Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany
Szefowa kuchniwymieszanym z łyżką mąki (ilość mąki zależy od ilości sosu i od gęstości jaką chcemy otrzymać ) Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem
Stare GaryDzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę czosnku + ząbki czosnku, posolić i popieprzyć. Zalać wodą tak aby sięgała ok 2 cm powyżej zawartości gara. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garymieszamy aby śmietana się nie zważyła a mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu , w razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem. Pieczeń podawać np z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi. Smacznego ! Uwagi: aby wygodniej szpikować mięso , można paski słoniny zamrozić, nigdy tego nie robiłam gdyż do niedawna miałam znakomite narzędzie dzięki któremu szpikowanie nie było żadnym problemem
Stare GaryKiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie składniki (2 porcje) ok 110 g mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki śmietany szczypta soli opcjonalnie pieprz przygotowanie Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać
Stare GaryRedukujemy sos na niewielkim ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, wyławiamy rozmaryn, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy i podajemy . Można z kaszą lub kluskami kładzionymi i buraczkami . Smacznego
Stare Garyprogram 2 (high) na 4 - 5 godzin , lub program 1 (low) na ok 10 godzin. Przed podaniem wyrzucić laurowe liście. Podawać gorące, posypane pietruszką z dodatkiem np kaszy bulgur. Smacznego! Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy mięso już
Stare Garyminut, aż będzie gorące. Podawać wieprzowinę z dodatkowym sosem barbecue, w razie potrzeby, ze świeżą bułką lub jako mięso w daniu głównym np z kaszą bulgur. Smacznego! Uwagi: Nie zużyłam całej mieszanki przypraw, była dosyć ostra. Warto sprawdzić jej moc po wymieszaniu. Po wyjęciu i rozdrobnieniu mięsa, przygrzałam je już na patelni, dodając część sosu
Stare GaryMięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare Garywolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do kurczaka. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 10 godzin. Podawać np z ryżem lub kaszą. Smacznego
Stare Garywłożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczaka Wlać ocet balsamiczny i bulion. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Stare Garyprzygotowania, bo jest to naprawdę banalnie prosty przepis :) Serdecznie zachęcam do upieczenia! Sernik: * twaróg półtłusty- 450 g * mascarpone- 250 g * kremówka- 200 ml * jajka- 4 szt. * cukier- szklanka * kasza manna- 2 łyżki * ziarenka z całej laski wanilii Krem maślano-czekoladowy: * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 50 ml * masło- 150 g Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić
Kraina Miodem Płynącasłodki i naprawdę dobrze oraz smacznie komponuje się z polędwiczką. Ja podałam do tego sałatę z dodatkami, które akurat miałam pod ręką. Do tej polędwiczki świetnym dodatkiem będzie kasza gryczana. Na ten prosty, łatwy i zarazem perfekcyjny obiad potrzebujecie tylko 25 minut- więc do dzieła! Smak tego dania na pewno Was urzeknie :) Polędwiczka: * polędwiczka wieprzowa- 1 szt. * masło klarowane
Kraina Miodem Płynącaproszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu) * sól- szczypta * wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie) Dodatkowo: * masło- do posmarowania blachy * kasza manna- do obsypania * czekolada- 80 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wiśnie odsączyć i osuszyć. Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią. Miksując, dodawać jajka
Kraina Miodem Płynącadelikatniejsze kotlety zrobimy z buleczka namoczona w mleku.Gdy bedziemy dodawac tarta bulke,dodajmy pare lyzek gazowanej wody mineralnej dla spulchnienia masy. Jesli robimy kotleciki dla dzieci dodajmy do nich kaszy manny,beda wtedy mieciutkie. Skladniki na 4 porcje(8 kotlecikow) 500 g ulubionego miesa mielonego 1 cebula 1 sucha buleczka namoczona w mleku lub 2 lyzki tartej bulki 1 jajko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!