mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i mieszamy. Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron do zrumienienia. Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym. Smacznego
Maminek kulinarnyMogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: bulion warzywny (około 2 litry
Smakowity Blog Kulinarnyzupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył
Smakowity Blog KulinarnyBliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami
Smakowity Blog Kulinarnypodanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut. Farsz: Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło
Smakowity Blog Kulinarnydrobna kostkę Składniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami .Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju
Proste Potrawyjuż nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego. Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe przyzwyczajenia wcale
karmelowygładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety. Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę soli.. Podajemy z kaszą lub innym dodatkiem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewynadzieję, że za rok znów wybierzemy się na spływ. W ramach przepisu mam dzisiaj muffinki. Smakują inaczej - mąka ryżowa ma charakterystyczną strukturę; muffinki smakują jak z dodatkiem kaszy manny. Przepis, z myślą o alergicznej siostrze C., znalazłam na opakowaniu mąki ryżowej. Smakowały. Minimuffiny ryżowe z czekoladą Składniki: (na 24 sztuki) 125 g miękkiej bezmlecznej margaryny 100 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzewstawić do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor. Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/ chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny /ryżem i surówkami (u mnie z surówką z młodej kapusty ). Sosy: Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać. Wstawić do lodówki, i trzymać
Gospodyni Miejskaniewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie). Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki
Gospodyni Miejskawody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka
Gospodyni Miejskagórna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę. Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut. Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki
Gospodyni Miejskazrezygnować. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie). Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska