tolerują laktozy, czy też glutenu. Deser jest w pełni bezglutenowy i przygotowany z produktów bez laktozy. Kropką nad i są zatopione w galaretce fiołki – jadalne! JAGLANY SPÓD: 1/2 kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3,2 % Mlekovita bez laktozy 1/4 szklanki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych JAGODOWY jogurt: 300 g jagód świeżych lub mrożonych 350 g jogurtu naturalnego Mlekovita(...)wody BIAŁY jogurt: 350 g jogurtu naturalnego Mlekovita bez laktozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 2 łyżki cukru WIERZCH: 1 galaretka krystaliczna 1 3/4 szklanki wody świeże fiołki Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować z cukrem i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować
https:KKuchniaMniamZauważyliście z pewnością, że na blogu mam bardzo mało przepisów z użyciem wszelkiego rodzaju kasz. Od jęczmiennej, gryczanej i jaglanej zaczynając, a na kuskusie kończąc. Kiedy zobaczyłam konkurs Hortexa, wiedziałam że pierwsze co zrobię, to coś na słodko. O ile sama tarta szpinakowa wpadła mi do głowy dość szybko, tak nad kremem siedziałam ciut dłużej. Chciałam właśnie, żeby było zdrowo(...)stąd pomysł na zastąpienie wszelkich tłuszczy kaszą jaglaną. Powiem szczerze, że dla mnie to odkrycie, ale całkiem smaczne! Mało tego, krem którego troszkę mi zostało, ze słoiczka wyjadał ze smakiem Olek, wielbiciel słodkości. Myślę więc, że najwyższa pora próbować przestawiać się trochę na takie wersje, powiedzmy, że "wege" choć nie do końca, bo weganką nie jestem i np z miodu
Kuchnia w czekoladzieklasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie ogórkowej – bo zamiast ziemniaków dodatek kaszy jaglanej. Podstawą najlepszej zupy ogórkowej są swojskie ogórki kiszone – takie z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru. Idealną kwasowość osiągniemy przez dodanie do zupy wody od tych ogórków! Składniki na wywar(...)około 6 porcji): 1,5 l wywaru mięsnego 70 g pora 80 g marchewki 100 g selera 280 g ogórków kiszonych 200 ml wody od ogórków kiszonych 50 g kaszy jaglanej pieprz sól Przygotowanie: WYWAR MIĘSNY Z ŻEBEREK Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy bez przykrycia, aż mięso będzie odchodzić od kości
Kierunekuchniazdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas na wykorzystanie jej w cieście.☝ Skupisko najlepszych składników-kasza, orzechy, kakao. Czego można chcieć więcej. 😊 Kasza sprawia, że ciasto jest cięższe, bardziej sycące i może dłużej postać, zachowując swoją świeżość. Ja nie przepadam za słodkim, dlatego dałam tylko łyżkę(...)słodzika dla smaku, a Wy oczywiście możecie dosłodzić czym chcecie. Dodatkowo odsyłam do artykułów, gdzie opisywałam, dlaczego warto jeść kaszę ( link ), oraz jakie korzyści dla zdrowia niesie kakao ( link ) i orzechy ( link ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (forma 20 cm) -200 g kaszy gryczanej -100 g orzechów włoskich -2 żółtka -3 białka -60 g otrębów gryczanych -2 łyżki kakao
Zdrowie i pysznie na talerzusię dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych. Tym bardziej, że w dzisiejszych czasach mamy szeroki wybór kasz, różne rodzaje ryżu, a nawet nasiona warzyw strączkowych powróciły do łask. Dzisiejsze papryki faszerowałam mixem kasz: pęczakiem, bulgur i odrobiną zielonej soczewicy. W marketach znajdziecie takie mieszanki różnych producentów, uważam(...)około 513 kcal, 19,5 g białka, 22,5 g tłuszczów, 69 g węglowodanów oraz 11 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 duże czerwone papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy
W kuchni KatieUwielbiam masło orzechowe, kaszę mannę i jabłka, postanowiłam, więc połączyć to wszystko w jeden deser. Nie uwierzycie jak wyszło pysznie. Zapach i smak nie do opisania. Zróbcie koniecznie na podwieczorek, osobiście zapewniam, że będziecie zachwyceni. Zapraszam :) Składniki: 4 duże jabłka półtorej szklanki mleka 5 lekko kopiastych łyżek kaszy manny 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu prawdziwego Wykonanie: 1. Mleko(...)wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. 2. Umyte i dokładnie osuszone jabłka wydrążamy i napełniamy je kaszą
IzabelawkuchniBrak pomysłu na posiłek? Mam kolejny świetny i szybki pomysł! Mięso mielone z indyka z kaszą gryczaną i warzywami po włosku. Pychotka! Składniki: 200g mięsa mielonego z indyka 50g suchej kaszy gryczanej 250g warzyw na patelnię po włosku przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli olej do smażenia Sposób przygotowywania: Do wrzącej osolonej wody wsypujemy(...)kaszę gryczaną - gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Między czasie na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, ponownie mieszamy. Smacznego
Truskawkowa FiestaKremowe kaszotto to sycące jednogarnkowe danie, które idealnie wydobywa smak każdej kaszy. Jego nazwa pochodzi od włoskiego risotto, które przygotowuje się w ten sam sposób. Do mojego dzisiejszego kaszotto użyłam kaszy pęczak i krojonych pomidorów z puszki. Wersja wegetariańska może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym. Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. kaszy pęczak(...)startego parmezanu sól, pierz, chilli natka pietruszki lub świeża bazylia oliwa Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać kaszę pęczak, zamieszać i smażyć około minutę. Dodać wino i nadal smażyć, aż odparuje. Gdy już się zredukuje wlać bulion, zamieszać i przykryć. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu
wyzwania kuchenneLetnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 300g bobu 200g kaszy pęczak 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1/2 pęczka świeżej natki z pietruszki sól pieprz(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać. 3. Tuńczyka odsączyć z zalewy. 4. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną
Szalona Kuchnia Ewelinyjakiegoś czasu są dostępne w sklepach różnego rodzaju mieszanki kasz z ziarnami, z warzywami, z ryżem czy z makaronem. To bardzo fajny pomysł na zróżnicowany obiad. Bardzo je lubię i dosyć często goszczą na moim stole w wersji mięsnej lub wegańskiej. Mieszanki te są sprzedawane w porcjach zamkniętych w woreczkach foliowych. Nie gotujcie kasz w woreczkach, po co potem jeść(...)potem po prostu odcedzić na sitku. Dziś na blogu przepis, który wymyśliła i przygotowała moja młodsza córka Ola, czyli obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem, do której wykorzystała mieszankę kaszy pęczak, makaronu vermicelli z pszenicy durum i suszonego zielonego groszku. W przepisie pojawia się także przyprawa do kurczaka. Jeśli używacie tych gotowych kupnych, pamiętajcie o tym, żeby przeczytać ich skład
Kulinarne przygody Gatityobecna pora roku obfituje w mniejszą ilość sezonowych warzyw i owoców, to i teraz możemy raczyć się tymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą się nie tylko na prawdziwą bombę(...)zdrowotną, ale i pyszne danie, które z łatwością można zapakować na wynos, by cieszyć się nim także poza domem. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 250 g miąższu dyni piżmowej lub hokkaido 2 duże liście jarmużu garstka orzechów pekan, włoskich lub pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny (niesiarkowanej, najlepiej niesłodzonej cukrem) 1/2 niewielkiej szalotki
Even Better FoodJeżeli uwielbiacie chrupiące pieczywo to musicie wypróbować poniższy przepis. Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej wraz z dodatkiem dużej ilości nasion jest prosty do przygotowania i bardzo sycący. Idealny dla osób będących na diecie. Dodatkowo chrupiące pieczywo jest bezglutenowe. Składniki na 1 dużą blaszkę: 4/5 szklanki kaszy jaglanej (150 g) niepełne 2 szklanki wody (400 ml) 2 łyżki siemienia lnianego(...)kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej szczypta soli do posypania 1/3 szklanki ziaren (np. mieszanka sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego) 1 łyżeczka oleju odrobina mąki jaglanej Suchą kaszę jaglaną przesypać na durszlak i przelać wrzącą wodą. Następnie przesypać ją do garnka, wlać niepełne 2 szklanki wody i wsypać szczyptę soli. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając
Ugotowaćweekend nie może się obyć bez placuszków. Poszukiwania trwają, aby móc prawie za każdym razem zaskoczyć małą gwiazdkę. Czasami uda się przemycić płatki owsiane, czasami jogurty a tym razem kaszę manną. Placuszki były bardzo puszyste i kompletnie jak dla mnie niewyczuwalna kasza - to tak jakby ktoś za nią nie przepadał ;-) Składniki: 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka(...)jaja 2 łyżki cukru 50 g masła Przygotowanie: kaszę wsypać do miski i zalać zimnym mlekiem - na Thermomix wsypać do naczynia mijającego odstawić na ok 20 min - kasza musi wchłonąć mleko po tym czasie dodać cukier, roztopione masło oraz żółtka - wymieszać - Tm czas 15 s/obe 4 białka ubić na sztywno - nie musi być mega sztywna piana
Gotowanie z pasjąDzisiejsza propozycja to dzieło przypadku. Ponieważ u mnie prawie nic się nie marnuje to i tym razem było podobnie. Z gotowania zupy został mi się kawałek selera i kasza jaglana z kolacji. Pomyślałam aby te dwa składniki połączyć w jedno, dodać coś do smaku i voila powstała fajna pasta do smarowania. Jak ktoś lubi smak selera to propozycja jest idealna(...)niego. Mój mąż stwierdził, że to taki niby smalec tylko, że lepszy. Wow! Super! Ciekawa jestem jak Wam zasmakuje. Pasta z selera i kaszy jaglanej składniki: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/4 dużego selera 1 duża cebula masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz wykonanie: Seler kroimy na mniejsze kawałki
Przysmaki Karolkiprzyznam się, że objadałam się wszystkim co wpadło mi w ręce. Teraz jednak muszę lekko przystopować i znowu wracam do lekkiego jedzenia. Dziś przygotowałam bardzo lekką sałatkę z kaszą, orzechami, daktylami i fetą. To świetna alternatywa na każdą porę dnia. Śmiało mogę powiedzieć, że jest tak sycąca i może zstąpić obiad, a dla tych, którzy lubią mięso, może służyć jako(...)niezły dodatek. Porcja dla dwóch osób Składniki: 50 g kaszy bulgur 50 g kaszy gryczanej 200 mieszanki orzechów włoskich, pekan, laskowych i pestek dyni 200 g suszonych owoców, rodzynki, daktyle,żurawina sok z 2 cytryn pęczek pietruszki i szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta sól i pieprz do smaku 6 łyżek oliwy extra vergine
Niezły Młynek