kasza - 17339 przepisów (strona:875/1156)

Kasza jaglana na słodko:) Bardzo słodko:) 266

Nadal moim najczęstszym śniadaniem pozostaje kasza jaglana na słodko. Za każdym razem coś tam dodaję lub ujmuję i zawsze jest dobra i zawsze bardzo mi smakuje. Kiedyś przedstawiałam taką wersję, a dzisiaj przedstawię jeszcze słodszą, z dodatkiem kaszy kukurydzianej i banana. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Mleczne ciasto z kaszą manną i gorzką czekoladą 190

musiało być równie ekspresowe w wykonaniu, a do tego pyszne. Cóż, ja tam jestem zadowolona z efektu :D Składniki: 1 litr tłustego mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru szklanka kaszy manny tabliczka gorzkiej czekolady 5 opakowań herbatników       Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, cały czas mieszając i nie odwracając się ani na sekundę - takie niedopatrzenie ZAWSZE skutkuje(...)sprzątaniem kuchni (zasada na wzór małego palca u nogi, którym zawsze zawadza się o meble). Dodajemy kaszę mannę i gotujemy przez 10 minut, a następnie jeszcze gorącą masę dzielimy na 2 równe części.      Na dnie blachy wykładamy jedną warstwę herbatników, wylewamy pierwszą część masy z kaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną

sama złodycz
Ciasto jabłkowo-budyniowe 342

waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: jabłka świeże lub ze słoika kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy(...)mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannej. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez

Gorący kąsek
Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką 210

budyniem i kruszonką . Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka  3 żółtka 1 kostka margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy mannej 1 kg śliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Ćwiartki śliwek bardzo gęsto układamy na cieście i zalewamy gorącym budyniem (2 budynie, 4 łyżki cukru, 3 szklanki mleka). Budyń posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.  Smacznego

Salonik smaków
Gołąbki bez zawijania 307

troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie? Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g kapusty 100 g ryżu  2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki Skworcu sól pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków 1,5 litra bulionu olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno siekamy lub ścieramy(...)poszatkowałam. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na oleju. Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Przesmażone ułożyłam w głębokim woku, zalałam

Blondynka Gotuje
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 157

średnicy 28 cm) ciasto: 200 g masła 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 300 g mąki 3 łyżki śmietany 18% masa: 1 l mleka  2 budynie śmietankowe 6 łyżek kaszy mannej olejek rumowy dodatkowo: 3 banany kilka plastrów ananasa kilka plastrów melona  2 galaretki brzoskwiniowe.  Wykonanie: Mąkę i sodę przesiewamy na stolnicę. W stożku robimy otwór do którego(...)wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.  Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy je połączyć. Na ciasto wykładamy masę z kaszy mannej i układamy na wierzchu pokrojone w plastry owoce. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Egzotyczne ciasto z kaszą manną 256

bardzo cierpliwym:)     Składniki: ciasto: kostka masła 4 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru masa: 1 litr mleka 5 łyżek kaszy mannej 3 łyżki cukru jeden świeży ananas Wykonanie:  Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę, Dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite dzielimy ej na dwie(...)części. Pierwszą wykładamy na spód blaszki. Drugą odstawiamy na później. Mleko zagotowujemy i wsypujemy kasze i cukier. Całość mieszamy aż do uzyskania gęstej masy. Przelewamy ją do brytfanki. Ananasa kroimy w kostkę i wysypujemy na wierzch na masę. Pozostałą cześć ciasta ścieramy na tarce na wierz ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach, Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kokosanka z jagodami 3514

masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice i zagniatamy je aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ją na dwa kawałki. 3/4 ciasta zostawiamy na stolnicy a resztę wkładamy(...)lodówki. Ciasto na stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki podczas pieczenia nie zabarwiły spodu.   Do garnka wsypujemy  cukier i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą a następnie dodajemy wiórki i mieszamy aż połączą się z resztą. Masa nie może się zagotować. Gdy składniki będą dobrze

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem 342

Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki osączonej konserwowej kukurydzy 1/4 małego kalafiora, ugotowanego al dente 1/4 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku   Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy kukurydzę, kalafiora podzielonego na małe różyczki i posiekaną natkę z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Kuskus z lazurem i winogronami 188

Składniki:  1/3 opakowania kaszy kuskus  kilka jasnych i ciemnych winogron  gruby plaster sera lazur  pieprz  Przygotowanie:  Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodajemy pieprz. Mieszamy. Winogrona kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, dodajemy do kaszy. Ser kruszymy i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 199

wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem podałam gulasz wołowy na wschodnią nutę z kluskami z kaszy kuskus.   Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 196

rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki przez około 20-25 minut. Studzimy. Składnikikremu na krem do 12 tartaletek: 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki śmietany 36 % 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych 12 łyżeczek frużeliny jagodowej 12 świeżych jagód Przygotowanie: Mleko kokosowe przelewamy do rondelka, wsypujemy(...)cukier i wiórki kokosowe, podgrzewamy. Kaszę manna mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i dodajemy do mleka kokosowego. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Ściągamy, czekamy aż kaszka przestygnie, następnie znów dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Przekładamy do wystudzonych tartaletek, w których w środku jest łyżeczka frużeliny jagodowej. The post Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii 341

domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie(...)żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną – mieszamy ponownie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy, lekko ją rozluźniając. Poszerzoną keksówkę lub inną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy

Poezja smaku
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 350

ciasto ucierane zbyt mocno się napuszyło przez zbyt długie miksowanie, bo urośnie podczas wstępnej fazy pieczenia a po wyjęciu z piekarnika - spektakularnie opadnie. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną . Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Nie otwierać

Grunt to przepis!
WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ 239

spełniające jakieś wyszczególnione kryterium. Dzisiejsze danie powstało przy współpracy z marką Winiary. Gulasz w smaku bardzo przypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi borowikami. Świetnie pasuje do kaszy. WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ /własny; współpraca z Winiary ;/ 1 puszka soczewicy 4-5 ogórków kiszonych 2 średnie cebule  30 g suszonych borowików 2-3 łyżki oleju roślinnego(...)rondla z pozostałymi składnikami i zagotowuję, często mieszając. Jeśli sos wyjedzie zbyt gęsty, dodać nieco wrzątku. Wsypuję majeranek,  chwilę duszę razem. Podawaję z ugotowaną na sypko kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki