Niedawno kupiłam kawałki udźca indyka bez kości i dzięki temu zrobiłam pomidorowego indyka z pieczarkami. Wyszło smacznie, szybko a poza tym inaczej. Składniki: 500 gram udźca indyka bez kości 250 gram pieczarek 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 łyżki ketchupu Czerwona delikata Sól Pieprz Czosnek granulowany olej Wykonanie: Mięso lekko przyprawiamy czerwoną delikatą, dodajemy łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki
Smaki Ewyzajmuje dużo czasu a sos jest rewelacyjny. Polecam! Sos tysiąca wysp Składniki: 3 łyżki ketchupu, 4 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy, łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru. Wykonanie: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Polecam również: Ekspresowy sos do pizzy , pomidorowy sos do pizzy . Smacznego
paapilotkaaKlasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, rukolą, sosem pomidorowym i sosem majonezowym, a wszystko w przepysznym pszennym placku - smakowita tortilla, której ciężko się oprzeć. Wrapy z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu. Domowe McWrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność(...)łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa garstka rukoli ok. 2 pomidory ketchup (lub sos chili z tego przepisu ) majonez śmietana 18% (opcjonalnie) ok. 100 g cheddara lub innego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi
Słodka StronaPyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy
Bajeczna Kuchniaroku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby w przecierze pomidorowym . Tym razem grzybki z dodatkiem papryki. Składniki: 1 kg leśnych obgotowanych grzybów 2 cebule 4 kolorowe papryki 1 szklanka oleju Sól, pieprz 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 ząbki czosnku Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić razem z papryką i usmażyć
Tradycyjna Kuchniaczęste gdy dajemy tylko mleko. Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - 1 mniejsza cebula - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku - ketchup pikantny do smaku - ok.250ml wody - 1 łyżeczka oleju kokosowego - chili w młynku do smaku (nie trzeba) W garneczku stopić(...)olej kokosowy, dodać do niego pokrojoną cebulę, podsmażyć. Następnie dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni
Smaczne Zdroweszybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE Mięso kroimy
słodki bratekwykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam prażone orzechy nerkowca, które otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasidania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło http://kuchnia.wp.pl /) Składniki: 6 płatków lasagne ½ kg mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 10 listków czosnku niedźwiedziego 6 plasterków żółtego sera 1 jajko 1 łyżka ketchupu 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku
Tradycyjna Kuchniakurczaka 2 ząbki czosnku 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej puszka pomidorów w sosie własnym mała puszka kukurydzy 100g sera żółtego przyprawa meksykańska słodka i ostra papryka olej ketchup do posmarowania chlebków Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 0.5szkl ciepłej wody. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto - podsypując mąką, jeśli ciasto będzie(...)pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu
Walijskie Pichceniebazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :) Roladki nektarynkowe Składniki na około 12 szt: filet piersi kurczaka 500 g musztarda słodka brązowa 2 łyżki miód 1 łyżka sól 1/2 łyżeczki posypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka(...)Boczek plastry 0,3 kg przyprawa grillowa, papryka, sól olej miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk majonez - około 3 łyżki świeży rozmaryn i bazylia - po kilka listków ketchup połówka jabłka lub kalarepki Plastry boczku posypać solą, papryką i ulubioną przyprawą grillową. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Patyczki do szaszłyków (lepsze grube) namoczyć w wodzie. Owinąć ciasno boczek wokół
głodny alergikugotowanej, świeżej, białej ryby) 150-200 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości (wg preferencji) 50 g ryżu (użyłam brązowego) 2 marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 niepełna łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego) około 6 łyżek oleju rzepakowego cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakuketchup ;) Co ciekawsze jest bardzo dobry, moim zdaniem dużo lepszy niż taki ze sklepowej półki. Dodatkowy plus- wszystkie składniki są Wam znane ;) Na razie opracowałam wersję łagodną i pikantną, ale następną turę spróbuję z różnymi ziołami :) Zachęcam do gotowania! ;) Składniki: 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg obranej cebuli 2 szklanki cukru szklanka octu 10% 400g koncentratu pomidorowego około(...)pryskać na boki. Na koniec dodajemy resztę składników i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z gazu, czekamy aż sos trochę wystygnie (łatwo o poparzenie) i blendujemy na gładką masę. Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików lub butelek i pasteryzujemy 20 minut. Gotowe! ;) Przepis pochodzi ze strony Kuchenne Zapiski
Czerwona PorzeczkaGotowe szaszłyki polewam keczupem i podaję. Do przygotowania szaszłyków wykorzystałam Ketchup Extra Kielecki Łagodny, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Keczup doskonale sprawdza się, jako dodatek do potraw z grilla. Jego zaletą jest duża zawartość pomidorów: na 100g produktu - 186g pomidorów. Keczup ma idealną konsystencję i wspaniały pomidorowy smak, odpowiednio wzbogacony przyprawami. Zdecydowanie podbił moje kubki smakowe
Tradycyjna kuchnia KasiSzukacie czegoś szybkiego i dobrego na obiad? To polecam danie z chlebkami pita:) Składniki: 4 chlebki pita 1 opakowanie mix sałat szczypiorek lub zielona cebulka 2
Kuchnia domowa Anipozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, czosnku, pieprzu i soli. Następnie posypujemy startą mozzarellą, wykładamy pokrojony serek brie posiekane w plasterki pieczarki oraz różyczki brokułów. Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Strona