kasza - 17339 przepisów (strona:873/1156)

Tarta biszkoptowa z masą jogurtową 248

rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 galaretka 1/2 szkl wody 650 ml gęstego jogurtu  Galaretkę rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Sos z wołowiną, śliwkami węgierkami i rydzami z wolnowaru 185

tego urządzenia). Jest aromatyczny i jesienny, śliwki węgierki dają mu fajną słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty sos, który otacza delikatne mięso. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tabbouleh, letnia sałatka 222

sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka ścieramy na grubej tarce, odciskamy sok. Cebulę kroimy  w małą

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 196

wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 257

będzie się inspirowało tym zakątkiem świata. Danie jest pikantne, więc jeśli nie przepadacie aż tak bardzo za takimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Do pulpecików podałam kaszę bulgur. Pulpeciki wołowo-wieprzowe  w sosie azjatyckim Składniki na 4 porcje Czas przygotowania : 50 minut Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 201

opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny sól pieprz  Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 306

grzybowy, ale trochę inny od tego  sosu grzybowego , który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem,  z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure

Kulinarne przygody Gatity
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 305

śmietankę, bulion i przyprawy. Całość zagotowuję, a do gotującego się sosu wrzucam ugotowane na twardo i obrane jajka. Chwilę podgrzewam i i wyłączam palnik. Podaję z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto dyniowe 285

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.  Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka

Pasja Smaku
Gulasz z kluseczkami 218

pyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy czy ryżu. Dodatkowo so gulaszu użyłam ketchupu ziołowego Provence firmy Jamar, który otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam już

Z miłości do słodkości
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 283

myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru

Miksturownik
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 274

tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy

Mango Papaja
Zielone kopytka smażone z pietruszką i czosnkiem 176

Składniki: olej rzepakowy do smażenia, 400 g ugotowanych ziemniaków, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pęczek natki pietruszki, 5 małych korzeni pietruszki, 6 ząbków czosnku, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie:  Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy

Moniki Smakołyki
Pasztet bez mięsa - warzywny 242

Składniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4 duże jajka  2 starte marchewki 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną ) 1/2 szklanki oleju sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku Przygotowanie: Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona cebulę(...)połączyć i dobrze wymieszać Dosypać stopniowo kaszę lub bułkę, sól, pieprz, zioła, gałkę i wymieszać Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę , a żółtka dodać do masy  Wlać stopniowo olej i dokładnie wymieszać Ubite białka dołożyć do całości i starannie wymieszać Przełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większej Ja piekłam w prodiżu ponad godzinę - 70 min. Jeśli

Proste Potrawy
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 244

listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy(...)jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy  podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania