ZUPA NA PONIEDZIAŁEK SKŁADNIKI 700 ml domowego bulionu drobiowego 2 grube kiełbasy parówkowe lub śląska spora cebula 1 batat grzyby Shimeji marchewka 2 łodygi selera naciowego 50 gramów czarnej soczewicy garść nóżek od pieczarek (opcja) 200 gramów liści szpinaku sól, pieprz przepis na zupę na poniedziałek Artykuł Prosta zupa na poniedziałek pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaGOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej
Kuchnia TomkaPAPRYKARZ Z JESIOTRA SKŁADNIKI 400 gramów fileta z jesiotra; 250 gramów boczniaków; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej lub chorizo; mielona, słodka papryka; 2 nieduże zielone papryki; dwie nieduże białe papryki; dwa większe pomidory; 1 duża cebula; 1 plaster wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; sól, pieprz;... Artykuł Paprykarz z jesiotra
Kuchnia Tomkapewnością Wam zasmakuje. 7. Cukinia po węgiersku Przepis tutaj (KLIK) Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem. Danie palce lizać! 8. Naleśniki po chłopsku Przepis tutaj (KLIK) Uwielbiam takie dania i pewnie zauważyliście, że często je robię. Chrupiące, rumiane naleśniczki
Blog z Apetytemnieduże marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; cebula; 2 łyżki kminku w ziarenkach; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela angielskiego; nieduża laska świeżego chrzanu (opcja); pieprz w ziarenkach; mały kawałek kiełbasy zwyczajnej (opcja); smalec wieprzowy; sól;... Artykuł Parzybroda zupa z białej kapusty pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkakilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi); 700 gramów łopatki wieprzowej; około 200 gramów pęczaku; 150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej; 2 duże cebule; sporo czarnego pieprzu; sól; 3 łyżeczki słodkiej,... Artykuł Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkamożna ją zrobić praktycznie z dowolnych składników. W moich przepisach zrobimy je w wersji wegetariańskiej z łososiem i ogórkiem zielonym, ale będzie też coś dla wielbicieli mięsa. Koreczki z kiełbasą, albo bardzo proste koreczki z serem camembert. Zobacz pomysły na koreczki >>> Paluszki chlebowe, czyli włoskie grissini Grissini, czyli włoskie paluszki chlebowe. Doskonała wytrawna przekąska czy jako przystawka przed głównym daniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jakoś mnie nie powaliły. I to na pewno była kwestia składników, po prostu. Postanowiłam więc zrobić muffiny z klasycznym połączeniem, czyli z fetą i szpinakiem. Bez boczków, kiełbas i innych papryk (z całym szacunkiem). Przejrzałam sporo przepisów w internecie i w sumie tylko jeden w 100% przykuł moją uwagę, ten ze strony Lidla. I ten lidlowski miał w swoim składzie
KardamonovyFASOLÓWKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej białej fasolki; 800 ml wywaru z wędzonki; 500 gramów łopatki wieprzowej; 1-2 laski kiełbasy śląskiej; kilka ziemniaków; 1 duża cebula; 2 pomidory; suszone oregano; oliwa z oliwek; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na fasolówk inaczej zrobioną Artykuł Fasolówka całkiem inaczej robiona pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPINCHO PRZEKĄSKA HISZPAŃSKA SKŁADNIKI weka z Twojej lokalnej piekarni (bułka wrocławska, bagietka); jajka przepiórcze; 1 zielona papryka; szczypiorek; ocet balsamiczny; krem balsamiczny; sobrassada (majorkańska kiełbasa paprykowana); 4-5 dużych cebul; sól, pieprz; przepis na poncho przekąska hiszpańska Artykuł Pincho przekąska hiszpańska jak tapas pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPAELLA VALENCIANA SKŁADNIKI 1 kilogram mięsa (kurczak i królik – samo mięso i kawałki z kośćmi); 150 gramów drobnej, białej fasolki; 100 gramów kiełbasy chorizo; łącznie 300 gramów czerwonej i żółtej papryki oraz groszku; 150 gramów zielonej fasolki szparagowej; 2 litry domowego bulionu drobiowego; 1 duża cebula; 2 duże pomidory; 3 ząbki czosnku; szczypta szafranu;... Artykuł PAELLA VALENCIANA przepis tradycyjny pochodzi
Kuchnia Tomkanadmiar można w ten sposób zachować na później. PRZEPIS NA B IGOS ŚWIĄTECZNY Składniki na bigos: 2 – 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku 0,5kg kiełbasy wędzonej 0,5kg boczku wędzonego 0,5kg innego mięsa pieczonego czy okrawków z wędliny 100g grzybów suszonych 250g pieczarek kilka śliwek wędzonych garść suszonych śliwek garść rodzynek 1 mały słoiczek
Dorota SmakujeLECZO WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki; 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 4 pomidory; 1 mała słodka, czerwona papryka; ostra papryka; duża cebula; 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej); słodka, mielona papryka; smalec wieprzowy z mangalicy; sól, pieprz; przepis na leczo węgierskie oryginalny Artykuł Leczo węgierskie przepis oryginalny pochodzi z serwisu
Kuchnia Tomkatajska zupa z kurczakiem) Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem Przepis na pomidorową Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa na rosole Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Rosół z indyka Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą Miłego gotowania
Moja Książka Kucharskaserem i pomidorami. Prawdziwa mortadela to wysokiej jakości, droga i smaczna wędlina na którą nie każdego stać. Oryginalna włoska mortadela to około 10 – 15 zł za 100 g kiełbasy. Nasza polska mortadela jest dużo tańsza i nie zawsze dorównuje włoskiej jakością. Na Blogu znajdziesz przepis jak zrobić mortadelę w domu. Kotlety z mortadeli inaczej Mortadela z patelni bez panierki
Dieta moja pasja