truskawek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika. 2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi. 3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. 4.Truskawki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub plasterki. Wyłożyć na ciasto. 5. Wyciągnąć odłożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych
A Ty Smakuj Mnieszklanki wrzącej wody Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej
A Ty Smakuj Mnieszklanki wrzątku lukier Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5.Gruszki i rabarbar obrać i podzielić
A Ty Smakuj Mnienaczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec w tej samej temperaturze ( opcja góra ). Pieczeń podałam z kaszą pęczak oraz z buraczkami na ciepło
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 4 skrzydełka lub 150g wędzonego boczku (można pominąć) 2 kostki rosołowe lub warzywne 1 torebka kaszy jęczmiennej 4 ziemniaki 3 łyżki drobno pokrojonego kopru 1 gałązka lubczyku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka
A Ty Smakuj Mnierukolą, ale także owocem. Lekki obiad przywiódł mi choć na chwilę ciepłe wspomnienie wiosny, której wyczekuję z utęsknieniem! Zobacz również inne przepisy na sałaty -----> Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata w śmietanie , Sałata z gruszką i orzechami , Sałata z burakami i mozzarellą , Sałata z owocami , Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym
Moje Qulinariarodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka 1-2 cebule sól, pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej słodkiej łyżka przyprawy
Moje Qulinariajako czytelnicy bloga daliście nam niezłego kopa motywacyjnego. Ilość wejść, odsłon strony - sięgnęły zenitu. Bardzo nas to cieszy! A teraz najlepsze przepisy wg Was! Śniadaniowe placuszki z kaszy jaglanej i jabłka (bez glutenu, bez laktozy) Nalewka imbirowa Tort obłędnie czekoladowy Kruszon z jabłkami Domowy budyń czekoladowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek) Domowe frytki bez tłuszczu (bez glutenu, bez laktozy
Szybko Tanio Smaczniezawsze drogie potrawy, tylko stosowna ich zmiana z zwróceniem uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą
KUCHARNIAJakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache * Całkiem możliwe, że jedno
KUCHARNIAwielu afrodyzjakowych przypraw od Kamis-a . Danie główne, czyli risotto milanese przygotowaliśmy z doskonałego ryżu arborio, w któr y zaopatrzył nas zaprzyjaźniony KUPIEC . Nie zabrakło także płatków i kasz, które zostały sprezentowane Uczestnikom. Nasze podniebienia rozpieszcza już tradycjnie Luks Pomada, której konfitury i chutneye towarzyszą nam przy wszystkich warsztatach. Tym razem królowała doskonała Śliwska Suska i Ostry Zielony Pomidor
KUCHARNIAzielony chłodnik a'la gazpacho zielone scones z hummusem z czosnku niedźwiedziego quinoa w zielonym ogrodzie z miętą, kolendrą i bazylią zielone smoothie z kaszą jaglaną zielone trufle z młodym jęczmieniem Czas trwania warsztatów ok. 4 godz. Wszystkie potrawy są bezmięsne. Zapisy na warsztaty prowadzone są do 9 kwietnia . Liczba miejsc ograniczona. Miejsce : Pracownia Manualna
KUCHARNIAnajwyższej jakości oliwę. Tą oraz wiele innych gatunków oliw i sycylijskich przysmaków możecie teraz zamówić dzięki powstałemu niedawno sklepowi internetowemu na stronie La Piccola Sicilia - klik. Jako wielka miłośniczka kasz i ziaren włączyłam je oczywiście zarówno do menu, jak i do wspólnych posiłków. Dzięki uprzejmości firmy KUPIEC promującej zdrowe odżywanie pod hasłem Zdrowe nie nudne (klik) mogliśmy cieszyć się zdrowymi
KUCHARNIAświąteczna atmosfera. Kropką nad "i" była prawdziwa uczta w Zaścianku, gdzie mogliśmy do woli próbować mazowieckich przysmaków, w tym słynnych pierogów szlacheckich, żurku, pyz z mięsem, pierogów z kaszą i wielu innych potraw, których trawienie wspomagały doskonałe nalewki. W drugi dzień wyjazdu z żalem pożegnaliśmy Mościbrody (wszystkie serwowane w restauracji potrawy podawane są na mojej ukochanej ceramice
KUCHARNIAoczu ale i brzucha gdy je zrobiłam. Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewióry