z kiszonej kapusty, doprawiamy pieprzem

Smakowite Dania
Łazanki z kapustą i grzybami 222

Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie. składniki: 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda ok 2 szklanek 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól majeranek olej rzepakowy 250 g makaronu łazanki Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej(...)moczyły się grzyby wylać, grzyby zalać drugą wodą i ugotować. Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać ze dwa razy. Następnie przepłukaną kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę

Monia miesza i gotuje